Black Myth: Wukong mi-a reaprins pasiunea pentru mitologie și neobișnuitul în gaming

Când vine vorba de mitologie în jocuri, mulți se gândesc, probabil, nu la Black Myth: Wukong, ci la Smite. Ei, adevărul e că a compara aceste două titluri e ca și cum ai compara mere cu pere, dar principiul este oarecum similar.
Ceea ce diferențiază ideea asta de mitologie dintre cele două jocuri este neobișnuitul. Și prin asta mă refer la modul în care un joc tratează anumite aspecte și își expune elementele. Ca să continui exemplul, nu poți spune că un MOBA cum este Smite aduce neobișnuitul pe lângă ideea de a juca meciuri în pielea a diferite zeități. La polul opus, dacă ne raportăm la neobișnuit sau la cum și ce anume expune un joc, Layers of Fear, să zicem, taie din avântul combatului sau al acțiunii în favoarea atmosferei. Înțelegeți unde bat?
Dacă nu, voi simplifica. Am ales ideea de mitologie tocmai pentru a discuta puțin despre atmosfera și gameplay-ul pe care vrea să le ofere Black Myth: Wukong. Am auzit de titlul ăsta pe undeva prin august anul trecut, atunci când pe net răsărea primul showcase. Și ceea ce mi-a atras în primul rând atenția nu a fost neapărat gameplay-ul, cât premisa și estetica.
Vedeți voi, genul acesta de estetici se regăsesc și în alte titluri..Hmmm..Souls-Like, adică Sekiro. Ninjalăii și samuraii sunt și ei pe acolo, dezvoltatorii încearcă să vină cu ceva nou și deosebit, dar înclin să cred că puțini sunt cei care vor să ofere o experiență de tipul celor menționate mai sus, însă bazată destul de serios pe mitologiile și culturile reale.
Black Myth: Wukong este un titlu aflat în dezvoltare de către chinezii de la Game Science. Și, deloc surprinzător, numele jocului nu numai că face referință la personajul legendar, ci își trage seva chiar din epopeea Journey to the West. Adicătelea, chinezii, aici de față, au un panteon foarte bogat, destul de flexibil și interesant încât să devină surse de inspirație pentru adaptări. Asta dacă pică pe mâinile cui trebuie.
Nu o să discut scrierea aceasta, pentru că aș strica surpriza, dar trailer-ul cel nou pare să ofere cu succes o privire de ansamblu asupra a ceea ce ne așteaptă odată ce vom juca rolul lui Sun Wukong. Călugări shaolin, nemuritori, toate nebuniile din folclor.
Aici vine partea interesantă. Journey to the West este carte de căpătâi în literatura chineză. Iar Black Myth: Wukong este făcut de chinezi. Deeeeeeci, chiar ar putea ieși ceva foarte interesant. Și tocmai de aceea, neobișnuitul joacă un rol important. Nu contează doar mecanicile și combatul, ci și maniera în care acestea își fac loc printre visuals și întreg ecosistemul jocului.
Dar am pălăvrăgit destul despre asta. Până la urmă, este un joc în care te folosești de abilitățile legendare ale personajului eponim pentru a trece de lupte dificile. Sun Wukong are darul metamorfozei. Se poate transforma în alte făpturi pentru a putea fi mai avantajat în luptele și așa în aparență foarte dinamice și alerte. Nu lipsesc nici artefactele magice și inamicii interesanți. La cum se prezintă, momentan, Black: Myth Wukong este foarte tare.
Poate veți spune că aduce destul de mult a Sekiro, pentru că, mnah, filosofia și folclorul oriental. Iar eu aș zice că asta este foarte bine, plus că fratele chinez, aici de față este, să zicem, „mai bine documentat.” Iar faptul că o piesă importantă din literatură este adaptată într-o manieră mai fresh și mai nonconformistă, în pas cu hardware-ul modern care oferă experiențe de gaming foarte plăcute, face ca neobișnuitul să fie un aliat de nădejte în jocurile video, implicit în Black Myth: Wukong.
Este bizar, este interesant, are potențial și oferă și combat/gameplay pentru cei care fac din acest lucru o prioritate. Parcă nu vezi asta atunci când alegi Wukong-ul din Smite sau din League of Legends, nu?
Black Myth: Wukong s-ar lansa în jurul anului 2023. Timp destul pentru ca producătorii să profite din plin de puterea lui Unreal Engine 4.