MOREReviews

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) review

ZenBook Pro Duo se întoarce cu temele mai bine făcute

Au trecut fix doi ani de când ASUS a lansat prima generație de ZenBook Pro Duo cu ScreenPad Plus…și dacă ați citit articolul scris despre primul model, UX581, veți vedea că deși nu sunt multe diferențe, sau cel puțin nu foarte vizibile la prima inspecție, ele sunt de fapt importante, ce afectează ergonomia, răcirea/performanța.

Stați alături de noi să vedem ce upgrade-uri a suferit noul ZenBook Pro Duo 15 OLED, acele modificări de care spuneam ”pe ici pe colo, și anume în punctele…esențiale”

Design, ergonomie

Șasiul în sine nu a suferit modificări importante, ca și dimensiuni – aceeași construcție solidă, același laptop gros (21,5-24,5mm) și greu (2,34kg). Totuși, să fim cinstiți, noul ZenBook Pro Duo 15 OLED 2021 este un pic mai ușor față de primul model din 2019 (cu 160g mai exact), mai slim cu 1,5 mm, dar nu veți sesiza acest aspect.

În schimb, cum veți deschide laptop-ul, vă întâmpină prima mare modificare: ercanul secundar ScreenPad Plus este mobil, și se ridică de la 0 la 9,5 grade! Dacă vă aduceți aminte, principala noastră nemulțumire la primul model era că așezarea ecranului secundar în plan complet orizontal nu era OK ergonomic și trecerea de la un ecran la al doilea nu avea o continuitate naturală.

Pot spune că acum lucrurile s-au îmbunătățit considerabil, DAR mai este de lucru la acest capitol până când trecerea să fie 100% seemless între cele două ecrane: ecranul principal încă are marginea de jos groasă, iar ecranul inferior, ScreenPad Plus are bezel-ul superior prea gros. Probabil a treia versiune ZenBook Pro Duo va fi cu noroc…

Ecranul secundar ce se rabatează are dublu rol, nu doar unul estetic și pentru o ergonomie mai bună în productivitate (când sunteți în deplare, ”On the Go”, în mod special, căci în birou în continuare monitorul extern este Dumnezeu), ci și pentru a asigura o răcire superioară.

ZenBook-ul anterior avea fantele de admisie (in-take) la baza ecranului, în schimb acum odată ce ecranul secundar se ridică, avem două orificii serioase de admisie, în dreptul celor două ventilatoare, principiu pe care l-am întâlnit deja pe ROG Zephyrus Duo 15 SE. Ca o paranteză, ironic, ecranul secundar pe ROG Zephyrus Duo 15 SE se rabata mai mult, la 13 grade, însă pe ZenBook Pro Duo această idee de ”flow”, adică continuarea unui ecran cu celălalt este mai reușit implementată, datorită marginii de jos al ecranului principal mult mai subțire în comparație cu varianta ROG.

Oricum, de menționat că extra-fluxul de aer de 36% este crucial pentru a reuși să răcești nebunia de hardware care practic este ”îngrămădit” într-un spațiu de doar 1 cm grosime (restul de până la 2,15-2,45mm din grosimea laptop-ului îl reprezintă ecranul secundar și capacul/ecranul principal), și anume procesorul Intel Core i9-10980HK și NVIDIA GeForce RTX 3070.

Tot legat de ergonomie, avem sistemul ErgoLift, adică balamaua ecranului ridică de pe masă baza laptop-ului cu aprox. 1cm pentru a oferi o admisie mai bună…dar din păcate acest model nu prea trage aer de sub laptop….deci cam păcat pentru efort, cum s-ar spune (deși chiar ridică un pic partea inferioară a laptop-ului, după cum se poate vedea în imeginea de mai jos, se adaugă o mică înclinare în plus, deci teoretic tot ajută un pic, la capitolul  ergonomie, dacă la cel al răcirii mai deloc).

Conectică și alte elemente de design și ergonomie

Conectica a fost și ea actualizată pentru 2021: s-a renunțat la un port USB 3.2 Gen 2 Type-A din cele două de pe modelul anterior, însă unul s-a transformat într-un port de tip TypeC, astfel că noul ZenBook Pro Duo 15 UX582 are nu una, ci două porturi Thunderbolt 3 ce oferă suport atât pentru DisplayPort cât și Power Delivery.

Da, vă puteți conecta două monitoare de 4K sau unul 8K.

Și apropo de upgrade-ul major: față de HDMI-ul 1.4 de pe primul model, avem un port HDMI 2.1 (deci 4K/120). Avem și un port 3.5mm Combo Audio Jack, dar nu și un card reader, nici microSD, nimic…poate nu a mai fost loc din cauza bateriei mărite, de la 71 la 92Whr? Zic și eu…încerc să înțeleg…

Tot legat de ergonomie, ecranul principal se deschide larg, la peste 150 grade, dar pentru acest lucru trebuie să țineți cont și pe ce masă folosiți laptop-ul, asta dacă vreți să instalați și wristpad-ul (adâncimea totală va fi foarte mare).

