MORE

Bateriile de zinc ar putea fi viitorul

Din categoria „Avem încă o tehnologie de baterie care ar fi mai bună ca ce avem acum, dar va dura măcar un sfert de secol până când va putea fi folosită la scară largă”, ghiciți ce s-a întâmplat recent.

Un grup de cercetători de la Universitatea orașului Sydney, din Australia, a descoperit un mod prin care bateriile bazate pe zinc-aer ar putea deveni următorul standard pentru stocarea de energie. Bateriile de acest tip nu sunt tocmai o noutate, fiind folosite în aplicații foarte restrânsă, deoarece nu pot fi reîncărcate cu ușurință, cel puțin nu în varianta lor normală.

Pentru a putea fi reîncărcate, aceste baterii necesită un catalizator format dintr-un material și mai scump ca litiul, precum platină. Dar echipa condusă de profesorul Yuan Chen, de la departamentul de inginerie și IT al universității, a demonstrat că se pot folosi și alte materiale. Cobalt, nichel, până și fier pot fi baza pentru realizarea unui catalizator capabil să permită reîncărcarea bateriei, atât timp cât în procesul de producție sunt controlate simultan trăsăturile de compoziție, mărime și structura cristalină a oxidului de metal.

Rezultatul este o baterie ce poate stoca, teoretic, de cinci ori mai mult ca o baterie Litiu-Ion de zi cu zi, la un preț mult mai mic și cu un impact ceva mai redus asupra mediului, zincul fiind cam pe toate drumurile, în comparație cu litiul. În testele efectuate, această baterie a dat ceva semene de pierdere a capacității, dar de mai puțin de 10% pe parcursul unei faze de testare de 60 încărcări/descărcări, pe parcursul a 120 de ore.

Și când veți putea vedea astfel de baterii pe piață, sau implementate în produse comerciale? Peste un deceniu sau două.

[Australian Mining]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button