
Bitcoin a trecut în mai puțin de două luni de la eticheta de activ speculativ la cea de „aur digital”, nimeni alții decât experții JPMorgan confirmând că investitorii din piețele bursiere tradiționale își mută cu repeziciune investițiile în criptomonede. Totuși, realitatea este cumva nuanțată.
La începutul acestui an autoritățile americane din domeniul bancar aprobau așa numitele spot ETF, un nou vehicul financiar care permite investitorilor din piețele bursiere tradiționale să achiziționeze bitcoin ca și cum ar cumpăra acțiunile unei companii listate pe bursă. Iar cum „diavolul se ascunde în detalii”, ETF-urile funcționează doar ca o „interfață” cu piața de criptomonede. În sensul că fondurile investitorilor nu se duc direct în achiziționarea de Bitcoin, ci în aceste ETF-uri pe care fonduri de investiții pre-aprobate le garantează cu Bitcoin.
Fondurile indirect plasate în piața de criptomonede rămân acolo pentru o durată limitată de timp (ex. până la expirarea respectivelor ETF-uri), după care sunt returnate (cu pierderi sau câștiguri) piețelor bursiere convenționale. Altfel spus, ETF-urile reprezintă doar un vehicul financiar pentru investitorii bursieri și nu o destinație permanentă pentru fondurile acestora. Mai devreme sau mai târziu fondurile îndreptate în direcția BTC se vor întoarce în piețele bursiere cu tot cu profituri, rămânând de văzut dacă aprecierea pe repede-înainte a prețului bitcoin va fi sau nu sustenabilă pe termen lung.
Greoi de tranzacționat și la costuri mari, BTC a evoluat în mod natural de la statutul de primă-criptomonedă la cel de aur digital, în ideea că dacă tot o cumperi, ai face bine să ții de ea.
Revenind la piața bitcoin vs aur, cea din urmă are o capitalizare de piață de aproximativ 3,3 trilioane dolari investiții, vs 1.3 trilioane dolari investiții pentru bitcoin. Pare că nu este loc de comparație, dar JPMorgan subliniază că tranzacțiile în direcția bitcoin sunt de 3,7 ori mai mari decât în direcția aurului.
„Cu alte cuvinte, la 66.000 USD în prezent, alocarea implicită către bitcoin în portofoliile investitorilor a depășit-o deja pe cea a aurului în termeni ajustați în volum”, se arată nota de informare.
Ajuns la un maxim de peste 69000 dolari, prețul BTC este privit cu suspiciune atât de investitorii tradiționali cât și de entuziaștii „de cursă lungă” din ecosistemul crypto. Nu de alta, dar prețul bitcoin este de peste trei or mai mare decât la începutul anului 2023 (20.300 dolari vs 67.800 dolari).
Deși ambele active sunt speculate intens în această perioadă, BTC se sprijină pe fundamente nu tocmai probate în timp, lăsând opțiunea ca investitorii atrași din piețele bursiere să iasă din peisaj la fel de repede cum au intrat, imediat ce aprecierea bitcoin dă semne credibile de încetinire sau chiar de inversare a trendului actual.
Potrivit JPMorgan, intrările totale de capital în fondurile ETF se ridică acum la 9 miliarde de dolari, deși s-ar putea să nu fie toți bani „proaspeți”. Folosind pentru orientare ETF-urile de Aur, fondurile BTC ar putea ajunge în cele din urmă la 62 de miliarde de dolari.
„În opinia noastră, aceasta este o țintă realistă a mărimii potențiale a ETF-urilor bitcoin la vedere în timp, poate într-o perioadă de doi până la trei ani, deși o mare parte din fluxul net implicit ar putea reprezenta o schimbare de rotație continuă de la instrumentele și locurile existente la ETF-uri. ”, au spus analiștii.