MORE

Bateria Litiu-Oxigen pare foarte promițătoare

Pe măsură ce facem tranziția către soluții de transport care nu se bazează pe combustibili tradiționali, tot dăm de o problemă esențială. Cum poate fi stocată energia electrică mai eficient?

Bateriile curente, cele de tipul Litiu-Ion, sunt utile, dar nu chiar atât de practice, fiind foarte grele și incapabile să țină o încărcătură prea mare. Din fericire, se lucrează la alternative, iar una dintre ele este bateria de tipul Litiu-Oxigen.

Această baterie este o formă îmbunătățita a unei tehnologii existente, bateria de Litiu-Aer, doar că nu prezintă nici unul din dezavantajele sale. Bateria Litiu-Aer avea tendința să funcționeze doar în condiții de laborator și cu pierderi masive de energie care generau foarte multă căldură. Cea de Litiu-Oxigen folosește idei similare, încărcătura electrică este stocată prin nano-particule de litiu și oxigen, dar nu se încălzește, nu încetează să funcționeze în afara unui laborator, cântărește cam jumătate cât o baterie Litiu-Ion și este protejată prin design de supra-încărcare.

Bateria este momentan la stadiul de concept, dar cercetătorii de la Universitatea Peking și Laboratorul Național Argonne, din cadrul MIT, sunt convinși că vor avea un prototip funcțional pregătit într-un an de zile. Costul unei asemenea baterii nu ar trebui sa fie prea mare față de cel al unui model Litiu-Ion, din moment ce folosesc în mare parte aceleași materiale.

Cea mai notabila aplicație a bateriei va fi la mașinile electrice, din moment ce se poate dubla raza acestora prin simpla înlocuire a bateriilor.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button