GamingPC&Consoles

BenQ Mobiuz EX3410R: un monitor de gaming cu un sistem de sunet surprinzător de bun

În ultima vreme, atât aici pe site cât și pe canalul de YouTube, am tot vorbit despre cele mai puternice plăci video și procesoare din lume, adevărate minuni inginerești care sunt gândite să stea, cuminți, în carcasa calculatorului tău, și nu e nimic rău în asta. La urma urmei, dacă vrei să te joci ultimele jocuri la cele mai mari rezoluții și detalii, îți trebuie cel mai bun hardware. Dar aceste componente de ultimă generație nu ar însemna mai nimic fără un ecran capabil, care să poată să îți arate corect și detaliat toate acele fire de iarbă în bătaia vântului sau acele reflexii ray-traced care sunt aproape 1 la 1 cu realitatea.

Astfel, acum câteva zile a ajuns aici la Zona un superb monitor de gaming de la BenQ despre care abia așteptam să-ți povestesc. Este vorba despre BenQ Mobiuz EX3410R, ce are un panou curbat binișor (1000R), 34 de inch diagonală și o rezoluție de 3440 x 1440. Unde mai pui și că acest model are un soundbar foarte bun și un subwoofer, ambele integrate în carcasă? Dacă toate astea sună bine, iată ce părere mi-a făcut acest monitor.

Designul și construcția lui BenQ Mobiuz EX3410R

Să începem cu primul lucru pe care îl vezi atunci când îl scoți din cutie, și anume design-ul. Mereu mi-au plăcut produsele care știu din capul locului ce vor să fie, și aici este cazul și lui Mobiuz EX3410R. Aspectul este unul agresiv, cu muchii ascuțite atât pe stand, cât și pe carcasă în sine. Plasticul din care sunt construite carcasa și piciorul se simte ok la atingere, dar parcă mi-ar fi plăcut să simt și niște metal sub degete, în special în locul unde cele două componente se întâlnesc.

BenQ Mobiuz EX3410R

 

Schema de culori roșu-negru a lui BenQ Mobiuz EX3410R este puțin obosită, din punctul meu de vedere, ținând cont aceleași culori le găsim pe majoritatea monitoarelor de gaming și mi-ar fi plăcut să văd poate niște albastru sau portocaliu pe ici-colo. Spatele argintiu mai spală din păcate, cu toate că nu te vei uita prea des la el, iar tot pe spate găsim și două benzi de led RGB, numai bune de configurat după bunul plac.

BenQ Mobiuz EX3410R

Standul este și el de bună calitate și oferă o ajustare generoasă pe înălțime, dar și stânga-dreapta și sus-jos. Mai mult, panoul este relativ stabil, chiar și când am zgâlțâit masa cu destul de multă forță. Dacă la fel ca și mine, ești genul care, când tastezi, pui suflet și apeși ceva mai tare pe butoane, ecranul se mișcă extrem de puțin, dar ca să îl observi trebuie să fii foarte atent iar pe mine nu m-a deranjat deloc asta. În cutie mai găsești un cablu DisplayPort și unul HDMI, ca să nu cauți de bezmetic prin casă un cablu după ce ți-a venit noul monitor. Pe lângă asta, tot în cutie dai și de o telecomandă, care controlează meniul monitorului BenQ Mobiuz EX3410R.

Și că tot am zis de meniu, hai să vedem cum stă treaba și cu el. Recunosc că îmi place tare mult sistemul de control, și anume acel joystick care se mișcă în patru direcții. Este o soluție mult mai elegantă decât 8 butoane care se simt la fel și pe care nici o dată nu le apăs cum trebuie, aranjate într-o linie pe spatele carcasei monitorului.

BenQ Mobiuz EX3410R
Meniul monitorului BenQ Mobiuz EX3410R

Meniul în sine este intuitiv de navigat, grație acelui joystick, iar aici găsești tot felul de moduri de imagine pentru diferite genuri de joc (RPG, FPS) și setările pentru ceea ce BenQ numește HDRi. Setările pentru acest HDRi poți să le accesezi și folosind un buton de pe rama de jos a ecranului, iar cele 3 moduri sunt: Game HDRi, Cinema HDRi și Display HDR.

