Reviews

Bose QuietComfort Earbuds – mai mult bass, mai multă distracție! (review)

Bose sunt un nume vechi în domeniul audio, și vă spun sincer că au fost foarte puține produse ale companiei care să nu-mi placă. De la boxe portabile extraordinare până la căști over-ear high-end magnifice, catalogul Bose e plin de produse bune, iar lista a crescut odată cu lansarea noilor Bose QuietComfort Earbuds. Sunt cel mai entry-level model de căști in-ear true wireless al producătorului, dar asta nu înseamnă că nu e nimic de capul lor.

Design, confort și carcasă

Începem recenzia cu design-ul, primul aspect care îți sare în ochi atunci când scoți căștile din cutie. Și la fel ca la un plasture, voi începe cu ce-i mai rău: carcasa este mare, groasă și destul de grea. Asta înseamnă că nu îți poți pune căștile în buzunarul mic de la blugi și chiar și atunci când le ții într-un buzunar normal, grosimea mare le face destul de incomode. Dacă ai un ghiozdan sau o geantă unde să le arunci asta nu mai e o problemă, dar unul dintre avantajele unui astfel de tip de căști este portabilitatea, și cam trebuie să faci un mic sacrificiu aici.

Bose QuietComfort Earbuds (6)

Vestea bună e că, dacă Bose QuietComfort Earbuds nu sunt comode în buzunar, sunt extrem de comode atunci când stau în urechi. Căștile în sine au o formă ovală care se adăpostește aproape în întregime în interiorul urechii, iar grație formei bine gândite și a unor garnituri de cauciuc menite să le securizeze, sunt ușor de purtat și nu devin obositoare nici după perioade mai lungi.

Bose QuietComfort Earbuds (6)

Stau destul de bine în ureche, chiar și atunci când faci sport, iar ca să nu îți faci griji Bose includ un rating IPX4 pentru rezistență la transpirație. Dacă tips-urile preinstalate sunt prea mari sau prea mici pentru tine, în cutie vei mai găsi mai multe dimensiuni. Varianta primită de noi la teste este cea albă, care arată curat și elegant, dar mai sunt disponibile în alte două tonuri: negru clasic și un mov numit pompos „Chilled Lilac”.

Sunet și ANC

Acum trecem la motivul pentru care suntem aici: sunetul. Și vă mărturisesc că la început am avut câteva rețineri legate de aceste căști, dat fiind faptul că avem în față cea mai ieftină pereche de căști Bose. Poate că sunetul avea să sufere în urma prețului mai mic, dar din fericire, temerile mele erau nefondate. Muzica pe Bose QuietComfort Earbuds se aude superb, piesele sunt pline de viață și reproducerea sunetului e caldă și plăcută. Whiskey in the Jar de la Metallica are prezență și punch, iar piese mai pop cu ceva mai mult bass o să îi gâdile pe cei iubitori de frecvențe joase.

Bose QuietComfort Earbuds (6)

Da, din cutie căștile nu duc lipsă de bass, o caracteristică definitorie ale produselor Bose care nu lipsește nici de aici. Dacă profilul de sunet nu este perfect pe gustul tău, aplicația disponibilă în Google Play și App Store include un egalizator cu cinci benzi pe care le poți seta după bunul plac. Asta e o chestie binevenită, ținând cont că ne-am mai uitat la perechi de căști nu cu mult mai ieftine decât astea care nu au urmă de egalizator în aplicație, deci nu poți modifica modul cum ele se aud, you get what you see.

Bose QuietComfort Earbuds (6)

Prin comparație cu alde AirPods Pro 2 și FreeBuds Pro 3, căștile Bose sunt mai amuzante dar nu la fel de precise. Celelalte două modele menționate anterior adoptă un profil de sunet mai echilibrat, cu bass mai puțin dar cu accent pe claritate și spațialitate. Nu vreau să credeți că modelul de la Bose sună neclar, nici vorbă, dar prin comparație sunetul nu este chiar la fel de curat. Dacă ești mare iubitor de bass, asta nu e o problemă, și ca să le faci pe alea să se audă la fel de băsos ca Bose va trebui să sacrifici destul de mult din calitatea audio, deci e vorba de preferințe aici.

