RSS PaginaDeMediaTelefoane

ASUS ZenFone 5Z Review: cel mai ieftin telefon de top, dotat cu cel mai puternic procesor al acestei generații de terminale

Oare mai au oamenii deschiderea de a încerca și alte telefoane decât cele pe care s-au fixat deja, gen Samsung, Apple și eventual Huawei? Nu întrebăm întâmplător, ci pentru că astăzi ne-a venit în teste ZenFone 5Z de la Asus care, cel puțin în acest moment, este cel mai ieftin telefon de top, dotat cu cel mai puternic procesor al acestei generații de terminale! Și nu, nu vă repeziți să ne dați drept contra-exemplu OnePlus 6. Este mai ieftin decât acela!

De partea lui Zenfone 5z sunt, teoretic cel puțin, și calitatea și prețul. Dar, înainte de toate, să trecem puțin în revistă ce este, ce știe și ce poate vârful de gamă de anul acesta de la Asus.

Design-ul lui Zenfone 5z este unul premium, carcasa fiind realizată din sticlă și metal, fapt pentru care telefonul este rigid și rezistent. Îmbinarea panourilor de sticlă este excelent realizată, iar trecerea de la sticlă la metal nu se simte la atingere. Așadar, cel puțin în ceea ce privește exteriorul, Asus primește o bilă albă.

Atenția la detalii se simte și pe spate, în dreptul camerelor. Au făcut tot posibilul să minimizeze ieșirea în exterior a lentilelor, soluția constructivă fiind mai stilată chiar decât în cazul lui iPhone 8 Plus. Spatele telefonului are un design interesant, dar pe care l-am mai văzut la Asus, care reflectă lumina în mod circular începând din zona cititorului de amprente. Din păcate, nu există un standard de rezistență la apă sau praf, ceea ce în 2018 poate fi considerat un minus.

Ecranul are o diagonală de 6.2 inch, cu un panou  de tip IPS, care face o treabă mai mult decât decentă în redarea imagii, chiar dacă nu urmează trendul ecranelor AMOLED. Rezoluția este FullHD+, iar imaginea este foarte clară și vibrantă. De asemenea, ecranul este luminos și suportă HDR. În partea superioară, telefonul are bretonul arhicunoscut, dar dacă doriți, acesta poate fi ascuns, la fel ca la Huawei P20. Rezoluția mare ajută în cazul acestui ecran cu margini rotunjite, imaginea nefiind zimțată în acele zone. Formatul ecranului este de 18.7:9, iar panoul poate reproduce 95% din standardul DCI-P3.

Modelul primit de noi în teste dispune de un Snapdragon 845, care are alături 6GB RAM și 64GB pentru stocare. Pe piață există și varianta cu 8GB RAM și 128GB sau 256GB stocare. Dar stocarea acestui telefon poate fi oricum extinsă cu un card de până la 256GB, utilizând slotul pentru cel de-al doilea SIM.

Set-up-ul de două camere este compus dintr-un senzor de 12MP și lentilă cu f/1.8 și un senzor de 8MP cu optica f/2.0. Camera secundară este de tip ultrawide, deși noi am fi preferat ca aceasta să fie una cu o focală mai spre tele, pentru portret. Acest set-up foto-video utilizează un AI avansat pentru a realiza poze cât mai bune, în mod automat. Acest AI poate detecta mediul în care vă aflați și obiectele pe care le fotografiați, setările fiind realizate automat fără a mai fi nevoie de intervenție manuală. Dar, pentru cine dorește, există și modul PRO care oferă acces la setări manuale. Ar mai fi de menționat faptul că pozele arată decent chiar în condiții de lumină scăzută.

Bateria are o capacitate de 3300mAh și, evident, face față unei zile de utilizare intensă. Asus oferă sunet stereo pe acest telefon, dar am fi preferat să aibă un volum ceva mai ridicat. Interfața ZEN UI se mișcă bine, Asus lucrând din greu la îmbunătățirea acesteia.  Performanțele over-all sunt evident bune, grație procesorului Snapdragon 845 și celor 6GB RAM. Astfel, am jucat fără probleme PUBG pe setări HDR la rezoluția nativă a ecranului. Jocul a funcționat impecabil, fără ca imaginea să sacadeze.

Așadar, trăgând linie și aer în piept, să vedem concluziile: Zenfone 5z este un telefon care arată excelent, face poze bune și pe care te poți juca pe rupte. În plus, este cel mai ieftin telefon high-end care încorporează un Snapdragon 845, poziționat undeva în jur de 2400 de lei.

