Știu Bose să facă produse audio high-end? But of course! (review)

Bose este unul dintre cei mai vechi și mai apreciați producători de echipamente audio din lume. Iar astăzi ne uităm nu la unul, nu la două ci la nu mai puțin de cinci produse Bose foarte mișto, pentru toată lumea: de la căști over-ear performante până la căști in-ear gândite pentru confort și chiar și o boxă portabilă și un soundbar.
Bose Quietcomfort Ultra over-ear
Dar începem cu produsul care mie personal mi-a plăcut cel mai mult: căștile over-ear. Și aici avem două variante, prima fiind Bose Quietcomfort, versiunea de bază a celui mai nou refresh adus seriei, iar a doua pereche este Bose Quietcomfort Ultra, vârful de gamă, și modelul pe care ne vom concentra azi.
Începem cu design-ul și construcția, pentru că imediat ce ai pus mâna pe căștile astea observi calitatea superioară a materialelor. Nu există urmă de plastic în construcția căștilor, fiecare suprafață pe care pui mâna este fie din piele, fie din metal, iar articulațiile căștilor sunt foarte smooth și silențioase. În plus, în pachet vei găsi și un hard case interesant unde îți poți pune căștile atunci când nu le folosești.
Cât despre design, cuvântul pe care l-aș folosi ca să descriu căștile astea este „simplu”. Au un aspect plăcut și familiar, fără alegeri de design îndrăznețe, dar care overall arată bine. Vin în două variante de culoare: acest negru elegant pe care îl avem și noi în teste și un alb care dă spre crem, dacă ăsta este stilul tău.
Acum vreau să vorbim despre un alt punct forte al Bose Quietcomfort Ultra și anume noise canceling. În ultimii ani, producători precum Sony și Bose vin pe piață cu sisteme de anulare activă a zgomotului de fond din ce în ce mai avansate și mai performante, iar îmbunătățirile se văd de la generație la generație. Așa este și în cazul modelului de azi, care are un noise canceling pur și simplu magic!
Cu opțiunea pornită, lumea din jurul tău dispare, și ce rămâne ești tu, cu gândurile tale și cu muzica din căști. Mai multe despre muzică și sunet imediat. Ce am apreciat față de alte perechi de căști cu noise canceling, Bose Quietcomfort Ultra nu sâsâie deloc atunci când nu cântă nimic în difuzoare, un plus notabil dacă plănuiești să folosești perechea asta și pe post de dopuri de urechi impromptu din când în când.
Dar e vremea să vorbim și despre sunet, piatra de temelie care stă la baza oricărei perechi de căști bune. Iar aici nu am ce să le reproșez acestora. Sunetul este plin, curat și extrem de plăcut. Bass-ul, în stilul caracteristic Bose, este punchy și precis, dar fără să intre peste celelalte frecvențe. Joasele pot fi cam slăbuțe pentru unii, care vor bass mai mult decât orice, dar vestea bună este că profilul de sunet poate fi ajustat ușor din aplicația Bose Music. Mai multe despre aplicație imediat.
Între timp, revenind la sunet, am observat o spațiere notabilă a instrumentelor chiar și în piesele aglomerate, un semn că driverele pe care Bose le folosesc aici sunt de bună calitate. Mediile sunt prezente și clare iar înaltele sunt cât se poate de curate, deci nu o să te simți obosit după o sesiune de ascultare mai lungă. La asta ajută și greutatea căștilor care, deși nu este tocmai mică, este distribuită uniform și nu devine o problemă mare.
Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt pentru a descrie schema de control, acela ar fi „minimalist”. Cele două butoane de pe cupa din dreapta sunt simplu de înțeles și își fac treaba bine. Astfel, unul dintre ele este responsabil pentru tot ce ține de conectarea cu telefonul prin Bluetooth, iar celălalt se ocupă de funcțiile esențiale precum play/pause, skip și controlul anulării active a zgomotului de fond. Volumul este controlat de o zonă sensibilă la atingere tot de pe cupa din dreapta, marcată cu o linie ieșită în relief care să te ghideze atunci când a intrat piesa ta favorită la shuffle și vrei să dai repede mai tare.
