MORE

Avem un Linux românesc, Kogaion

Vești bune pentru cei care visează la o distribuție locală de Linux, există una. RoGentOS anunță lansarea lui Kogaion Linux, o variantă nouă de Linux, derivată din Gentoo, ce este disponibilă acum, gratuit, oricui vrea să se joace cu un nou sistem de operare.

Ce exact aduce diferit Kogaion față de alte distribuții de Linux, nu vă pot spune cu siguranță, informațiile despre beneficiile pentru utilizatorul de rând, cel care preferă să folosească interfața grafică și nu linia de comandă, fiind puține la număr. Nici nu pot spune că acest Kogaion Linux este excesiv de românesc, din moment ce engleza pare să fie limba standard folosită.

Totuși, faptul că cineva a reușit să facă o distribuție autohtonă de Linux, și încearcă să o întrețină, chiar să o dezvolte mai departe, este admirabil, și trebuie apreciat.

Regretabil, dacă ar fi să căutați acum pe internet Kogaion Linux, în mare parte veți găsi știri despre cum a fost făcut un: „sistem de operare 100% românesc”, sau cum „sistemul de operare românesc va înlocui windows”, sau „un nou sistem de operare mai bun cal al americanilor ce nu are viruși și este gratuit”, și tot așa.

Evident, presa de zi cu zi nu prea a înțeles ce înseamnă Linux. Ca urmare, pentru a clarifica, am atașat mai jos o listă a distribuțiilor de Linux. Nici măcar una actualizată pentru ultimii doi ani.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button