TECHPC

Cele mai bune produse ASUS din 2022

Calculatorul este una dintre cele mai importante invenții din istorie. Această unealtă ne-a deschis atât de multe drumuri și a evoluat alături de noi, încât pentru unii a devenit o extensie a vieții însăși; o completare. Toată popularitatea asta n-ar fi fost însă posibilă fără niște schimbări, iar tranziția de la mașinării cât o locuință de mari la sisteme portabile de 2kg a necesitat timp și resurse. Chiar urmăream zilele trecute niște statistici: prin 2010, vânzările de laptopuri abia dacă depășeau procentual numerele înregistrate de piața desktop PC.

Dar asta se întâmpla de mult, iar de-atunci și până astăzi laptopul a devenit cea mai populară formă a computerului personal. Asta a adus cu sine și-o ierarhizare; anumite branduri s-au făcut mari, în timp ce altele au rămas în urmă și încearcă până și acum să recupereze teren. Și cică liderii de piață ar fi Lenovo, Dell și HP, dar cred că asta se datorează în principal segmentului business. Spun asta pentru că din zece oameni pe care îi vezi, cel puțin 4-5 au un laptop ASUS. Restul sunt pe Apple și ceilalți mai au câte-un Dell sau HP. Și poate că numerele n-o arată, dar pentru mine principalii producători de laptopuri la nivel global rămân Apple și ASUS.

Pe de-o parte ai MacBook-urile care sunt potrivite pentru anumite locuri de muncă și atrag utilizatorii prin ușurința în utilizare, iar pe de altă parte ai ASUS care are un laptop pentru absolut orice situație. Așa că mi s-a părut de bun gust, la fel ca și în cazul materialului cu Republic of Gamers, să fac o selecție a celor mai tari laptopuri din catalogul producătorului. Desigur, nu voi intra în TUF-uri și ROG-uri, astfel mă voi concentra doar pe lansările venite sub numele de ASUS. Și e numai bine că în 2022 am tot avut lansări tari.

LOCUL 5 – ASUS Vivobook Pro 14X/16X OLED

Așa că fără s-o mai lungim aiurea, să începem cu locul 5. Și voi deschide subiectul zilei cu ASUS Vivobook Pro OLED de 14, respectiv 16 inch. Cele mai noi variații ale seriei de produse Vivobook sunt gândite pentru creatori de conținut și profesioniști care nu au nevoie neapărat de configurații monstruoase. Cu toate astea, modelele noi vin dotate cu procesoare Ryzen de ultima generație, cea mai puternică configurație incluzând Ryzen 9 5900HX-ul de anul trecut. Alături de acesta, placa video este NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti cu drivere Studio și memoria RAM este DDR4 cu o capacitate de 32GB.

Cea mai mare schimbare rămâne însă ecranul. Seria Vivobook a trecut la OLED, iar ecranele pe care le-au ales aici sunt excepționale: rezoluție 2880×1800, rată de refresh de 90Hz, suport pentru HDR cu peak brightness la 600 de niti. Dar chestiile astea sunt puțin spre deloc importante. Diferența reală o vedem chiar în utilizare, acolo unde obținem niște culori foarte acurate și imaginile arată foarte bine. Iar asta ajută atunci când vrei să editezi niște poze în Photoshop, să montezi un video sau să vezi un serial. Adică fix ce-ai face cu un laptop de genul ăstuia.

De arătat, arată bine. Vin într-un șasiu minimalist și ușor, astfel greutatea unui astfel de laptop este de numai 1.45kg. Construcția în sine este destul de solidă, astfel nu cred că pot apărea probleme atâta timp cât nu este bușit prea tare. Sistemul de răcire este și el bine-ales, fiind eficient; la asta ajută însă și procesorul în sine care e un Ryzen, și placa video mid-range. Sunt ușor de răcit și consumă mai puțin decât componentele high-end de pe alte laptopuri. Iar cu un consum mai mic, crește și durata de viață a bateriei.

Mai un touchpad cu funcție de NUMPAD, mai un Wi-Fi 6, cameră web și alte extrauri din astea și obții noile ASUS Vivobook 14X și 16X OLED. Și partea tare e că găsești versiunea cu Ryzen 7, adică oleacă mai slăbuț dar și mai eficient, pe la mia de euro. Placa video din el se descurcă și-n două-trei jocuri, așa că poate fi o alegere bună și pentru un elev/student, dar și pentru un profesionist la început de drum care nu are pretenții mari de la hardware.

