Cu toate procesoarele și plăcile video care au tot venit în ultima perioada, am lucrat mai mult pe platforma de test și am acordat foarte puțină atenție laptopurilor. Dar acum situația s-a mai calmat și cred că este momentul să mai aruncăm o privire și spre PC-urile portabile, iar zilele trecute m-am trezit cu o cutie pe birou. Am învârtit-o pe toate părțile, am măsurat-o, am mirosit-o și-am găsit și-un nume scris pe ea: ASUS Zenbook 14X OLED, număr de serie UX5401E.
Seria Zenbook s-a dovedit una foarte versatilă de-a lungul timpului, iar modelul de astăzi nu este cu nimic mai diferit. Nu este creat pentru un public țintă, așa că nu-l putem numi nici „de gaming„, nici „profesional” sau oricum altcumva. Și cu toate astea, oferă un set de specificații care-l face un Jack of all Trades. Avem o configurație cu un procesor Intel Core i7-1165G7, 16GB de memorie LPDDR4, grafică Iris Xe și un SSD Samsung PM9A1 de 1TB cu interfață NVMe. Ceea ce-l scoate în evidență este însă ecranul OLED cu diagonală de 14″ și un raport 16:10, însă cel mai important aspect este rata de refresh de 90Hz.
Asta face din ASUS Zenbook 14X OLED un laptop extrem de puternic care se va simți extrem de rapid în utilizare, toate astea într-un șasiu de numai un kilogram și puțin. Dar înainte de a vă da spoiler despre toate specificațiile, o să vă mai spun și faptul că o să privesc acest review dintr-o poziție de utilizatori semi-pro. Nu e pentru gaming, ci l-am privit mai mult ca pe un partener de lucru pe care să îmi fac treaba la birou și pe care să mai văd un serial.
Zenbook 14X OLED este construit să reziste
ASUS Zenbook 14X OLED este construit în jurul unui șasiu robust și versatil. Laptopul a îndeplinit toate cerințele și a primit certificarea MIL-STD-810H din partea armatei americane. Asta înseamnă că este construit să reziste în condiții de stres, precum în temperaturi mari sau mici, în zone cu umiditate ridicată sau la altitudini mari. În plus, a rezistat și la câteva căzături și teste de vibrații.
La atingere, materialul se simte plăcut, cu o textură mată. Din păcate, nu mi-a plăcut faptul că adună foarte multe amprente și arată destul de neplăcut când se întâmplă asta. Dar înțeleg de ce ASUS a trebuit să facă un compromis la materiale; până la urmă greutatea laptopului nu depășește 1.4kg și grosimea acestuia este de numai 15.9mm. Asta înseamnă că Zenbook 14X OLED este și compact și ușor.
Cu toate astea, producătorul nu s-a zgârcit la specificațiile extra incluse aici. Avem o zonă I/O bogată, populată de multe porturi. Line-up-ul arată cam așa: un HDMI, două porturi Thunderbolt 4 USB-C, un USB 3.2 Gen 2 Type-A, un jack audio combo pentru căști și microfon și un cititor de carduri MicroSD. Alimentarea se face prin intermediul unuia dintre cele două Thunderbolt-uri, deci se cam pierde din conectivitate atunci când rămâi fără baterie. Există și-o parte bună, unde lățimea de bandă a unui astfel de port este de ajuns pentru a conecta un HUB cu mai mult de 2-3 porturi. Cam Appleistic așa, dar totuși nu mă pot plânge.
Tot la capitolul construcție intră și balamaua ErgoLift care se poate deschide până la 180 de grade. Înțeleg tehnologia din spatele ei și de ce este interesantă, dar trebuie să recunosc că în utilizare nu am înțeles deloc sensul acestei caracteristici. Adică da, e cool, se deschide jucăria în poziția de „drepți” dar nu îmi vine în cap niciun scenariu de utilizare în care asta ar servi drept un avantaj. Bine, cazul meu este specific, iar unii dintre voi ar putea privi chestia asta cu alți ochi.
Și tot la capitolul ăsta vreau să vorbesc și despre modul în care interacționezi cu laptopul. ASUS Zenbook 14X OLED are un aranjament aerisit, cu o tastatură destul de bine spațiată. Tastele cu litere sunt ceva mai mari, în timp ce tastele F1-F12 sunt mai mici. Asta le diferențiază de restul și câștigă ceva spațiu pentru tastele cele mai des folosite. Iar pentru cei care duc lipsa unui NumPad, producătorul a inclus un touchpad care servește două funcții: controlul cursorului pe ecran, ori dublează ca NumberPad. Printr-o simplă apăsare de buton, touchpad-ul se transformă într-un calculator cu cifre și calcule. Un plus mare pe zona de productivitate.
