PCȘtiri ITTECH

Sistemele de calcul cuantic au acum un sistem de răcire adecvat

Cercetătorii de la Departamentul de Fizică de la Universitatea Tehnică din München (TUM – Technical University of Munich) au anunțat săptămâna aceasta că au dezvoltat un sistem permanent de răcire magnetică pentru computerele cuantice care pot aduce temperatura în care funcționează cubiții aproape de zero absolut.

Temperaturile extrem de scăzute, cum ar fi cele din jurul valorii zero absolut (0 Kelvin sau aproximativ -273 grade Celsius), sunt necesare pentru operațiunile cuantice sensibile. Cu cât este mai scăzută temperatura în care funcționează cubiții, cu atât mai stabili sunt aceștia. Stabilitatea cubiților este esențială pentru utilizarea pe termen lung a sistemelor de calcul cuantic.

Chiar acum, sistemele de calcul cuantic utilizează gaze lichefiate pentru a se răci până la temperaturi extrem de scăzute. Înainte, pentru a atinge temperaturi zero absolut absolute, a trebuit să fie folosit un izotop extrem de rar și scump, heliu-3.

Există și alte sisteme de răcire magnetice care pot atinge temperaturile necesare, dar acestea funcționează doar pentru o perioadă limitată de timp. Soluția cercetătorilor TUM se consideră a fi permanentă.

Pe măsură ce mai multe companii și guverne devin interesate să dezvolte sistemele de calcul cuantic în aceste zile, cererea de soluții care pot menține aceste sisteme la temperaturi atât de scăzute a crescut, de asemenea, într-un ritm rapid.

Cercetătorii de la TUM, printre care Alexander Regnat, Jan Spallek, Tomek Schulz și profesorul Christian Pfleiderer, și-au creat deja propria companie, kiutra, care va vinde tehnologia celor interesați.

Regnat a spus într-o declarație:

Suntem primul furnizor comercial din lume al unui sistem de răcire care poate atinge în mod magnetic temperaturi aproape de zero (aproape -273 ° C) în regim permanent. Marele nostru avantaj este că nu avem nevoie de heliu-3 scump. Nu avem nevoie decât de energie electrică.

Echipa caută deja noi angajați pentru a accelera dezvoltarea proiectului.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Back to top button