
Computex este cea mai mare expoziție de hardware din lume, iar ediția de anul acesta a găzduit o mulțime de prezentări interesante. La ăsta n-am ajuns din păcate, drumul până în Taiwan este lung, dar nu am putut să nu arunc o privire pe la cele mai tari jucării prezentate în cadrul Computex 2023. Și printre primele proiecte care mi-au atras atenția se numără fix unul despre care am scris și zilele trecute: placa video fără cabluri de alimentare de la ASUS.
Când am vorbit zilele trecute despre ea, vă povesteam cum face parte dintr-un pachet mai mare care include placa de bază cu conectorii montați pe spate, pentru un build cu aspect wireless. Tot în cadrul evenimentului din Taiwan am văzut și restul sistemului pe care ni-l propun ASUS. Iar din imaginile cu care mi-am clatit privirea se vede clar cât de mult se modifică aspectul sistemului atunci când nu avem cabluri peste tot.
Mi se pare și mai interesant că toți marii producători au adoptat curentul ăsta și pare că se pun bazele unui nou trend printre pasionații de PC building. Computex 2023 a fost doar începutul și pe măsură ce MSI va împinge în față Project Zero și AORUS vine cu Project Stealth, cred că o să vedem din ce în ce mai multe poze cu sisteme „wireless„. Eu unul abia aștept!

Noctua revine cu și mai multe ventilatoare maro
Între anii 2015 și 2020, cei de la Noctua au fost destul de ocupați. Compania este recunoscută pentru ventilatoarele și coolerele foarte rezistente și performante, astfel nu își permite să dea rateuri. Ăsta a fost și motivul pentru care nu am văzut mai nimic nou de la producătorul austriac. Dar în cadrul Computex 2023, Noctua a revenit și ne-a prezentat noua generație de ventilatoare de 140mm.
Chiar dacă la prima vedere arată ca oricare alt ventilator al producătorului, diferența stă în detalii. Noile ventilatoare au o carcasă regândită pentru a ajuta răcirea și niște pale noi cu striații care scad nivelul de zgomot generat de aerul pe care îl mută. Dacă ești în căutare de ventilatoare noi pentru build-ul tău și îți fac cu ochiul cele de la Noctua, la fel de bine poți aștepta lansarea ăstora noi.

Un nou concept de carcasă open-air ar putea schimba modul în care arată un workbench
Ajungem acum la un produs mult mai nișat, dar care s-ar putea să îi intereseze pe unii dintre voi… iar pe mine știu sigur că m-a vrăjit. Pentru toate recenziile pe care le realizez pentru ZONA și canalele de YouTube, folosesc faimoasa platformă de test; sistemul open-air pe care îl vedeți în poze și filmări, care îmi permite să modific extrem de ușor configurația. Dar carcasa actuală are limitările ei, mai ales pe zona de răcire, așa că propunerea celor de la Xigmatech mi-a trezit imaginația.
Prototipul de carcasă prezentat în cadrul Computex 2023 propune un design modular. Placă de bază este montată pe o clapetă metalică. Dacă ai nevoie să accesezi spatele plăcii sau compartimentul de dedesubt în care se instalează sursa, nu trebuie decât să ridici clapeta respectivă și gata. Are și traseu de wire management și poți izola cablurile complet în carcasa, iar pentru răcire te cam limitezi la un AIO de 360mm sau mai mic. Dar în cazul celor mai mulți utilizatori, asta se va dovedi suficient.
Nici SSD-urile nu mai sunt ce-au fost
Rămânem în spectul ăsta al hardware-ului ca să mai aruncăm o privire la ceva interesant. ADATA Project NeonStorm este un SSD M.2 PCIe 5.0 ale cărui viteze pot urca până la 14.000MB/s, deci printre cele mai puternice modele de pe piață. Dar ce le face cu adevărat speciale este sistemul de răcire masiv cu care vin înzestrate din fabrică.
Căldura emanată de SSD trece întâi printr-un heat spreader care ajută la mărirea suprafeței de evacuare. Toată căldura este mai apoi absorbită de un lichid de răcire cu capacitate termică foarte mare. La rândul lui ăsta este răcit de un heatsink de aluminiu pe care suflă ventilatoarele incluse în sistemul de răcire. În felul ăsta, SSD-ul operează la temperaturi cu până la 20% mai mici decât un altul răcit doar pe aer. Deci cu mult mai rece decât un SSD cu radiator pasiv sau decât un model fără nici un fel de sistem de răcire deasupra.
Cooler Master dă startul petrecerii
Și cam astea au fost jucăriile care mi-au atras atenția în cadrul Computex 2023, dar am zis să închei acest material cu un produs ceva mai diferit, care totuși are legătură cu hardware-ul. Sunt sigur că toată lumea știe cine sunt Cooler Master, fiind familiari cu carcasele și sistemele lor de răcire. Doar că în ultimii ani compania a trecut printr-o fază experimentală, iar un rod al acestui pasaj din existența firmei este Cooler Master SS571 Soundbar Concept.
Dacă până acum cinci-șase ani visam să-mi cumpăr un Cosmos 2 în care să-mi construiesc două sisteme de gaming diferite, acum parcă mă interesează mai tare sistemul audio al ăstora de la Cooler Master. Iar asta este bine, pentru că dovedește versatilitatea producătorului în care sincer, am avut încredere destul de mare de-a lungul timpului.
Personal, abia aștept să văd ce nebunii de carcase vor mai scoate când vor simți că a venit timpul. Dar până atunci, admir curajul de a te deschide unei piețe noi și sunt curios dacă aventura în lumea sistemelor audio va da roade pentru producător sau nu. Mai departe aștept părerile voastre și vreau să-mi spuneți în comentarii, vouă ce produse v-au atras atenția în cadrul Computex 2023?