Cele mai bune produse ASUS in 2022

LOCUL 4 – ASUS Zenbook Pro 16X OLED

Trecem la numărul patru și dacă tot ne-am găsit în categoria asta de laptopuri cu ecran OLED, o să vreau să ne concentrăm puțin atenția asupra lui ASUS Zenbook Pro 16X OLED. Dacă Vivobook este o soluție all-rounder care se potrivește oricui, Zenbook are un target destul de bine setat: creatorii de conținut. Și aici facem cunoștință cu ceea ce îmi place să numesc un workstation mobil.

ASUS Zenbook Pro 16X OLED nu face niciun compromis, astfel configurația de top include un procesor Intel Core i9-12900H, placă video NVIDIA GeForce RTX 3060, SSD PCIe 4.0 x4 de 2TB și 32GB de memorie RAM LPDDR5 la 5.200MT/s. Astea așa, pe lângă ecranul OLED cu rezoluție 4K. Printre funcțiile extra pentru creatori de conținut mai regăsim și un touchpad mărit cu funcția NumberPad 2.0, dar și ASUS Dial. Ăsta din urmă e un joystick multifuncțional: poți să setezi luminozitatea și volumul laptopului, ori poți să-l folosești în softuri precum Adobe Photoshop ca să modifici parametrii diferitelor unelte. Chiar e util în draci și odată ce te obișnuiești să-l folosești, o să îți fie greu să mai renunți la el.

Pe partea de construcție vreau să vorbesc despre o caracteristică extrem de interesantă a acestui laptop. Chiar dacă nu are un ecran secundar pe care să poți pune diverse chestioare, despre asta mai târziu, odată ce deschizi capacul vei observa cum se ridică toată partea de jos a laptopului cu totul. Asta ajută mult cu intake-ul de aer proaspăt, astfel întreaga configurație se aerisește mai bine. Și la astfel de specificații e nevoie. Cu atât mai mult într-un șasiu subțire ca ăsta.

Înfloritura asta aduce câteva beneficii și pe zona de ușurință în utilizare. În primul rând creează un unghi pentru tastatură ca să poți să tastezi într-o poziție naturală. După care ai difuzoarele care odată elevate îți cam bat direct spre față și sunetul este ceva mai clar. Comparativ cu Vivobook-ul de mai devreme, Zenbook Pro 16X OLED este din cu totul altă liga. Dar și costul este pe măsură, astfel ne uităm la 14.049 de lei preț de plecare pentru configurația cu Intel Core i7, 16GB de RAM și 1TB SSD. Dacă vrei top-ul urci aproape de 3.500 de euro. E scump, dar cine câștigă bani cu el îi recuperează repede.

Cele mai bune produse ASUS in 2022

LOCUL 3 – ASUS Zenfone 9

Pentru mijlocul clasamentului vreau să luăm o pauză de la laptopuri și să vorbim despre un alt dispozitiv cu ecran portabil. Că până la urmă, orice om are nevoie și de-un telefon și cum ASUS face și d-astea, am vrut să aruncăm încă o privire la neașteptat de bunul Zenfone 9. Seria de telefoane de la ASUS nu s-a bucurat de un succes răsunător, ci a fost așa, mai mult o chestie de palmares pentru producător și-o opțiune primită bine de fanii brandului.

Cu Zenfone 9 lucrurile stau să se schimbe. Ăsta e telefonul cu care ASUS a intrat pe piață și a zis că poate să facă aceleași chestii ca și competiția; poate chiar oleacă mai bine la unele aspecte. Nici nu a mai contat că în procesul ăsta de afirmare și-au bătut și ROG Phone 6-le de gaming; punctul de vedere a fost susținut. Vine dotat cu același Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 pe care-l regăsim și pe telefonul de la ROG, 8 sau 16GB de memorie RAM și până la 256GB de stocare. Dar ceea ce-l face să iasă în evidență este construcția și alegerile de design.

ASUS Zenfone 9 este un telefon cu diagonală de numai 5.9”. Iar într-o lume dominată de flagship–uri de șapte inch, cred că aveam nevoie de o varianta serioasă pe segmentul de telefoane pe care le poți folosi c-o singură mână. În plus filmează și pozează de rupe, o chestie care a devenit un selling point important pentru ASUS.