Ni s-a reproșat uneori că nu insistăm suficient asupra dezavantajelor produselor pe care le prezentăm. Sunt mai multe motive pentru care acest lucru nu se întâmplă prea des: o dată, pentru că nu prea mai există telefoane proaste, în sensul de acum câțiva ani. Acum, la un preț de peste 800-1000 de lei găsești deja telefoane cu specificații decente, construcție bună și comportament foarte decent. Dacă te duci la peste 1400-1500 de lei, deja mergi la sigur, indiferent ce marcă ai alege. Sigur că aici intervine în discuție o a doua chestiune, cea a așteptărilor.

Și acum, să răspundem criticilor: mai terminați cu gargara asta penibilă, piața este segmentată, nu puteți avea așteptări de telefon care costă 800-1000 de euro, de la un terminal care costă nici jumătate cât acesta. Nu mai comparați mere cu pere, nici Mercedes cu Logan, și nici S9+ sau Huawei P20 Pro, cu Xiaomi Mi A1 de 800 de lei. Fiecare dintre acestea se descurcă mai bine sau mai prost în incintă, vorba bancului, adică în interiorul categoriei din care face parte.

Dar, din păcate, mentalitatea cumpărătorului din România este încă fixată pe această idee prost înțeleasă de „ieftin și bun”. Adică să coste doi lei, dar să performeze de 2000 de euro. Asta nu se poate! Acesta este și motivul pentru care piața a fost intoxicată ani de-a rândul cu jafuri la 199, 299 sau 399 lei, pe care oamenii le-au aruncat la coș după o lună de utilizare. Asta nu ar fi o problemă, doar că aceeași cumpărători s-au supărat tare și au invadat forumurile smulgându-și părul din cap că acea tabletă nu merge ca un iPad sau respectivul telefon este incapabil să ducă măcar un Candy Crush.

Ce se poate, este ca în interiorul unei astfel de categorii să obții un preț foarte bun. Bine, se vor găsi chiar și așa niște voci care să spună că prețul este nejustificat de mare, așa și pe dincolo, bla bla, bla, bla. E clar că pe acești cumpărători nu-i poți convinge cu nici un fel de argumente raționale.

Revenind: iată că, în categoria telefoanelor cu procesoare de top, cu stocare generoasă și memorie mare, finisaje premium, categorie care pleacă de la 2800-3000 de lei în sus, poți avea o astfel de apariție la 2400 de lei, adică la 100 de euro mai puțin, având exact aceste specificații și caracteristici.

Dar hai să dăm satisfacție și detractorilor: ce părți negative are Zenfone 5? În primul rând, ar fi asemănarea izbitoare cu iPhone X. N-are rost s-o amețim cum că n-ar fi așa. Dar, ceea ce mie nu-mi place, s-ar putea ca pentru mulți să fie exact motivul pentru care ar cumpăra acest telefon. Și aici există două categorii: cei care sunt fani Android, urăsc iOS-ul dar apreciază designul Apple, și cei care vor, în mod intenționat, să pară că posedă un iPhone X, dar nu au banii necesari sau nu sunt dispuși la plătească prețul acestuia. Zenfone 5z arată ca un iPhone X, dar costă la jumătate, performanțele fiind asigurate de o motorizare aproape sau la fel de puternică.

Alte probleme? Ce spuneam mai devreme. Nu este IP68, deci nu este foarte rezistent la tăvăleală prin apă și praf, capitol la care competiția stă mai bine. Dar, trebuie să înțelegem că, pentru a obține acest preț, a fost nevoie să se facă unele compromisuri.

Și ultima, dar nu cea din urmă problemă, este exact răspunsul la întrebarea cu care am început acest articol: mai au oamenii deschiderea de a încerca și alte telefoane decât cele pe care s-au fixat deja? Răspunsul este, din păcate, NU. Aici Zenfone 5z va avea de furcă. Problema acestui telefon nu este el însuși, ci obiceiul oamenilor de a deveni loiali unei mărci de telefon sau alteia. Dar, dacă ești un utilizator cu o minte deschisă, sătul de marketing și imagine, nu există niciun motiv serios ca Zenfone 5z să nu fie poate cea mai bună alegere rațională, dacă ții cont de performanță și de prețul cerut.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Back to top button