Legat de wristpad, mi se pare din alt film, sincer, nu are nicio legătură cu meterialele premium de pe laptop. Plasticul arată și se simte ieftin. Culmea, tot zilele acestea am văzut un ASUS ROG Claymore II care are un wristpad foarte mișto…

În rest, singura mea remarcă la design-ul lui ZenBook Pro Duo 15 este că vei avea nevoie de o perioadă de acomodare ale mâinilor, tastatura coborâtă are și avantaje, dar și dezavantaje. Marele avantaj este că tastatura coborâtă este practic deasupra bateriei, deci nu veți avea zone fierbinți când lucrați/tastați pe această tastatură.

Touchpad-ul are și rol de NumPad, scroll-ul este foarte precis, păcat că are suprafața atât de mică – sincer, chiar este plăcut de folosit, mult peste majoritatea touchpad-urilor de pe piață.

Display-ul (touch) principal: OLED 4K HDR 3840 x 2160

Panoul principal este un OLED 4K (3840 x 2160) marca Samsung, modelul 2019 ATNA56WR14-0, un panou despre care ASUS spune că are 440cd/m2 (însă doar 395cd/m2 conform testelor noastre).

Este un OLED destul de impresionant, după cum se poate vedea și în articolul despre OLED-urile ASUS ZenBook 2021. Wide Gamut caracteristic OLED-ului: 100% of sRGB, 98% of AdobeRGB, 96% of P3, 96% of NTSC conform SpyderX-ului nostru.

Uniformitatea culorii este …de evitat la 100% luminozitate, dar devine bună la 83% luminozitate, însă de la 67% luminozitate uniformitatea culorilor chiar este ideală pentru orice perfecționist și profesionist în foto-video (diferențele Delta E pe cele 9 zone măsurate nu au trecut de 1,4 – 1,7, dar majoritatea zonelor ne-au arătat deviații Delta E chiar și sub 1,4).

Și uniformitatea luminozității (Luminance Uniformity for Brightness) este foarte bună – diferențele maxime se păstrează sub 10% la luminozitatea maximă, de la o regiune la alta în cele 9 zone măsurate, respectiv o diferență de 5% când avem o luminozitate de 67% – în condițiile în care diferențele de 10%  de luminozitate nu le putem percepe cu ochiul liber.

Ecranul (touch) secundar: IPS 4K 3840 x 1100

Dacă ecranul principal este un Samsung OLED, lucios de poți să-ți faci machiajul în el fără probleme – ecranul secundar, produs de BOE este un IPS ”obișnuit” – ecran mat, unghiuri bune, culori bune.

De fapt este peste un IPS obișnuit, în sensul că spațiul de culoare este de 100% SRGB (mai exact 98% SRGB măsurat de noi, 73% Adobe RGB, 78% DCI-P3).

Însă, eu văd o problemă: dacă vrei să lucrezi pe două ecrane, nu ar fi frumos să fie calibrate identic, să aibă ambele același spațiu de culore? Măcar partea bună este că este la fel de luminos ca ecranul OLED Samsung principal (398cd/m2 măsurat de noi). În schimb, Black Luminance-ul este cam slăbut: 0.44cd/m2, ceea ce se traduce în 885:1.

Configurație hardware, performanțe, zgomot, temperaturi

Cum spuneam și mai înainte, e de admirat cum în șasiul subțire și-au găsit adăpost Intel Core i9 10980HK de 45W TDP, dar care nu s-a sfiit să ne arate că poate funcționa chiar și perioade mai lungi în mode extremely high power, la 95W TDP, mai exact, în randarea Blender!

Frecvența procesorului era la 3,7 GHz în randare maximă, ceea ce nu este deloc rău, în condițiile date. Evident, nu ai cum să nu dai de plafonul de 95 grade (de unde începe throtlhing-ul) , hei, până la urmă e un Intel, nu? Chiar și cu răcirea pe Performance Mode, când zgomotul creat de ventilatoare a ajuns la 50-52dB, o valoare ușor ne-confortabilă în zilele noastre, când cam toți producătorii încearcă să limiteze turația maximă a ventilatoarelor pentru a nu depăși 45-47dB.

În schimb în alte scenarii mai puțin stresante laptop-ul nu ajunge la 50dB.

Performanțele în CineBench/ Blender se încadrează în cele pe care le-am obținut cu alte 10980HK, ceea ce e bine, mai ales încă odată,  din perspectiva grosimii șasiului (de exemplu, ultimul laptop cu 10980HK a fost un MSI GE76, mult mai gros și mai solid decât modelul de față).