Nu putem să trecem mai departe fără să menționam fratele mai mic al familiei, adică Bose Quietcomfort simplu, fără Ultra în coadă, dar nu o să zăbovim prea mult asupra acestui model. Important de menționat este că, la fel ca modelul mai scump, și acesta excelează la capitolul noise canceling, și sunetul este bun, chiar dacă mai slab prin comparație. Ergonomic sunt foarte similare cu varianta Ultra, deci toate lucrurile bune pe care le-am spus acolo se traduc perfect și aici.
Acum, prețuri. Bose Quietcomfort Ultra te vor „ușura” de 2.500 de lei la momentul scrierii acestui articol, în timp ce mezinul familiei costă 2.000 de lei. Diferența de preț este considerabilă, vorbim totuși de 100 de euro, deci alegerea nu este chiar atât de simplă. Dacă tot ce vrei e un noise canceling excepțional și ești ok cu un sunet bun pe modelul de bază, go for it. Dacă vrei și ce are producătorul mai bun de oferit în materie de audio, eu zic că merită diferența.
Am menționat mai înainte ceva de o aplicație, deci hai să vorbim mai multe despre ea. Se numește Bose Music și, dacă nu o ai instalată atunci când conectezi prima dată căștile la telefon, vei primi automat un pop-up care te trimite în magazinul de aplicații specific platformei (AppStore sau Play Store). Odată instalată, aplicația este foarte simplu de configurat și folosit, dar nu oferă prea mult control.
Cel mai bun exemplu ar fi meniul de egalizator, care este compus doar din trei slidere: unul de bass, unul de medii și ultimul pentru înalte. Recunosc că mi-ar fi plăcut să văd un control mai granular pe toate frecvențele, așa cum găsim în aplicațiile altor producători, dar îți faci treaba și cu asta.
Tot în Bose Music găsești și un meniu dedicat funcției de „Immersive Audio”, implementarea Bose pentru Spatial Audio. Recunosc că nu m-a dat pe spate, în mare parte deoarece, spre deosebire de Spatial Audio de pe AirPods, Immersive Audio de aici nu știe să interpreteze semnalul Dolby Atmos și să lucreze cu el, ci doar introduce un efect de „spațialitate” peste orice înregistrare stereo. Sunt câteva piese la care merge bine, dar majoritatea sună mai distant și mai șters decât în modul stereo.
Bose Quietcomfort Ultra in-ear
Acum vreau să păstrăm registrul de căști și să ne îndreptăm atenția asupra unei perechi care se numește… tot Bose Quietcomfort Ultra!? Ăștia au rămas fără inspirație pentru nume sau ceva. Anyway, Bose Quietcomfort Ultra Earbuds sunt vârful de gamă al căștilor in-ear din portofoliul Bose și, așa cum am stabilit mai devreme cu modelul over-ear, seria asta este un etalon în industrie atunci când vine vorba de noise canceling. Și mă bucur să spun că nici varianta asta nu dezamăgește.
Din testele mele, modelul de la Bose reușește o anulare a zgomotului mai bună decât AirPods Pro 2, competitorul direct atât din perspectiva prețului cât și al așteptărilor. Sentimentul de izolare este mai proeminent aici și, chiar dacă modul Transparency este mai natural la AirPods Pro 2, aceste Quietcomfort Ultra Earbuds au devenit recomandarea mea de-facto pentru oricine vrea să își cumpere cel mai bun noise canceling de pe piață în formatul ăsta.
Dar o pereche de căști de genul nu ar fi complete fără un sunet bun. Și, cum vorbim de o pereche de căști Bose, muzica se aude foarte bine. Sunt categoric unele dintre cele mai băsoase căști pe care le-am auzit în ultima vreme, în contrast cu AirPods Pro 2 care au un sunet mult mai neutru. Dar dacă ești în căutare de un bass care să îți spargă timpanele, în special în piese hip-hop sau tehno, atunci Bose Quietcomfort Ultra Earbuds sunt o variantă foarte bună.