Dacă tot am adus vorba de touchpad, în comparație cu tastatura, asta merită menționat. Pe măsură ce au învățat din ce în ce mai multe comenzi și combinații, touchpad-urile astea au început să se simtă prea mici. Iar cel pe care-l găsim pe Zenbook 14X OLED este foarte generos. Îmi place să văd un pad atât de mare, încât îți oferă mai multă libertate de mișcare, iar cu includerea NumberPad, are și sens să fie puțin supradimensionat.
Pentru un plus de protecție, ASUS a inclus și un cititor de amprente. Acesta este foarte rapid și este inclus în butonul de Power. Acesta servește funcție dublă, astfel atunci când pornești laptopul cu unul dintre degetele ale căror amprente le-ai înregistrat, acesta se va deschide direct în desktop, fără nevoia unei parole sau a vreunei metode extra de autentificare.
Imagini clare, sunet împrăștiat
Dacă tot am ajuns la degete și atins de chestii, vreau să menționez o caracteristică importantă a ecranului de pe Zenbook 14X OLED. Pe lângă metodele clasice de input, poți folosi și mâinile pentru a naviga pe laptop, întrucât acesta este touchscreen. Și nici nu pot descrie cât de bine se simte un ecran touchscreen cu rată de reîmprospătare mare. Deși nu este 120Hz sau mai mare, trecerea de la 60 la 90Hz se simte destul de puternic. Iar asta este cu o conotație pozitivă.
Pentru mine este configurația ideală pentru muncă. Un ecran destul de rapid încât să se simtă extrem de fluid și pe care-l poți folosi și în regim de tabletă, dar destul de domol încât să nu sugă bateria ca pe o Cola îndoită cu gheață de la KFC.
Dar astea sunt doar două chestii extra, așa, ale ecranului de pe Zenbook 14X OLED. Adevărata sa valoarea iese în evidență când te oprești din tot ce faci și te uiți pur și simplu la calitatea acestuia. Panoul OLED aduce toate culorile la viață și oferă un negru intens care formează un contrast foarte plăcut ochiului. Deși are o diagonală de numai 14″, formatul 16:10 îl face să se simtă destul de mare. Aici ajută raportul screen-to-body de 92″, adică ai niște margini subțiri care nu-ți distrag atenția de la imaginile de pe ecran.
Rezoluția este foarte mare pentru acest format, la 2880×1800 pixeli. Asta înseamnă că este un 1440p ceva mai înalt. Ecranul are suport pentru HDR și chiar dacă luminozitatea maximă este de 550 de nits, se vede o oarecare diferență grație negrului intens. Cât despre acuratețea culorilor? Ei bine, aici răspunsul este mai complicat… for all the good reasons.
Ecranul lui Zenbook 14X OLED oferă o acoperire completă (100%) a spectrului de culoare DCI-P3 și oferă culori de nivel profesional. Acoperirea sRGB este de 133%, iar panoul poate afișa un total de 1.07 miliarde de culori. Asta rezultă într-o acuratețe foarte mare a culorilor și face experiența de vizionare foarte plăcută. La muncă nu pot spune c-am sesizat o diferență prea mare, mai ales că majoritatea timpului îl petrec în editorul de text din Wordpress.
Situația s-a schimbat atunci când am dat drumul la un serial… shh, nu-i spuneți lui Dan. Am intrat pe HBO Max, am dat drumul la un episod din Peacemaker și am savurat un John Cena cu o găleată cromată în cap pe un ecran OLED foarte plăcut ochiului. Dar după ce-am testat LG C2-uri, Horizoane și alte televizoare OLED high-end, nu pot spune că am fost neapărat dat pe spate. Dar chiar și în situația mea, diferența față de laptopul personal cu panou IPS a fost de la cer la pământ.
Iar unde s-a văzut bine, trebuie să recunosc că nu m-a dat pe spate sunetul generat de difuzoare. Văd o mulțime de producători care aruncă bullshit de marketing, că vezi Doamne, au venit Bang & Olufsen, sau în cazul ăsta harman/kardon și și-au dat aprobarea pentru difuzoarele astea. Dar vedeți voi, dacă nenea XYZ a zis că-s certificate de el, asta nu le face cu nimic mai speciale. Iar în cazul de față, pot spune că sunetul a fost slab; atât din punct de vedere al calității, cât și al volumului. Dar nu le poți avea pe toate, iar cu o incintă atât de mică nici nu pot avea așteptări foarte mari. Dar după ce-am auzit MacBook Pro-ul celor de la Apple, ăla a rămas ca exemplu de „așa da” pe care-l voi folosi în orice comparație cu alt laptop care are aspirații de model premium.
