PC&Consoles

Blizzard închide un server legacy deschis de fani la câteva ore de la deschidere

Vineri a avut loc lansarea la apă a unui server privat de World of Warcraft, realizat de fani, bazat pe conținutul de pe vremea lui The Burning Crusade. La doar câteva ore de la deschiderea sa către public, Blizzard emite o cerere oficială de încetare a activității serverului.

Serverul Felmyst era așteptat cu ardoare de întreaga comunitate de jucători de servere private World of Warcraft. Chiar dacă nu era încă lansat, căpătase deja reputația de a fi unul dintre cele mai complete și care evocă cel mai bine experiența de joc a lui World of Warcraft din acea perioadă.

După nici măcar 5 ore de funcționare, o firmă de avocatură specializată în astfel de litigii, contactează din partea Blizzard pe unul dintre responsabilii din spatele serverului, cunoscut sub numele Gummy52. În baza acuzației de încălcare a drepturilor de autor în repetate rânduri, Gummy52 este somat să închidă serverul. Nu se știe de ce Blizzard a țintit serverul Felmyst în mod special. Dar cu siguranță eficiența și rapiditatea de care au dat dovadă avocații a fost surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât Gummy52 nu se află la prima sa tentativă de a întreține un server legacy de World of Warcraft. Tot el se afla în 2011 în spatele lui Scriptcraft, un alt server privat care a scăpat anterior fără să atragă atenția celor de la Blizzard.

În clipa în care Gummy52 s-a trezit cu citația la ușă, tocmai se pregătea să marească viteza serverului. Era un server privat, închiriat din propriul său buget, pentru care a refuzat orice donație din partea publicului tocmai pentru a nu atrage atenția lui Blizzard și să nu fie acuzat de tentativa de a obține venituri din produsul lor. Acesta a fost și motivul pentru care a conceput serverul să poată susține un număr de maxim 3000 jucători, în speranța că nu va face prea multe valuri.

În somația ce i-a fost servită, Gummy52 este acuzat că permite utilizatorilor să acceseze conținut licențiat Blizzard fără ca aceștia să plătească pentru joc sau abonament. Tot în acest document se precizează că această practică este ferm condamnată de Blizzard și reprezintă o încălcare a drepturilor de coypright, care poate aduce daune semnificative asupra integrității produsului și proprietății intelectuale create de Blizzard.

Felmyst este rezultatul muncii lui Gummy52 de mai bine de 4 ani, cât a lucrat la crearea acestui server, fără să aibă o altă slujbă în tot acest timp. Anul trecut o pacoste similară s-a abătut asupra lui Nostalrius, alt server privat care a fost închis de Blizzard la scurt timp după lansare. O vreme Blizzard a cochetat cu ideea de a avea servere legacy cu conținut The Burning Crusade, dar se pare ca între timp s-a răzgândit. Probabil acesta nu va fi ultimul efort de acest tip. Blizzard ar putea trage o concluzie de aici.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Back to top button