Am fost impresionat și de modul cum stau în ureche căștile astea. Pe lângă dopurile standard în trei dimensiuni, căștile au în jurul lor un soi de garnitură de silicon cu rolul de a le fixa și mai bine în ureche. Și ghici ce, chiar funcționează! Căștile sunt cât de poate de bine securizate în ureche și no matter what I tried, nu am putut să le scot accidental.
Carcasa este un loc unde mă văd nevoit să mai scad din puncte, în mare parte din cauza dimensiunilor mari. Cutia nu a trecut testul buzunarului mic de la blugi, deci este mai greu de cărat după tine, și este și destul de grea pe deasupra. În schimb, capacul de deschide suficient de mult încât să ai acces deplin la căști, dar o să îți ia ceva să te obișnuiești cu felul cum se scot ele din carcasă. Trebuie să le prinzi într-un anume mod, pentru că altfel este imposibil să le faci să iasă de la locul lor. E o chestie minoră, dar îți va da câteva bătăi de cap până te prinzi cum merge treaba.
Aplicația este aceeași Bose Music despre care am vorbit mai devreme, deci toate lucrurile discutate anterior se aplică și aici. Din nefericire, nici aceste căști in-ear nu au reușit să mă impresioneze cu implementarea lor de Immersive Audio și am ajuns la concluzia că cel mai optim este să ignor complet setarea aia. Sigur, joacă-te cu ea și vezi dacă ție îți place, dar în ochii mei cel puțin, boost-ul de spațialitate nu merită sacrificiul pe parte de calitatea sunetului.
Prețul este și el mare, așa cum probabil v-ați aștepta de la o astfel de pereche de căști: 1.750 de lei. Dar la banii ăștia primești poate cea mai bună anulare a zgomotului din segmentul ăsta, cu un sunet punchy și fun și, așa cum spune și numele, confortul este un punct forte al acestui model.
Bose Soundlink Flex
Acum haideți să lăsăm la o parte căștile și să vorbim despre o boxă portabilă. Că poate vrei să ai o sculă cu care să asculți muzică cu mai mulți prieteni. Iar aici intră în scenă Bose Soundlink Flex, cel mai nou model de boxă Bluetooth din catalogul producătorului. Vine în cinci culori, de la negru la roșu, gri, albastru și acest verde foarte mișto, modelul pe care îl avem și noi în teste, și care îmi aduce aminte de celebra culoare British Racing Green folosită pe mașinile de curse britanice.
Boxa este acoperită de un cauciuc de bună calitate care se simte plăcut la atingere. În plus, Bose Soundlink Flex este certificată pentru rezistență la apă și praf IP67, deci o poți lua după tine în drumeții, la piscină sau la mare fără să îți faci griji că o vei strica. La asta contribuie și cureaua care este prinsă de carcasă, cu care poți suspenda boxa de un cârlig sau de ghiozdan. Pe latura de sus regăsim niște butoane pentru control, foarte utile și ușor de folosit.
O chestie interesantă este abordarea Bose atunci când vine vorba de profilul de sunet. Mai precis, boxa își ajustează egalizatorul automat în funcție de orientare pentru a se asigura de faptul că sunetul și calitatea lui sunt constante indiferent de modul în care o pui. Asta se traduce bine și în viața reală, unde nu am observat diferențe majore de sound quality atunci când am mutat boxa de colo colo.
Cât despre autonomie, Bose Soundlink Flex se laudă cu 10 ore de playback, ceea ce este ok. Există pe piață opțiuni care ajung și la 20 de ore autonomie, deci dublu cât avem aici, dar nici aceste 10 ore nu sunt puține. Partea cea mai bună este că boxa poate fi folosită atunci când este la încărcat, deci cu o baterie portabilă rezolvi orice problemă legată de autonomie.
Și la conectică stăm bine, Bose Soundlink Flex fiind compatibilă cu standardul Bluetooth 4.2. Da, știu, este un standard o idee mai vechi, dar asta nu înseamnă că nu este practic. Conectarea la telefon se face simplu și ușor iar partea cea mai bună este că poți conecta două dispozitive simultan. În plus, cu ajutorul aplicației Bose Connect poți conecta două astfel de boxe în stereo pentru o experiență audio încă și mai bună.
