MORE

Boeing oferă premiu de 1 milion de dolari cui inventează un dispozitiv zburător personal

Boeing oferă premii în valoare de 2 milioane de dolari – printre care este inclus și premiul cel mare de 1 milion de dolari – inventatorilor de „dispozitive de zbor sigure, silențioase, ultra-compacte, cu decolare și aterizare cât mai apropiată de cea verticală, capabile să zboare 30 km în timp ce transportă o singură persoană„. Din această descriere este destul de clar că Boeing este interesat de ceva mai mult decât un avion convențional ultra ușor. Boeing este îndreptățit să creadă că există potențial pentru progres tehnologic în acest domeniu, dar în lumea aviației 1 milion de dolari nu te duce foarte departe.

Ideea de mașină zburătoare personală nu este tocmai nouă, jetpack-uri personale existând cel puțin din anii ’60. Cu toate acestea, mereu au existat limitări severe de distanță și siguranță, împiedicând răspândirea lor la scară largă. În ultimii ani au existat totuși semne că ceva s-ar putea schimba. Unii oameni au continuat să îmbunătățească tehnica jetpack-ului. Un inventator chiar a fost poreclit Iron Man-ul britanic datorită costumului său cu rachete, în timp ce un hoverboard denumit FlyBoard Air a fost dezvăluit anul trecut. Acesta costă 250.000 dolari și nu este încă disponibil publicului larg.

Anul acesta Larry Page, unul dintre fondatorii Google, a finanțat un startup numit Kitty Hawk, care a prezentat un soi de ski-jet zburător ce poate transporta o singură persoană peste corpuri de apă. Câteva alte startup-uri, printre care Lilium, Joby Aviation și EHang, lucrează la vehicule complet electrice, de distanțe scurte, care pot decola și ateriza vertical. Uber chiar intenționează să construiască o rețea de mașini mici zburătoare pentru transportul din interiorul orașelor.

În timp ce ideea aviației electrice nu pare tocmai nebunească, există câteva motive să ne îndoim că participanții din competiția organizată de Boeing vor rezolva această enigmă a tehnologiei. Cel mai mare dubiu îl constituie chiar valoarea premiului, un milion de dolari fiind o sumă infimă în lumea aviației. Se zvonește că Larry Page ar fi cheltuit 100 milioane de dolari cu Kitty Hawk, iar alte câteva startup-uri ar fi adunat și ele la rândul lor capitaluri de zeci de milioane de dolari. Dacă ai o idee viabilă pentru o mașină de zbor personală, acea idee valorează mult mai mult decât 1 milion de dolari, și ești mai câștigat dacă te adresezi direct corporațiilor.

Pe de cealaltă parte, nu oricine are acces la fondurile marilor corporații, deci competiția organizată de Boeing s-ar putea dovedi o oportunitate pentru un individ sau o echipă restrânsă care doresc să-și prezinte ideile unei audiențe mai mari. Prin regulile concursului, inventatorii își păstrează drepturile asupra invenției lor, având posibilitatea de a o comercializa odată ce concursul este încheiat.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button