Tech&ITRSS PaginaDeMediaSecuritate

Facebook este dat in judecata de Australia pentru o suma colosala

Facebook este dat in judecata de guvernul din Australia pentru violarea legilor legate de securitate ale tarii. In urma acestui proces, presupusa victima cere despagubiri in valoare de 529 de miliarde de dolari. Chiar daca scandalul Cambridge Analytica s-a intamplat acum cativa ani, daunele cauzate de acesta se resimt si astazi.

Conform plangerii depuse catre Curtea de Justitie a Australiei in decursul zilei de ieri, Facebook a incalcat dreptul la intimitate a peste 311 mii de cetateni. Asta s-a intamplat dupa ce compania americana a oferit datele personale ale cetatenilor, aplicatiei This is Your Digital Life. Aceasta scrugere de informatii a avut loc intre Martie 2014 si Mai 2015. Dezvoltatorii aplicatiei au vandut datele primite catre Cambridge Analytica, care le-a folosit in scopuri politice.

Australia sustine ca Facebook nu a reusit „sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-si proteja utilizatorii”. Cu atat mai mult cat americanii au oferit aceste informatii unui scop total diferit fata de cel pentru care au fost colectate. Ambele actiuni sunt incalcari clare a legii Privacy Act 1988 din Australia.

Consideram ca Facebook nu a fost conceput astfel incat utilizatorii sa nu poata alege cum si unde sunt folosite datele lor personale. Setarile implicite ale retelei de socializare faciliteaza scurgerea de informatii personale.

Angelene Falk, Australian Information Commissioner and Privacy Commissioner

Plangerea sustine ca majoritatea cetatenilor australieni ale caror date au fost vandute, nici macar nu au instalat aplicatia. Datele acestora au fost colectate dupa ce prieteni din listele acestora au folosit software-ul, astfel nu au avut de ales daca vor sa isi ofere datele sau nu. OAIC sustine ca doar 53 de persoane din Australia au descarcat aplicatia This is Your Digital Life.

Fiecare incalcare a legii mai sus amintite vine de la sine insotita de o amenda cel mult 1.7 milioane de dolari. O singura amenda inseamna o multime de bani, dar cand o inmultesti cu cele 311.127 de cazuri obtii suma aproape comica de 529 de miliarde de dolari. Ca si termen de comparatie, venitul total al guvernului australian pe 2019 a fost de 513.7 miliarde de dolari.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button