Calitatea imaginii și a sunetului

Acum trebuie să vorbim despre motivul principal pentru care îți iei un monitor: să vezi chestii pe el. BenQ Mobiuz EX3410R vine cu un panou VA destul de plăcut ochiului, cu o rată de contrast foarte bună, specifică tehnologiei acesteia, de 3000:1. Culorile sunt vii, imaginea este clară iar, per total, este o experiență de vizionare bună când vorbim despre conținut video, nu gaming. Trecem imediat și acolo, dar nu înainte să las un tabel de specificații, să se bucure și tocilarii care citesc acest material. 😀

Dimensiune panou 34 inch
Înălțime 33,48 centimetri
Lățime 79,98 centimetri
Greutate 6,94 kg fără stand
9,85 kg cu stand
Tip panou VA 8 bit
Curbat 1000R
Rezoluție, contrast și aspect ratio 3440 x 1440 pixeli
3000:1 contrast
21:9 aspect ratio
Standard HDR Display HDR 400
Timp de răspuns 2 ms
Rată de reîmprospătare 144Hz
Conectică 2x USB 3.0 tip A
1x USB 3.0 tip B
2x HDMI 2.0
1x DisplayPort 1.4
1x 3,5 mm audio jack
Sunet 2x 2W difuzoare frontale
1x 5W subwoofer
Funcții AMD FreeSync Premium
G-Sync Compatible
Picture-in-Picture
Motion Blur Reduction
Low Blue Light
FPS Mode
Racing Mode
Light Tuner

Mai multe detalii găsești pe pagina produsului.

Conectivitatea este foarte ok, deși porturile HDMI sunt doar 2.0. Avem USB 2.0, USB 3.0, DisplayPort 1.4 și jack audio,  deci cam tot ce este necesar și de așteptat de la un monitor din această gamă de preț.

Și că tot am rostit cuvântul-cheie pentru acest monitor, trebuie să vă spun cum se comportă și în jocuri. Dimensiunea mare a acestui panou, combinată cu contrastul extraordinar și suportul pentru FreeSync Premium și G-Sync mi-au făcut experiența din jocuri să fie una foarte bună. Titlurile mai casual cum ar fi Shadow of the Tomb Raider se comportă exemplar, iar grație timpului de răspuns neobișnuit de mic pentru un panou VA, meciul jucat în CS:GO a fost de vis. Sigur, există la acest preț și monitoare cu rată de refresh de 165 Hz, dar la cât de noob sunt la shootere, nu cred că aș detecta diferența, oricum.

 

Detaliile se văd bine și clar, negrul e negru, nu un gri spălăcit (cel puțin când privesc ecranul din poziția centrală), iar luminozitatea este bună. Nu am avut probleme nici cu efectul de orbire când l-am folosit, totul grație curburii generoase pe care acest panou o are. Per total, sunt foarte mulțumit de cum se comportă BenQ Mobiuz EX3410R în jocuri. Redarea culorilor nu este perfectă, dar oricum acest monitor nu e dedicat editorilor foto-video.

Am lăsat sunetul la final, și nu fără motiv. Cum cele mai bune lucruri sunt lăsate la urmă, cred că știi deja unde se îndreaptă lucrurile. Pe scurt, am întâlnit boxe care se aud mai prost decât sistemul audio integrat în acest monitor BenQ. Bass-ul este puternic, grație subwoofer-ului montat pe spatele panoului, iar mediile și înaltele sunt curate, mai ales la un volum acceptabil. Cum treci de 85% volum, sunetul începe să se murdărească puțin, dar până acolo, experiența auditivă este extraordinară pentru niște boxe de monitor.

Concluzie

În final, trebuie să recunosc că mă declar mulțumit de BenQ Mobiuz EX3410R. Culorile și contrastul sunt bune, luminozitatea este decentă, în gaming se comportă onorabil iar experiența audio este din altă ligă. Singurul lucru care mă face să ezit în a-l recomanda este prețul.

BenQ Mobiuz EX3410R

La momentul scrierii acestui articol, BenQ Mobiuz EX3410R costă în jur de 2.600 de lei. Am găsit la vânzătorii din România alte modele cu specificații asemănătoare (exceptând sistemul audio extraordinar) și la 1.900 de lei, fapt care face din acest monitor un hard sell pentru majoritatea utilizatorilor. La urma urmei, toți avem o pereche de căști pe care o folosim la joacă, depinde de tine dacă sistemul audio de pe BenQ Mobiuz EX3410R merită 600-700 de lei în plus. Sau, la banii ăștia, poți să-ți iei și un soundbar care este și ceva mai versatil decât boxele incorporate.

Totuși, dacă ești în căutare de o soluție mai mult sau mai puțin all-in-one, care să îți ofere o experiență vizuală bună și o audiție și mai bună, merită să treci și acest BenQ Mobiuz EX3410R pe listă și să aștepți o promoție la el.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button