PC

Avem acum procesoare foto-sonice

O nouă inovație tehnologică ar putea reprezenta viitorul pentru tehnica de calcul, dincolo de tranzistorii pe care îi știm acum, dincolo de siliciu, până și dincolo de electroni.

Centrul de cercetare CUDOS al Universității orașului Sydney anunță că a găsit un mod de-a face un procesor fotonic viabil, prin transformarea temporară a impulsurilor de lumină în sunet. Ideea de bază este că pentru ca un procesor fotonic să poată fi folosit așa cum trebuie, fotonii trebuiesc încetiniți pentru a putea rămâne în procesor suficient de mult timp încât datele lor să fie prelucrate. Pentru a face asta, lumina este transformată în sunet, permițându-i să persiste cu 10 nanosecunde mai mult ca în mod normal. De obicei, impulsul de lumină are nevoie de doar 2 nanosecunde pentru a trece prin procesor.

Tehnologia este încă departe de a fi gata, dar prezintă un număr de avantaje față de ce avem acum la dispoziție prin intermediul siliciului și a electronilor. N-ar trebui să genereze la fel de multă căldură, și din moment ce fotonii nu sunt afectați la fel de tare de câmpuri electromagnetice, procesoarele astfel create ar fi mai rezistente. Ar putea avea până și aplicații foarte interesante pentru sonde inter-planetare, a căror procesoare tind să fie vechi de câteva decenii și masive, tocmai pentru a nu exista probleme cu interferența radiațiilor.

[CUDOS]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button