MORE

Boeing declară război dronelor

Boeing, marele producător de aeronave, mai experimentează adesea și cu lucruri ce pot doborî aeronave, precum lasere. Iar cea mai recentă invenție a sa este destinată distrugerii unor mecanisme zburătoare ceva mai mici ca un avion foarte mic… adica drone.

Dacă vi se părea că mania dronelor zburătoare a devenit cam enervantă, ca să nu punem la socoteală faptul că acestea pot fi acum și înarmate în unele locuri din lume, Boeing a venit cu o soluție. Compania a dezvoltat un laser capabil să urmărească, țintească și să doboare grozăveniile plutitoare, însă nu unul care trebuie montat pe un avion sau care necesită o clădire întreagă pentru a fi stocat.

Laserul nou este portabil, menit să încapă în patru cutii de dimensiunea unor geamantane, și poate fi asamblat în câteva minute. Pentru alimentare poate folosi un generator, o baterie, sau o simplă priză cu 220V. Laserul nu produce zgomot, iar fasciculul este infraroșu, ceea ce înseamnă că este în esență nedetectabil. Practic, cel care pilotează drona habar nu va avea ce s-a întâmplat, deoarece laserul necesită doar două secunde pentru a lăsa o gaură în orice zburătoare iritantă.

Nici operarea sa nu este foarte dificilă, pe lângă laser și trepied fiind nevoie doar de un laptop echipat cu software specializat, și un controller de Xbox 360, mergând pe ideea că în cazul în care se strică, poți găsi un înlocuitor oriunde.

Laserul Boeing este destinat predominant forțelor guvernamentale, urmând să i se permită exportarea și în afara SUA. Nu s-a specificat nimic despre disponibilitatea sa pentru publicul larg, dar cu siguranță sunt oameni ce ar dori unul, entuziaștii de drone tot având tendința să invadeze proprietatea privată.

[Wired]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button