World of Warcraft și alte jocuri de la Blizzard nu mai sunt disponibile în China

Deși tocmai ce au trecut câțiva ani furtunoși pentru Blizzard Entertainment, studioul din spatele unor titluri precum: World of Warcraft, Diablo și Overwatch are încă mulți fani în întreaga lume. Dar o parte din acei fani tocmai au rămas cu buza umflată, după ce compania nu a reușit să prelungească contractul de publishing pe care îl aveau cu NetEase în China.
Așa se face că milioane de jucători din China au rămas fără acces la conturile lor de Battle.net. Iar asta reprezintă o problemă foarte mare, atât pentru companie cât și pentru jucători. Dar să analizăm toată situația pe rând, pentru că sunt multe de povestit.
Ce însemna parteneriatul Blizzard-NetEase
Blizzard și NetEase au colaborat preț de 14 ani pentru a aduce jocurile din catalogul companiei americane și în China. Spre deosebire de alte țări din lume, pentru ca o companie străină de gaming să poată să își lanseze jocurile și în China este nevoie de o altă companie chineză care să poarte rolul de intermediar.
Dar asta nu e tot. Spre exemplu, autoritățile chineze au niște politici foarte stricte când vine vorba despre orice ține de moarte, iar în cazul unui joc precum World of Warcraft unde una dintre clasele jucabile este numită „undead”, cred că îți dai seama că lucrurile se complică.
Spre exemplu, pe o masă din zona Un’Goro Crater, bucățile de carne măcelărite au fost înlocuite cu… pâine feliată. Un subiect la fel de sensibil sunt și oasele. Unii boși din joc au trebuit să aibă cu totul alt model, așa cum este și cazul lui Sapphiron din Naxxramas. Dintr-un dragon mort și readus la viață de Lich King, acesta a devenit un dragon care arată cât se poate de viu.
Iar asta nu este o problemă izolată la World of Warcraft (WoW). Mai toate titlurile de la Blizzard au trebuit să fie cenzurate așa pentru a putea fi vândute în China, iar rezultatul a fost unul foarte bun. Starcraft este o religie în China, iar o bună parte din populația din WoW este de acolo.
Cum s-a ajuns aici și acuzațiile făcute de NetEase la adresa Blizzard
Totul s-a întâmplat foarte rapid. Inițial, Blizzard a scos un statement prin care comunicau faptul că nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu NetEase și că sunt în căutare de un alt publisher. La scurt timp, NetEase a reacționat acid, spunând că cerințele pe care compania americană le-a invocat nu au sens din punct de vedere al business-ului.
Cert este că niciuna dintre cele două companii nu au dat mai multe detalii, iar gamerii din China au rămas pe dinafară complet. Blizzard a anunțat că poartă discuții cu mai multe companii chineze, dar tot procesul este unul complicat și migălos, care ar putea dura până la doi ani.
Rezultatele situației și cum a gestionat Blizzard problema
Conform CNN, pe rețeaua socială chineză Weibo, mai mulți oameni s-au declarat devastați de faptul că toate conturile de WoW au fost dezactivate (deși nu pierdute pe vecie). Poate o să spui „ce-i așa mare lucru? Până la urmă este un joc și nimic mai mult”. Dar pentru mulți, lucrurile nu stau chiar așa.
Vezi tu, un cont de WoW este mai mult decât un simplu cont pentru un joc. Pentru cei care fac asta ca hobby, contul de WoW e ca un fel de jurnal. Toate caracterele de acolo spun o poveste pentru posesorul contului, fiecare achievement sau mount farmat are o însemnătate care trece de statutul de „simpli pixeli pe ecran”. În WoW, mulți și-au cunoscut prietenii cei mai buni sau chiar jumătatea mai bună. Știu personal un caz în care doi oameni care s-au cunoscut în timpul unui raid s-au căsătorit câțiva ani mai târziu.
Dar speranța nu este pierdută pentru jucătorii din China. Imediat după anunțul cum că jocurile din catalogul Blizzard rămân fără publisher în China, compania americană a demarat un sistem prin care toți jucătorii de acolo puteau să își salveze progresul conturilor lor. Practic, în momentul în care Blizzard găsește alt publisher și dă drumul înapoi la jocuri, cei care vor intra pe conturi le vor găsi exact așa cum le-au lăsat.
All Blizzard CN gaming services have officially shut down. Today is a very sad day, CN games are expressing their sadness, anger and frustration all over CN social media platforms. A lot of people said they feel that the journey of their youth is over. pic.twitter.com/Bw0SLV234O
— NasDa (@NasDaCN) January 23, 2023
Dar cine ar putea să fie următorul publisher pentru Blizzard? Ei bine, Tencent se ocupă deja de Call of Duty: Mobile în China și ar reprezenta o variantă bună. În rest, nu avem prea multe detalii legate de potențialii parteneri și nu știm cât va dura toată această problemă.