Fiind o pereche de căști high-end în mințile lor, normal că avem și suport pentru anularea activă a zgomotului de fond, sau ANC, care funcționează foarte bine. Căștile reușesc să blocheze cu brio sunetele constante cum ar fi zgomotul motorului de autobuz și face o treabă bună în a estompa zumzetul orașului atunci când mergi pe stradă. Ca la mai toate perechile de căști, sunetele foarte ascuțite precum claxoanele unor mașini sau țipatul unui bebeluș pot trece într-o oarecare măsură, dar situația tot stă mai bine decât la alte modele datorită izolării pasive peste medie.

Bose QuietComfort Earbuds (6)

În materie de ANC pot spune cu ușurință că Bose QuietComfort se bate de la egal la egal cu AirPods Pro 2, cu toate că modelul de la Apple are un avantaj atunci când vine vorba de modul Transparency. Am remarcat parcă mai puțin zgomot de fond pe AirPods, și o claritate mai bună a vocilor celor din jur, dar nu e o diferență prea mare.

Control, apeluri și alte aspecte importante

Mergând mai departe, de control se ocupă două zone sensibile la atingere, câte una pe fiecare parte, care acoperă mai toată suprafața căștilor. Asta înseamnă că te vei trezi cu atingeri fantomă care îți pun pauză la muzică sau care îți dau skip la piesă atunci când doar vrei să le așezi mai bine în ureche. Ăsta e un inconvenient doar la început, până îți dai seama cum să le apuci în așa fel încât să nu atingi zona respectivă. În rest, schema de control e așa cum te-ai aștepta, cu o apăsare pentru play/pause, două pentru skip și o apăsare lungă pentru comutarea între modurile de ANC.

Bose QuietComfort Earbuds (6)

Suita de microfoane instalate fac o treabă bună nu doar la anularea zgomotului însă, ci și în timpul apelurilor. Persoana de la celălalt capăt al firului te va auzi bine și destul de clar pentru genul ăsta de căști, și nu am avut parte de plângeri la acest capitol. Conexiunea Bluetooth 5.0 este stabilă și, deși nu e cel mai nou standard din industrie, Bose QuietComfort Earbuds suportă conexiune multipunct, deci știu să schimbe automat sursa între două dispozitive salvate, în funcție de nevoile tale.

Nu putem discuta despre o pereche de căști wireless fără să aducem în vorbă și chestiunea bateriei, iar aici stăm bine. Bose promit peste 8 ore de muzică neîntreruptă, iar din testele mele tind să le dau dreptate. Cu ANC pornit și muzica la 60% volum căștile au rezistat eroic peste vreo șase ore, cu ceva juice încă rămas. Dacă dezactivezi anularea activă a zgomotului de fond te poți aștepta la încă și mai mult, iar carcasa, deși mare și bulky, poate livra două încărcări și jumătate peste.

Concluzie și preț

În final, înainte de concluzie trebuie să vă zic și cât costă noile căști. La momentul scrierii acestui material, Bose QuietComfort Earbuds sunt disponibile pentru comandă la prețul de 999 lei, fix între AirPods Pro 2 la 1.200 de lei și FreeBuds Pro 3 la 850 de lei. Adevărul este că, în categoria asta de preț, vei avea o experiență foarte bună indiferent de ce alegi.

Bose QuietComfort Earbuds (6)

Vorbim despre niște căști de top, încărcate cu funcții și cu multă atenție acordate componentei audio, dar dacă vrei un sunet puternic, plin de detalii și băsos, Bose QuietComfort Earbuds sunt o variantă a naibii de atrăgătoare. Sigur, nu sunt căștile cu cea mai mică carcasă din lume și poate vor exista unii care nu vor aprecia forma, dar sunt un pachet complet care nu te va dezamăgi, indiferent de scenariu. Bateria e un punct forte, iar ANC-ul este bun și își face treaba eficient, iar de la mine pleacă cu o recomandare.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button