PCTECHTech&IT

Au apărut primele semne ale arhitecturii Radeon Navi

Radeon Vega n-a reușit să încingă prea mult pasiunea publicului pentru plăci grafice, chiar dacă va încinge carcasa celor care folosesc modelul Sapphire cu trei conectori de 8 pini. Avem însă speranțe de la Navi, iar primele semne ale existenței sale și-au făcut recent apariția.

Referințe la arhitectura cu numele de cod AMD GFX10 și-au făcut apariția în driverul de Linux al companiei, ceea ce înseamnă că tehnologia este în acest moment în testare. Desigur, până ce vom vedea produse efective pe piață va mai dura ceva vreme, probabil va mai trebui să așteptăm până spre finalul lui 2018 sau începutul lui 2019. De ce nu mai devreme?

Pentru că AMD promisese anterior că Navi va fi construit folosind un proces de fabricație de 7 nanometri, unul care nu va intra în uz nici măcar cu ocazia procesoarelor Ryzen din primăvara anului viitor. Important este că AMD are timp să lucreze la această tehnologie, să rafineze arhitectura și să producă ceva care să poată să facă competiției.

Navi va include un nou standard de memorie, foarte probabil GDDR6, alături de o trăsătură pe care AMD o numește „scalabilitate”. O posibilitate ar fi adoptarea unei arhitecturi similare cu ceea ce dezvoltă în acest moment și Nvidia, prin care se interconectează mai multe GPU-uri mici, în locul folosirii unui GPU masiv și mult mai dificil de construit.

Până atunci ar trebui să mai primi o variantă a lui Radeon Vega ce folosește un proces ceva mai rafinat de producție.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. AMD are deja procesul (Infinity Fabric) pe cand la NVidia e doar in faza de proof of concept 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button