MORE

Australia a votat o lege care doreste sa interzica accesul la site-uri „pirat”!

Vom incerca sa NU discutam despre dreptul la libera exprimare pe internet, despre ingradirea drepturilor fundamentale si alte aspecte asemanatoare, pentru ca orice discutie de acest gen… este de prisos. Australia tocmai a votat o lege care doreste sa interzica accesul la site-uri „pirat” – Senatul Australian a trecut o noua legislatie care permite ca site-urile care contin material piratat sa fie blocate direct de catre furnizaorul de Internet. Practic, transforma providerul de internet in bodyguard, daca doriti.

Totusi, intrebarea ramane: care site-uri vor fi blocate de catre acestia si care sunt criteriile, avand in vedere natura interpretabila a legii. Problema in sine nu este legea, ci faptul ca guvernul australian s-a spalat pe maini de orice responsabilitate, punand in mainile studiourilor de muzica si filme „rezolvarea”, dar si a celor care detin drepturile de autor. Acestia se pot duce acum la o curte federala si pot cere blocarea site-ului despre care ei considera ca le incalca drepturile in cauza.

Studiourile care in trecut au aratat ca stiu cum functioneaza internetul, nu abuzeaza de lege pentru a inchide site-uri si nici macar nu stiu ce este aia un copyright claim. In cazul in care cineva nu s-a prins, acesta este sarcasm. Intelegem nevoia unei astfel de legi, dar trebuie sa existe un mediator legal intre cele doua entitati, altfel, daca pui legea si putera intr-o singura parte a baricadei risti sa incurajezi cenzura. Pana la urma o astfel de lege trebuie sa „raspunda” in fata cetatenilor, in primul rand. Pe de alta parte, vorbim despre Australia: tara care are un consiliu de cenzura… pentru consiliul de cenzura! Plus ca mai exista si TorBrowser!

Articole asemanatoare

Back to top button