Bateriile Tesla ar putea avea durata de viata echivalenta cu 3.5 milioane de kilometri

Jeff Dahn si echipa sa de cercetatori colaboreaza cu Elon Musk pentru a examina proprietatile bateriilor pentru vehiculele electrice Tesla. Anul trecut, echipa a semnalat ca noua tehnologie a bateriilor Li-ion le ofera o durata de viata echivalenta cu 1 milion de mile.
Acum, testele au fost actualizate. Jeff Dahn este un nume cunoscut in domeniul tehnologiei Li-ion, iar testele sale, realizate pentru Tesla pe parcursul a trei ani si vreo 10 mii de cicluri, au ajuns la concluzia ca o baterie pentru o Tesla midrange are durata de viata echivalenta cu 2 milioane de mile, adica 3.5 milioane de kilometri.
El a indicat totodata si rezultate obtinute in urma diferitelor nivele de descarcari ale bateriilor. Mai precis, Dahn a descarcat bateriile pana la diferite procente, ca mai apoi sa le reincarce. Rezultatele au fost interesante. Dupa aproape 15 mii de cicluri, bateriile se comportau excelent.
De retinut este si ca bateriile Tesla nu sufera aproape deloc o degradare a capacitatii atunci cand utilizarea acestora consuma intre 25% si 50% din capacitate. Majoritatea detinatorilor se incadreaza in acest tipar. Ceea ce inseamna ca bateriile nu ar avea nicio problema in a fi utilizate zilnic, in conditiile in care nivelul bateriei ar scadea la 70% si ar fi refacut pana la 80%.
Pentru acest calcul, cercetatorii tin sa mentioneze ca este vorba de un proces zilnic. Descarcarea uzuala a bateriei pana la 70 de procente si incarcarea acesteia pana la 80% nu va afecta capacitatea bateriei aproape deloc.
Jeff Dahn se intreaba daca lumea chiar are nevoie de baterii atat de bune. Pe de alta parte, Elon Musk sustine prompt necesitatea acestor acumulatori performanti, intrucat ei vor fi de o importanta maxima pentru alte planuri ale companiei Tesla, precum Powerwalls, Powerpacks si camioanele Tesla.
Dahn aduce in discutie si posibilitatea „vehicle-to-grid”, folosind aceste baterii. In trecut, cei de la Tesla ezitau sa ofere posesorilor de masini electrice posibilitatea de a „colabora” cu reteaua electrica pentru o alimentare unde bateria insasi este sursa, pe motiv ca acest lucru ar duce la scurtarea duratei de viata a bateriei.
Cu noile rezultate, problema asta ar putea fi rezolvata usor. In plus, inginerii Tesla afirma ca, in viitor, masinile electrice produse de companie vor fi dotate cu incarcatoare bidirectionale, pentru a permite conectarea V2G (vehicle-to-grid), dar si „vehicle-to-everything”.
Pentru multi experti, V2G prezinta si alte avantaje practice. Din moment ce progresele in cadrul Tesla au loc fulgerator, ne putem astepta la multe lucruri interesante.