Tech&ITPCTECH

Au aparut primele coolere turn pentru SSD-uri M.2

Am intrat în cea de-a doua jumătate a acestui an și ne apropiem cu pași repezi de lansarea AMD Ryzen 7000, dar și de generația a 13-a de procesoare de la Intel. Și odată cu acestea, ne vom familiariza și cu SSD-urile PCIe 5.0 care vor oferi viteze extrem de mari, dar vor necesita și ceva răcire avansată. Și unde există o problemă, trebuie să fie și o soluție, iar JiuShark a lansat un cooler de tip turn pentru răcirea mediilor de stocare în format M.2.

Chiar dacă nu este vorba despre vreun producător important, precum Noctua sau Corsair, este primul astfel de produs și nu cred că va dura prea mult până când design-ul va fi adoptat și de companii mai mari. Desigur, dacă SSD-urile PCIe 5.0 chiar vor avea nevoie de răcirea asta suplimentară. Dar urmărind cum evoluează tehnologia de stocare, nu m-ar mira ca în curând să necesite și răcire extra.

Cooler SSD M.2 China

JuiShark M.2 Three este un cooler mic. Ca și idee, are o înălțime de 82mm, grosimea totală este de 35.5mm și o lățime de 74.5mm. Adică ocupă circa un slot M.2, doar că se înalță opt centimetri peste el. Radiatorul este fabricat din 27 de foi din aluminiu și folosește un singur heat-pipe realizat din cupru și acoperit cu nichel. Ventilatorul ales de producător are un diametru de 60mm, se învârte la 3.000 RPM, mută 14 CFM (cubic-feet per minute) de aer și este silențios, generând numai 25.4 dBa. Și chiar dacă pare destul de mare pentru un SSD, cooler-ul cântărește numai 113 grame.

Impactul asupra temperaturilor este destul de mare dacă ne luăm după rezultatele oferite de producător. Testele au fost realizate cu ajutorul unui SSD Samsung 980 PRO de 500GB și au inclus rezultatele obținute atât cu ventilatorul stock montat, cât și în modul fan-less. Pentru cei care nu înțeleg chineza, tabelul include temperatura Flash NAND pe rândul de sus și temperatura controller-ului SSD pe rândul de jos. Temperatura ambientală este și ea menționată: 25 de grade.

Cooler SSD M.2 China

JuiShark M.2 Three este disponibil în două variante de culoare: argintiu și negru. Varianta argintie costă 8.80$, în timp ce versiunea neagră, suflată cu grafen, are un preț cu 30 de Yuani mai mare, adică costă 13.30$. Iar pentru un accesoriu menit să-ți răcească stocarea, prețul nu este deloc mare. Nu știu dacă îl vom găsi în Europa prea curând, dar dacă se va dovedi util sunt sigur că alți producători vor începe să lanseze produse similare.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button