MORE

Bitcoin în România: cum se cumpără și cât costă

Povestesc despre bitcoin, noua vedetă a lumii financiare. Sunt câteva întrebări la care răspund în acest articol: ce este bitcoin? Cum se cumpără și cât costă? Este bitcoin o bulă sau nu este? Cum se calculează valoarea și cât este un bitcoin în lei sau euro? De ce variază cursul atât de mult? Mai merită minat pentru bitcoin astăzi? Ce poți face în România?

Site-ul oficial pare să fie bitcoin.org și are o serie de informații utile pentru oricine este interesat.

Sumar:

  1. – Ce este bitcoin?
  2. – Principalii concurenți
  3. – Este o bulă sau nu?
  4. – Cum afli cât costă
  5. – Bitcoin România: ce poți face
  6. – Concluzii

1. Ce este bitcoin?

Bitcoin este o monedă virtuală (eng. cryptocurrency), practic o monedă virtuală care se poate schimba în bani reali, care nu este guvernată de vreo instituție sau autoritate și a cărei valoare este dictată doar de cererea din piață. Teoretic sună foarte bine, la fel de bine cum sună orice înșelăciune sau țeapă atunci când nu ai toate informațiile necesare. Nu spun că este o țeapă, nu am autoritatea sau informațiile necesare. Spun că seamănă cu o țeapă și este foarte greu să ai încredere în așa ceva. Pe de altă parte, s-au făcut bani frumoși pe spatele bitcoin, sunt oameni care și-au recuperat investițiile, valoarea crește apropate constant. Poate că va merge în continuare. Măcar o vreme. Dar să vedem povestea bitcoin.

Monede virtuale au existat de mai multă vreme. Pe la începuturile internetului, găsisem undeva despre e-gold, se câștigau e-gold online și puteai să-i retragi pe Paypal. Așa am făcut primii bani online. Doar că activitățile nu prea erau ok, practic trebuia să vizitezi site-uri și să dai click-uri pe reclame, o activitate nu tocmai permisă de cei care furnizau reclamele. Continuă și astăzi, dar tot nu e permis să procedezi așa. În fine, ideea e că la un moment dat s-au interzis sistemele de click-uri și e-gold a dispărut. Sau poate mai există undeva, dar nu am mai auzit de el de zece ani.

Bitcoin a apărut prin 2008. Atunci sunt primele informații apărute în cadrul unui grup care dezbătea ideea de criptografie și criptare. Lucrarea aparținea lui Satoshi Nakamoto, creditat de unii ca inventatorul monedei. Alții au o altă teorie despre care vorbim mai jos. Satoshi Nakamoto nu este o persoană cunoscută, unii zic că e un miliardar excentric, alții zic că e un specialist în criptare, alții zic că avea nevoie de spălare de fonduri. Mulți spun că bitcoin e finanțat de hackeri și dark web, terorism și comerț ilegal de droguri, arme și persoane. Pentru că datele sunt securizate la un nivel la care nici autoritățile nu pot interveni.

Dar astea sunt speculații și poveștile fac ca bitcoin să pară ceva aproape magic. Unii spun că fondatorul bitcoin este Alexander Muse, alții zic că este Elon Musk. Tocmai lipsa unor informații concrete duce la nașterea acestor mituri. Plus apariția sau dispariția unor portofele sau traderi. Vă povestesc la capitolul cu bula.

Astăzi (29.11.2017) 1 bitcoin a trecut de 10.000 de dolari (39.188 ron sau 8.440,17 euro). Unul singur. Cei care au mii de bitcoins sunt acum mult mai bogați decât anul trecut de exemplu. Ca idee în noiembrie 2013 era 400 de dolari, în noiembrie 2014 380 de dolari, 2015 – 344 dolari , 2016 – 710 dolari, iar astăzi 10.000 de dolari. Cam ăsta e ritmul evoluției datorită unei adopții masive în lume.

2. Principalii concurenți

Succesul bitcoin a atras în joc alți jucători. Unii au creat propriile monede virtuale, alții au creat sisteme diferite pentru monezile virtuale. Ethereum este printre cele mai cunoscute alternative, probabil cea mai cunoscută. Litecoin este citată des, mai sunt Zcash, Dash și Ripple, am citit și de Monero. Sunt mulți și se tot caută soluții concurente. Dar ca volume de tranzacționare, nivel de acceptare și recunoaștere, Bitcoin este cel mai cunoscut.

Niciuna dintre alternativele bitcoin nu are mare prezență în România. Am citit de o întâlnire a fanilor Ethereum, precum și sfaturi de cumpărare. Probabil toate monezile disponibile online se pot cumva cumpăra și în România, cu un card valid. Dar dacă merită făcut asta, trageți singuri concluziile.

Anul acesta, specialiștii care au analizat monedele virtuale au stabilit că valoarea lor totală depășește acum 80 de miliarde de dolari. Cert este că toți rivalii bitcoin au crescut în ultima perioadă, deci există interes, dar niciunul nu oferă securitate mai mare. Promit că o să explorez și celelalte monede dacă vă place articolul despre bitcoin.


Pentru varianta completă a acestui articol, vizitați ComputerBlog.ro

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Interesant, așteptam mai multe informații pe subiect. Mie mi se pare o țeapă, aștept momentul in care ajunge la 30.000 și apoi coboară la 1 dolar. Atunci multi or să plângă in chinuri.

  2. Din punctul meu de vedere este un pas inainte. Mai bine bitcoin decat un sistem bancar condus de masoni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button