Tech&ITAutoRSS PaginaDeMedia

Bateria structurală este viitorul vehiculelor electrice și nu numai

Viitorul funcționează pe baterii și vedem asta peste tot în jurul nostru. De la telefoanele inteligente pe care le-am făcut parte integrală a vieților noastre, până la perifericele de calculator și chiar și mașinile pe care le conducem. Tot ce înseamnă tehnologie, face trecerea spre baterii, însă acestea nu au mai evoluat masiv în ultimii ani. Lucrurile par însă că se vor schimba odată cu bateria structurală.

Cercetătorii din cadrul Universității de Tehnologie Chalmers și Institutul Regal de Tehnologie KTH din Suedia au descoperit o nouă formă de baterie care deschide ușa unor noi posibilități. Bateria structurală este gândită în special pentru mașinile electrice care adesea sunt construite în jurul bateriilor care le alimentează. Prin inovațiile aduse de cercetători, modelele viitoare ar putea la fel de bine să-și stocheze energia chiar în caroserie.

Bateria structurală este extrem de versatilă

Pentru a crea bateria structurală, oamenii de știință au făcut un fel de sandviș. Aceștia au pus un strat de material din sticlă între un electrod negativ și unul pozitiv, pe care le-au împachetat într-un electrolit de polimer și le-au lăsat la tratat în cuptor. Rezultatul este o baterie dură și plată care oferă o conductivitate mare și care a rezistat la toate testele. Astfel, bateria structurală este de zece ori mai bună decât alte baterii fără masă, un concept la care cercetătorii lucrează încă din 2007.

Bateria are o densitate a energiei de 24 Wh/kg, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de procente din capacitatea unei baterii lithium-ion comparabile. Dar din moment ce greutatea poate fi redusă drastic, mașinile vor consuma mai puțină energie, iar o densitate mai mică a acesteia va conduce la o experiență mai sigură. Și cu o rigiditate de 25GPa, bateria structurală poate intra în competiție cu multe materiale de construcții.
Comunicat de presă oferit de Universitatea de Tehnologie Chalmers

Însă cercetătorii nu se opresc aici. Vor să înlocuiască folia de aluminiu cu un material din fibră de carbon cu care vor face bateria structurală și mai subțire. Asta ar putea rezulta într-un acumulator de 75Wh/kg și cu o rigiditate de 75GPa, stabilind un nou record pentru bateriile fără masă.

Bateria Structurala Masini Electrice

Inovația nu se limitează doar la mașinile electrice

Pe lângă mașinile electrice, echipa care a studiat bateria structurală menționează și biciclete electrice, sateliți și chiar și aparatură de zi cu zi precum un laptop, printre domeniile care ar putea folosi noua tehnologie.

Dar poate cea mai interesantă utilizare pe care cercetătorii o văd este în industria aeronautică. Avioanele ar putea începe să folosească bateria structurală în combinație cu panouri solare, astfel generând energie în timp ce zboară pentru a o putea folosi mai târziu când este nevoie de ea.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button