GamingMOREPCReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

Atacul piticilor: MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G și MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC: ideale pentru PC-uri de gaming de buget (review)

A trecut ceva vreme de la lansarea noilor plăci video NVIDIA 1650, și deși probabil nu acesta este modelul mult așteptat de entuziaști (lansare de care ne mai despart câteva zile), credem că totuși piticii noi de la NVIDIA merită puțină atenție, mai ales în zona care arde cel mai tare, și anume în categoria PC-urilor de gaming de buget, unde ne încadrăm majoritatea dintre noi. Am primit din partea MSI două plăci video construite în jurul acestui chipset, așa că nu a rămas decât să le punem la lucru și să vedem ce pot.

Chipset-ul NVIDIA GeForce GTX 1650

Așa cum probabil bănuiți, este vorba de un motor grafic din segmentul mid-range, lansat de NVIDIA în aprilie. Este construit pe 12nm și este bazat pe nucleul grafic TU117. Toate plăcile video din această serie au 4GB GDDR5, care pe alocuri în anumite setări se dovedește un pic la limită pentru necesitățile anului de grație 2019. Dar iată și prima veste bună: majoritatea plăcilor 1650 au un TDP de 75W, și nu necesită un conector de alimentare suplimentar – lucru bun pentru cei cu sisteme mai vechi, cu surse la limită, dornici de un upgrade cât mai minor.

MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G și MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC

Cele două modele testate pe care vi le prezentăm astăzi, deși construite în jurul aceluiași motor, sunt pe cât se poate de diferite. Dar haideți să vedem tabelul de mai jos:

Pe scurt, avem două implementări atipicie: un pitic și un uriaș.

MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G: un pitic cu un …RPG

Versiunea GTX 1650 Gaming X 4G este un overkill pentru micuțul cip 1650. De ce spun asta? Păi…în primul rând, avem un cip cu un TDP de 75W. În cazul de față, MSI a modificat un pic puterea motorului grafic NVIDIA și a adăugat un conector PCIe cu 6 pini. Apoi…a creat un PCB custom…pe care…cam bate vântul, literalmente. În viața mea n-am văzut un PCB …mai curat :).

Apoi, dacă PCB-ul custom nu ar fi fost de ajuns, MSI a adăugat legendara lor tehnologie TWIN FROZR care iată, a ajuns la generația a 7-a.


Da, avem un radiator mai mult decât generos pentru micul cip grafic, iar zona de contact cu procesor grafic este străbătut și de un heatpipe lung care disipă toată căldura în lamelele radiatorului.

Și ce îmi place mie mereu la plăcile video dotate cu tehnologii de ultimă generație: silențiozitatea. Ca și toate modelele din seria TWIN FROZR care se respectă, și acest model oprește ventilatoarele sub 60C, adică dacă placa video nu are o încărcare serioasă, nu este necesară pornirea ventilatoarelor. Elegant.

MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC

La polul opus, avem micuțul Ventus. Și când zic că e mic, credeți-mă, este foaaaarte mic. Am pufnit în râs când am scos-o din cutie. Este o miniatură de placă video, o reală bijuterie.

Sunt convins că din poza de mai sus nu se înțelege cât de micuță e Ventus, așa că iată una lânga alta, cele două plăci:

Performanțe, zgomot, temperaturi

După cum se vede și mai jos, plăcile video au mers IDENTIC. Diferențele mici se datorează în special tehnologiei NVIDIA GPU Boost 4.0 (care este dependentă de temperaturile, voltajul și consumul plăcii video) în foarte multe jocuri am ajuns la o frecvență de 1935 – 1965 MHz, care iată, au dat roade în ambele cazuri, ignorând specificațiile default ale plăcilor.

Diferența dintre cele două plăci se face la categoria temperaturi – cea mică este mai rece cu 1-3 grade (în camera unde am testat temperatura a fost de 25,5C), temperaturile plăcilor video a fost în jur de 58C în carcasă (panoul lateral deschis). Da, culmea, și eu mă așteptam ca default aia mai mare să fie mai rece, dar nu, ventilatoarele sale merg în modul Auto mai încet, de aici și diferența de temperaturi.

La categoria silențiozitate, modelul mai mare este mai silențios, evident, dar nu cu foarte mult, adică să nu vă închipuiți că o să-l auziți pe micuțul care a fost mai gălăgios – ventilatorul din sistemul meu este mai gălăgios ca acesta. diferența este de câțiva decibeli și era și clar, nu avem turbine ca pe vremuri la modele high-end.

Concluzie

Merită achiziționat MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G sau MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC? Adevărul este că exceptând numerele cu roșu din tabelul de mai sus, ambele plăci video rulează orice joc recent apărut cu setări pe medii, sau High, pe alocuri chiar și pe Ultra. Și, deși inițial mă gândeam că o să recomand aceste plăci cel mult pentru un mediu-high pe FullHD, iată că am avut un comportament atât de bun, încât am putut să rulez jocurile și pe 2K, singura excepție notabilă aici a fost Metro Exodus. În schimb, Far Cry New Dawn, Shadow of The Tombraider, ACO, Forza Horizon 4, F1 2018 au mers foarte bine și pe 2560 x 1440 pe setări Normal (Medium) / High.

Deci, la prețul lor de sub 1000 Lei, avem soluții chiar bune pentru cei ce-și doresc un upgrade minim sau vor să-și facă un sistem până în 3000 Lei. Singura mea problemă, defapt al celor de la NVIDIA, care îmi stă în drum să recomand aceste plăci din tot sufletul este fosila celor de la AMD, Bruce Willis-ul plăcilor video, care pur și simplu este prea încăpățânat să se pensioneze și care are un raport preț/performanță un pic mai bun: AMD Radeon X570. Dar odată acesta pensionat (if ever), și cu un preț un pic mai agresiv pe GTX 1650, cred că modelul 1650 poate deveni un urmaș demn al legendarului GTX 1050 (Ti).

 

Articole asemanatoare

Back to top button