Dar am menționat de experiența audio, deci hai să vorbim mai multe despre asta. Și începem cu bass-ul care, așa cum te-ai aștepta, este unul dintre punctele forte ale lui Bose Soundlink Flex. Este punchy și prezent, iar piesele pop sau rap au fost o plăcere de ascultat. Și vocile sunt foarte bine definite și reproduse, deci dacă ești un fan al podcast-urilor vei fi foarte mulțumit de performanțele oferite aici.
Am observat mici probleme atunci când volumul ajunge la nivel maxim, însă. Nimic grav, dar am dat peste alte boxe similare care se descurcă mai bine atunci când sunt date în blană. La Bose, sunetul devine cam aglomerat și confuz, iar separarea între instrumente care la nivel mediu este foarte bună aproape dispare la volum maxim.
Dar asta nu înseamnă că Bose Soundlink Flex nu este o boxă bună pentru muzică, nici vorbă de asta. S-a descurcat foarte bine în testele noastre și, pentru prețul de 750 de lei la momentul recenziei, reprezintă o variantă bună pentru cineva care vrea o boxă cu un sunet bun și băsos, cu o construcție solidă și cu rezistență la intemperii pe deasupra.
Bose Smart Ultra Soundbar
Acum a venit vremea să vorbim despre ultimul produs de azi, dar cu siguranță nu cel din urmă. Pe lângă căști și boxe, Bose fac și soundbar-uri pentru TV, și vreau să încep cu o simplă întrebare: de ce ai nevoie de un soundbar la televizor? Ei bine, motivele principale două.
Primul ar fi că televizorul pe care îl ai nu are un sistem audio prea grozav, și ai vrea mai mult. Un soundbar este o soluție simplă și practică, fără bătăi de cap, care îți poate transforma experiența de vizionat filme sau seriale. Apoi mai este chestiunea spațiului, pentru că nu toată lumea are loc în sufragerie pentru un sistem 7.1, deci un soundbar care stă cuminte sub televizor poate fi o alternativă bună.
Iar Bose vor să atragă ambele tipuri de cumpărători, tocmai de asta producătorul a inclus aici suport pentru Dolby Atmos, o adiție binevenită pentru cinefili. Dar ajungem imediat și acolo. Până atunci, soundbar-ul este construit exemplar. Indiferent de suprafața pe care o atingi, degetele tale vor fi luate în primire doar de metal sau sticlă, iar design-ul în sine este minimalist și se integrează ușor în majoritatea setup-urilor.
Un dezavantaj pe care l-am observat este prezența unui singur port HDMI eARC pe spatele soundbar-ului, ceea ce poate deveni o problemă dacă vrei să conectezi atât televizorul cât și o consolă simultan. Totuși, când vine vorba de streaming stăm ceva mai bine, cu suport pentru Bluetooth, AirPlay, Chromecast și Spotify Connect.
Cât despre sunet, cumva previzibil, stăm foarte bine. Soundbar-ul reușește să creeze o spațialitate bună în cameră, și poți distinge direcția din care vin anumite sunete, în special vocile. Grație unui difuzor montat direct în mijlocul ansamblului, dedicat pentru voci, dialogul între actori este foarte ușor de auzit, iar vocile sunt redate extrem de natural și plăcut.
Și la muzică stăm bine, chiar dacă frecvențele foarte joase cam lipsesc, ceva care este de așteptat de la un produs de genul. Cu toate astea soundbar-ul se aude bine când îi dai să cânte ceva, și am remarcat niște medii suprinzător de curate și naturale chiar și la volum maxim, alături de notele înalte reproduse foarte bine. Vestea bună este că pe spatele soundbar-ului vei găsi porturi speciale, gândite pentru a putea conecta un subwoofer sau boxe adiționale, deci poți rezolva problema bass-ului relativ ușor.
Toate astea vin la un preț, însă, și nu unul mic. Am găsit Bose Smart Ultra Soundbar la 5.300 de lei, un scor mare pentru un produs care știe să facă multe. Filmele și serialele se aud impecabil, așa cum te-ai aștepta, iar cu un subwoofer dedicat îți poți face un adevărat setup Hi-Fi pentru muzică foarte ușor.