PC

Batalia titanilor: Radeon ProDuo vs GTX 1080 vs GTX Titan X

Saptamana trecuta v-am aratat cea mai noua placa video a celor de la nVidia, ce serveste si ca cel mai puternic produs din oferta actuala a companiei, GTX 1080 – in varianta Founder’s Edition. Cea mai puternica placa video single-GPU a momentului? Da. Dar cea mai puternica placa video a momentului? Discutabil. Intra in scena AMD Radeon ProDuo.

PCGarage ne-au pus la dispozitie pentru teste al lor sistem de gaming VR Duality, un sistem ce se lauda cu o configuratie potrivita gaming-ului la cel mai inalt nivel.

Specificatiile acestui sistem sunt:

Procesor Intel i7-6700K
Placa de Baza Gigabyte GA-Z170X-Gaming 3
Carcasa Corsair Carbide Clear 600C Inverse
Tuning / Modding 2x Lamptron FlexLight Standard – 24 LEDs – fire red
Placa video Sapphire AMD Radeon ProDuo
Memorii HyperX Savage DDR4 16GB 2800MHz
Model Savage
SSD Samsung 850 Pro 512GB
HDD WD Black 1TB
Sursa Super Flower Leadex Titanium 1000W
Racirea Cooler lichid CPU NZXT Kraken X61

AMD Radeon ProDuo este un behemot, oferind 16 TeraFlopi de putere de procesare.

Se pare ca AMD s-au inspirat din strategia folosita de nVidia pentru GTX Titan-uri, oferind cel mai puternic cip al lor, intr-o varianta destinata atat mediului profesional dar si cu suport pentru jocuri. ProDuo foloseste doua nuclee Fiji, in esenta doua cipuri Fury X pe o singura placa.
Review AMD Radeon ProDuo vs GTX Titan X vs GTX 1080 - Backplate-ul celor doua core-uri
Avand in vedere arhitectura de 28nm folosita, ProDuo este un mare consumator, necesitand trei conectori PCIe pe 8 pini, iar caldura disipata este pe masura. Asadar nu este de mirare ca ProDuo foloseste un sistem de racire asemanator celui folosit de Fury X.
Review AMD Radeon ProDuo vs GTX Titan X vs GTX 1080 - Sistemul de racire lichida
La capitolul performanta, am testat Radeon ProDuo in aceleasi teste in care am testat si GTX Titan X si GTX 1080 saptamana trecuta. Asadar, testele 3DMark11 Performance si FireStrike.
Daca in rezolutiile scazute din 3Dmark11 ProDuo inregistreaza un avantaj modest de sub 15% fata de GTX 1080 dar un impresionant 48% fata de Titan X, rezolutia 4K aduce un avantaj de 32% al ProDuo fata de GTX 1080 si de aproape 63% fata de GTX Titan X.
AMD Radeon ProDuo vs GTX 1080 vs GTX Titan X - 3DMark si Fire Strike
In jocuri, diferentele depind mult de cat de bine este optimizat titlul respectiv. Mentionam ca in aceste teste, precum si in cele de saptamana trecuta, am folosit o rezolutie de 3440×1440, cu detalii maximizate conform selectiilor implicite pentru toate titlurile (adica setari Crazy, Ultimate, sau Very High, dupa caz).

Radeon ProDuo vs GTX 1080 vs GTX Titan - Ashes of The Singularity

Ashes of the Singularity releva diferente aproape nule intre cele trei placi, cu sub 7 procente intre ProDuo si Titan X. Este clar ca acest joc tine mult mai mult la procesor decat la placa video in aceste setari.
Radeon ProDuo vs GTX 1080 vs GTX Titan - BioShock Infinite
In BioShock Infinite diferenta intre ProDuo, GTX 1080 si Titan X este de 14%, respectiv 34% – mai puternic, dar nu extraordinar de impresionant. Acesta este un alt titlu in care puterea suplimentara nu pare sa se scaleze liniar.
Radeon ProDuo vs GTX 1080 vs GTX Titan - Metro Last Light
In Metro Last Light avansurile sunt mai mici, de circa 10% avantaj al ProDuo fata de GTX 1080, si aproape 33% fata de Titan X.
Pana aici, diferentele sunt evidente, dar nu remarcabile. Aceste titluri releva fie un bottleneck de procesor ori o proasta optimizare pentru GPU-uri multiple.

Al patrulea titlu din test insa, Grand Theft Auto 5, face diferenta.

 Radeon ProDuo vs GTX 1080 vs GTX Titan - Grand Theft Auto 5
Cu diferente intre ProDuo si GTX 1080 de pana intre 34% si pana la 75%, ProDuo este MULT mai rapida fata de noua tehnologie de top a nVidia. Fata de Titan X, e si mai si. Am inregistrat sporuri de performanta intre 75% si pana la 220%. Asta inseamna ca ProDuo este cateodata mai mult de trei ori mai rapid decat Titan X in unele scene, dar nu mai putin de 75% mai rapid in medie.
Ce inseamna asta?
Intai de toate trebuie sa mentionam ca ProDuo nu este un competitor direct pentru GTX 1080, chiar daca o devanseaza consistent.
GTX 1080 e o placa de jocuri, ProDuo este o placa dedicata profesionistilor, Faptul ca aceasta permite si gaming-ul la un inalt nivel e doar cireasa de pe tort. Adevarata comparatie, in schimb, este Titan X, o placa care impartaseste tinta de piata a ProDuo, si este mult mai comparabila ca pret. ProDuo este cu 50% mai scump decat aceasta placa – si tinde sa ofere cel putin mai mult de 50% performanta, cateodata mult mai mult de atat.
Asadar, anul acesta AMD au cam facut clar cine este „titanul” pe aceasta piata. AMD Radeon ProDuo!.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

6 comentarii

  1. Interesant, dar scump si gandeste-te ca are 2 gpu intergrate nu doar una, sunt curios cat consuma monstru asta rosu.

  2. Nici n-are rost ca cineva sa citeasca tot articolul asta.
    Radeon Pro Duo la noi in Romania este aproape 8000 de lei, pe cand GTX 1080 il gasesti founders edition cu aproape 3800. Vorbesti de 2 chip-uri grafice ? Pai tot in banii aia ajungi, ia puneti voi inca un gtx 1080 in SLI, sa faca ca bani cat face acel radeon pro duo cu care se lauda AMD, sa vedem ce scoruri ies in FireStrike si 3dmark11 sau orice alt benchmark 🙂

  3. Nvidia > AMD.
    Intel > AMD.
    AMD are ADN de loser. Damn, am scris ca un dinamovist! :))

  4. la 2 ani diferenta …

    RX 580 / 580 > 1060 [pe piata sub 300$] care e cam 80 si ceva al suta din global market. Cel mai bun raport pret calitate – Nvidia a ramas ok ldoar a categoria pret / consum curent.

    RYZEN clasa la intel in multitasking – Intel a ramas in gaming pentru single core performance – dar din cate se vede drumul in gaming e multicore – chiar si jocuri ca Insurgency au primit suport Multi CPU. Tot ce inseamna multiple cpu cores Rizen cam rupe – aplicatii multimedia / streaming / 3D rendering ..etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button