Iar cu laptopuri atât de șmechere în atât de multe forme și configurații, parcă telefonul ăsta a picat numai bine pe piață. Deja știm ce poate ASUS să facă în alte categorii, iar acum și-au anunțat venirea puternică și pe zona telefoanelor inteligente, chiar dacă își încearcă norocul de ani buni și pe-aici cu succes destul de limitat.

Cele mai bune produse ASUS in 2022

LOCUL 2 – ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED

Dar hai să revenim la oile noastre și să continuăm cu ultimele, și cele mai tari laptopuri ASUS din 2022. Pe locul doi avem noul Zenbook Pro 14 Duo OLED. Face parte din aceeași familie de produse ca și modelul de 16” de mai devreme, doar că asta este un model Duo – adică cu două ecrane. Știu deja la ce să mă aștept când văd un laptop ASUS dual-screen, mai ales că le testez de vreo doi ani.

Mai trebuie să mai adaug ceva? Arată într-un mare fel; zici că e ceva tehnologie extraterestră. Configurația include cele mai puternice procesoare de la Intel și RTX 3050 Ti-ul de la NVIDIA. Ecranul ăla secundar este un plus imens care ajută foarte mult pe zona de multitasking și eficiență în softuri precum cele de la Adobe și ridicându-se, îndeplinește două scopuri. Odată p-ăla de utilitate, că ai ecranul înclinat și nu trebuie să te strâmbi tu ca să-l vezi pe el drept, plus aia cu răcirea: deschide gura, intră aer rece, toată lumea e fericită.

Aici nu prea am ce să adaug. Am tot lăudat laptopurile astea în toate direcțiile de când le-am văzut prima dată și o să continui s-o fac pentru că într-adevăr, sunt niște reușite din punct de vedere ingineresc și chiar au un scop. Prețurile sunt mari, normal, doar că ăsta e și genul ăla de produs pe care-l cumperi când știi că ai ce face cu el. Și pentru mine, ar fi meritat să fie chiar și ăl’ mai tare produs ASUS din 2022, dar locul fruntaș este ocupat de o altă invenție nebună de-a producătorului.

Cele mai bune produse ASUS in 2022

LOCUL 1 – ASUS Zenbook 17 Fold OLED

Oricât de tari au fost toate jucăriile pe care le-am prezentat până acum, oricât de ofensat m-am simțit când am văzut următoarea jucărie la CES și orice aș putea spune împotriva lui, Zenbook 17 Fold OLED este lansarea anului. Și cred că nu doar de la ASUS, ci se cam bate cu ăle’ mai tari inovații din industrie pe 2022. E un laptop care se dă peste cap, la propriu, ca să-ți fie cât mai util cu putință. Poți să-l ții ca pe-o carte, poți să-l faci desktop All-in-One, merge și ca laptop normal… cum îl pui, așa șade.

E scump în draci, pe la vreo 3.500 de euro dacă-mi amintesc bine. Și pentru toți banii ăștia vine doar cu o tâmpenie de Intel Core i7-1250U și niște specificații mediocre, iar aici sunt blând. Dar nici nu contează pentru că după review-ul acestui laptop m-am prins că eu nu sunt nici măcar pe-aproape de publicul țintă. Iar afirmația asta este susținută și de faptul că de când au intrat pe piața din România, s-au vândut toate Fold-urile de la ASUS. Deci oameni sunt, doar că nu suntem noi, ăștia de pe la Zona.

Chiar vă spuneam p-atunci că poate deveni un succes doar prin prisma WOW factor-ului. Pare c-am avut dreptate și la fel ca și-n cazul lui Galaxy Fold, oamenii au mușcat din capcana de marketing a producătorului. Și nu o zic cu o conotație negativă, ci o privesc ca pe un experiment care s-a încheiat cu succes și care a început deja să paveze drumul către un viitor în care laptopurile precum Fold or să devină o normalitate, nu produse WOW. Ori cel puțin să-și dezvolte propria nișă de piață, știți voi, la fel ca și Samsung cu Fold-ul lor.

Nici nu mai contează cât costă raportat la ce-ți oferă, nu când ești un early-adopter al unuia dintre cele mai interesante trenduri pe care le vom mai vedea în viitor. Și cu asta am cam pus punctul pe i și am încheiat anul 2022. ASUS a fost unul dintre producătorii care și-au încordat mușchii mai tare și pare că strategia asta a funcționat. Cu modele precum Zenbook 17 Fold OLED și Zenbook Pro 14 Duo OLED nici nu ai cum să nu atragi atenția și abia aștept să văd cum vor evolua seriile astea de produse în anii ce urmează.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button