Placa video este un NVIDIA GeForce RTX 3070 cu 8GB de 90W TGP, cu Dynamic Boost am măsurat 100W în Blender si atinge 80-82C în full load, ceea ce iarăși, este în limitele normalului, e OK (să nu uităm și grosimea șasiului, încă odată)

Laptop-ul vine cu 16GB (versiunea de bază) sau 32GB DDR4 2933 MHz Dual Channel (modelul de față), ne-upgradabili, adică avem memorii lipite pe placa de bază (soldered).

După cum am menționat și la capitolul design/ergonomie, la tastatură, temperaturile laptop-ului nu vă vor deranja mai deloc (decât daca încercați să stați cu laptop-ul în poală, total nerecomandat însă, în general), ecranul secundar care se rabatează vă ține departe de căldură, iar tastatura rămîne sub temperatura corpului. Singurele zone mai fierbinți rămân: zona sub ecranul secundar (dar acolo nu aveți acces, deci irelevant) și oarecum mai caldă, dar nu periculos – partea inferioară a laptop-ului.

Autonomie

Fiind vorba de un OLED 4K, era evident că autonomia va fi afectată – pentru că la un panou 4K avem de 4 ori mai mulți pixeli (/subpixeli) decât la un panou Full HD, pixeli care sunt practic mici ”beculețe”, ei bine, rezoluția uriașă are un impact de 30-40% în autonomie.

În plus, panoul OLED mai are o particularitate: imaginile albe (toate LED-urile aprinse) consumă mai multă energie decât imaginile negre. Iar suita PCMark 10 este o ”aplicație ne-optimizată pentru OLED”, pentru că toate aplicațiile pe care suita PCMark 10 le folosește au ignorat cu succes setările Dark Mode pe care le-am setat în Windows, și astfel, panoul a consumat mai mult decât în modul ”real-life” în care puteți aplica mai mult ”negru” aplicațiilor rulate de voi.

Cu luminozitatea setată pe 185cd/m2 si ecranul secundar oprit, am obținut o autonomie de 6 ore și 47 de minute, iar și cu al doilea ecran pornit, setat și el la 185cd/m2, am obținut 4 ore 58 de min.

Având în vedere că avem panou 4K și în teste scenariile au fost mai mult deschise decât închise, și având un Core i9 10980HK, eu zic să bateria de 92Whr a rezistat eroic…

Aveți grijă de OLED – ASUS vă recomandă

Pentru a evite remanența, producătorii de laptop-uri trebuie să lucreze mai mult, pentru a crea mici tweak-uri. Pentru că spre deosebire de televizoare, unde nu avem imagini statice (exceptând siglele canalelor și burtierele, elemente pentru care există nenumărate tehnici inventate de LG, SONY, de a scăpa de ele – Logo Luminance Adjustment, Clear Panel Noise, Screen Shift etc), când lucrăm pe laptop / PC, avem nenumărate elemente statice – taskbar, bara de adresă din browser și multe altele.

De exemplu, toate laptop-urile ASUS ZenBook au venit cu mici tweak-uri din fabrică: TaskBar setat pe Auto Hide, Dark Mode activat implicit în Windows (și care arată chiar bine!).

De Adress bar respectiv Bara cu tab-uri se scapă prin modul Full-Screen în browser, deci se pot face optimizări peste tot. Chiar și MS Office are Dark Mode (deși arată ciudat în Outlook, Excel, Word, etc).

Și apoi, există screen-saver! Da, ne-am întors în anii ’90 se pare…să ne activăm mult uitatul și prăfuitul Screen-Saver să salvăm ecranul nostru drag…cine ar fi crezut? Dar măcar screensaver-ul ASUS OLED arată foarte cool, este ca un mic demo OLED, o poezie de culori.

În ultimul update al utilitarului MyASUS, în secțiunea OLED Care (a se observa că însuși ASUS menționează burn-in-ul, deci mare atenție), au apărut secțiuni/opțiuni noi, printre care foarte important, acel Pixel Shifting ce lucrează similar cu cel menționat la TV-urile OLED LG.

Concluzie

Dacă aveți aplicații care trebuie să fie always on, nu puteți stinge ecranul și nici Screen-Saver-ul nu vă poate deranja, OLED-ul nu este tocmai potrivit pentru voi.

În schimb, dacă puteți respecta niște reguli simple, menționate în acest articol și lăsați laptop-ul așa cum l-a configurat ASUS deja, vă veți putea bucura de fiecare (sub)pixel OLED al ecranului excelent de pe ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582, așa cum trebuie.

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582 este un laptop modern, elegant, solid, bine construit, fără niciun doar și poate premium în toate aspectele – ASUS chiar afirmă în toate materialele promoționale că este laptop-ul viitorului. Nu știu dacă așa se va întâmpla (singurul aspect cu semnul întrebării rămâne layout-ul / așezarea tastaturii), dar un lucru e cert – este o direcție interesantă, pe care mulți o vor considera utilă.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button