După vendetta care s-a terminat cu succes al Uniunii Europene împotriva Apple atunci când vine vorba de folosirea portului USB-C pe iPhone, acum oficialii europeni și-au îndreptat atenția către baterii. Mai exact, este vorba despre celulele care ne permit să ne cărăm după noi telefonul și laptopul fără să fie nevoie să căutăm tot timpul o priză.
În timp ce legea care obligă orice producător de echipamente electronice să treacă la standardul USB-C pentru încărcare era menită în special pentru Apple, această lege pe care Uniunea Europeană o propune poate afecta toți producătorii de telefoane și laptopuri din lume.
Mai exact, oficialii UE vor ca bateriile de pe dispozitivele noastre de toate zilele să fie mai ușor schimbabile și să fie produse responsabil, conform Tom’s Guide. Practic, dacă această lege trece, producătorii mari de celule vor fi nevoiți să crească cantitatea de materiale reciclabile care se găsesc în aceste baterii până în 2030.
Dar asta nu e tot. Așa cum știm deja, majoritatea telefoanelor sau laptopurilor sunt foarte greu de deschis în primul rând, nu mai zic și de schimbatul bateriei. Această lege ar fi foarte benefică pentru noi, utilizatorii, deoarece ar însemna că vom putea să ne schimbăm bateriile telefonului sau laptopului cu ușurință, fără să fie nevoie să punem mâna pe un uscător de păr atunci când vrem să deschidem un telefon.
Cum va influența asta viitorul bateriilor?
Toate astea sună bine, dar sunt și câteva dezavantaje pe care le-am observat, cel puțin acum. Majoritatea producătorilor de telefoane oferă un rating IP pentru dispozitivele lor. Mai exact, acel rating indică dacă telefonul este sau nu rezistent la apă și în ce condiții.
Până acum, soluția producătorilor a fost să folosească mult adeziv pentru a sigila cât mai bine spatele, ecranul și rama telefonului, în așa fel încât apa să nu intre în interior. Legea aceasta le-ar putea da planurile peste cap, dar sunt sigur că aceste companii imense cu bugete de miliarde de dolari pentru dezvoltare vor găsi o soluție bună pentru această problemă.
Rămâne de văzut cum va evolua situația asta, pentru că mai avem de așteptat până vom știi ceva concret. Legea este încă discutată și este departe de a fi aprobată, iar oficialii UE trebuie să finalizeze detaliile până vom putea vorbi despre o adopție. Cu toate astea, poate ne vom întoarce puțin în timp, atunci când schimbatul bateriei la un telefon se rezuma doar la scos un capac de pe spatele dispozitivului.