MORE

Baterii rezistente care se incarca in 7 minute sunt acum posibile

Tehnologia bateriilor nu se poate spune ca a evoluat prea mult de cativa ani de zile. Litiu-ion este tehnologia standard folosita pentru toate bateriile aflate acum in fiecare dispozitiv comercial si masina electrica de pe planeta. Dar asta se va schimba!

De aceasta data nu este vorba despre baterii flexibile, ci baterii complet solide. O echipa de cercetatori, in colaborare cu Toyota, au realizat un nou tip de baterie care nu include vreun fel de solvent sau componenta lichida.

In locul lichidului, bateriile acestea se folosesc de o structura cristalina formata din cinci elemente diferite(Li9.54Si1.74P1.44S11.7Cl0.3), care are o eficienta foarte mare la transmisia ionilor de litiu. In esenta formeaza canale prin care ionii poti trece foarte lejer. Exista si o a doua structura cristalina propusa(Li9.6P3S12), care are o eficienta mai mare pentru bateriile cu voltaj ridicat. Ambele structuri sunt compuse din elemente simple si ieftine, asa ca nu ar reprezenta o crestere masiva a costului de productie.

Avantajele principale ale unei baterii complet solide sunt destul de clare. Poate functiona la temperaturi care se intind de la -30 de grade si 100 de grade. In alte cuvinte, temeperaturi intre care o baterie normala nu ar functiona, s-ar descarca foarte rapid sau ar exploda. Pe langa asta, timpul de incarcare pentru o baterie care foloseste aceasta structura cristalina este de cam 7 minute.

Exista si cateva dezavantaje la aceasta tehnologie, cum ar fi ca o baterie construita in acest fel isi pierde 10% din capacitatea in timpul primului ciclu de incarcare/descarcare, dar dupa 500 de alte cicluri ramane la 75%. Prin comparatie, o baterie normala acum, ca cea pe care o aveti in telefon, va scadea sub 75% din capacitate pe la 200-300 de cicluri de incarcare/descarcare.

Tehnologia aceasta va permite si realizarea de baterii cu o densitate mai mare, din moment ce sunt mai simple de facut. In cel mai bun caz, am putea sa vedem primele modele comerciale pe piata peste vreo 2-3 ani. Cel mai probabil 5.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button