Bateria care se incarca intr-un minut, dezvoltata la Stanford
După cum bine știți, unul dintre cele mai mare impedimente pentru dezvoltarea telefoanelor flexibile este că bateria nu poate fi îndoită, iar pentru mașinile electrice, că bateria cântărește foarte mult. De asemenea, bateriile de litiu-ion mai tind să ia foc dacă sunt perforate, au o durată de viață limitată și se încarcă foarte lent. Ei bine, bateria care se incarca intr-un minut este aici, are la bază aluminiul si pare sa fie viitorul.
Cercetătorii de la universitatea Stanford au făcut progrese însemnate la dezvoltarea unei baterii ce funcționează pe bază de aluminiu, în locul clasicilor ioni de litiu. Nu este prima dată când o baterie pe bază de aluminiu este dezvoltată, dar varianta actuală este capabilă să reziste la 7500 de cicluri de reîncărcare, de aproximativ 7.5 ori mai mult ca o baterie tradițională și de 75 de ori mai mult decât prototipul anterior.
Avantajele acestei baterii minune sunt numeroase și toate vitale pentru dezvoltarea tehnologiei în ritmul său actual. În primul rând, necesită numai un minut pentru a se încărca. Ce e drept, nu este capabilă în varianta sa curentă să care decât 40W per kilogram de material, în comparație cu bateria de litiu ce poate atinge 206W per kilogram, si momentan nu poate genera mai mult de 2 Volți, dar asta s-ar putea rezolva cu timpul. Important este că această baterie este mai ieftină de produs și nu este inflamabilă. În cazul perforării sale, bateria nu doar că nu va lua foc, dar va continua să funcționeze. Nu pentru mult timp, la un moment dat va ceda, dar o va face fără să explodeze vreun telefon, sau mai rău, vreo mașină.
În cele din urmă, și aici vine partea cu telefoanele care pot fi îndoite, bateria este maleabilă. Poate fi îndoită fără nici un fel de problemă. Nu ar trebui să vă așteptați să vedeți astfel de baterii pe piață de îndată. Încă este la nivelul de prototip, încă se mai lucrează la obținerea voltajelor necesare de care depind mai toate dispozitivele electronice din prezent, și încă mai există nevoia dezvoltării unui proces de fabricație eficient la scară mare. Dar peste 4-5 ani, viitorul ar putea fi incarcat de… baterii cu aluminiu!