ASUS a înghesuit foarte mult laptop în acest șasiu
Sub capota lui Zenbook 14X OLED, cei de la ASUS au încercat să înghesuie cât mai multă performanță. Fiind vorba despre un model lansat deja de câteva luni, platforma folosită are la bază un procesor Intel din generația a 11-a. Adică un Intel Core i7-1165G7 cu o configurație quad-core cu HyperThreading, tactat la 2.8GHz și frecvență Turbo de până la 4.7GHz. Acesta vine cu un TDP de 28W, ceea ce-l face destul de eficient din punct de vedere al consumului.
Acesta conține și un chip grafic Iris Xe care la nevoie, fură o parte din memoria RAM. În cazul acesteia vorbim despre o configurație quad-channel (conform HWiNFO64) cu o capacitate de 16GB. Memoria aleasă este foarte rapidă, la 4266MHz și timing 36-39-39-90. Pe același ton, ASUS a folosit un SSD creat de Samsung cu o capacitate de 1TB. Acesta vine în format M.2 și folosește o conexiune PCIe 4.0 x4 cu interfață NVMe pentru viteze de până la 6500MB/s.
Toate acestea fac din Zenbook 14X OLED un laptop extrem de rapid. Și acum legi specificațiile astea la ecranul cu rată de refresh de 90Hz și îți poți face o idee despre cum se mișcă nebunia asta. Mai ții cont și de cele două porturi Thunderbolt 4 și realizezi că ASUS a reușit ceva foarte interesant cu acest model.
Pe partea de baterie, avem în dotare un model cu capacitate de 63WHrs cu trei celule Li-ion. Este peste media unui laptop din această categorie și asigură o durată de viață destul de mare. În testele mele, cu tot cu ecranul OLED setat pe la 75% luminozitate, în browsing pe Chrome și editare de text în Wordpress, plus ceva YouTube și un episod de 45 de minute din Peacemaker, am scos undeva la patru ore și jumătate. Dacă urci luminozitatea la maxim, probabil mai pierzi vreo oră din total.
Încărcarea se realizează prin intermediul unei cărămizi pătrățoase de 100W cu un port USB-C. Am discutat mai sus despre cum acesta ocupă unul dintre cele două Thunderbolt-uri, însă odată ce vezi cât de repede se încarcă bateria vei înțelege de ce a fost o alegere bună din partea celor de la ASUS.
Acum că știm ce are la bord este timpul să vedem cum se comportă Zenbook 14X OLED în scenarii de utilizare normale; ce temperaturi obține acesta și cât de eficientă este răcirea. Producătorul a inclus aici ceea ce este numit ASUS Intelligent Performance Technology (AIPT), un sistem de răcire special gândit pentru eficiență și power saving. Acest sistem este compus din două elemente: hardware și software.
Avem o răcire dual-fan cu două heatpipe-uri și o serie de senzori inteligenți care comunică cu niște algoritmi creați special de ASUS. Aceștia din urmă decid când laptopul are nevoie de maximul de performanță, ori când este cazul să comute pe modul de economisire a energiei. Asta rezultă într-o răcire eficientă, cu temperaturi bune și un nivel de zgomot foarte mic. În utilizarea de zi cu zi am văzut temperaturi idle care au variat între 27 și 40 de grade Celsius, în funcție de temperatura din cameră și temperaturi maxime de 92 de grade atunci când am deschis un Prime95. Tot în acest test am intrat și-n throttle, dar niciun utilizator normal nu va ajunge să omoare procesorul în felul ăsta.
În tot acest timp, indiferent de profilul ales și de temperaturi, ventilatoarele au fost extrem de silențioase, iar în browsing, vizionat de filme și alte sarcini de genul ăsta, dacă nu știam aș fi spus că laptopul are o răcire fanless. Aerul generat este destul de cald, dar nu mă pot lega de asta la un laptop cu grosimea de câțiva milimetri.
Merită cumpărat?
Iată c-am ajuns și la finalul acestui material și trebuie să tragem linie și să vedem dacă ASUS Zenbook 14X OLED este ce trebuie. Iar răspunsul la întrebarea asta este destul de simplu ținând cont de părerile de până acum. Faptul că ASUS a înghesuit atâta laptop într-un șasiu atât de compact și i-au oferit atât de multe caracteristici, este impresionant. Și chiar dacă nu pare mult la prima vedere, nu vezi în fiecare zi un laptop cu ecran OLED touch-screen și rată mare de refresh, hardware puternic ales cu atenție și o construcție solidă.
Singurul hop pe care trebuie să-l mai depășim este prețul, iar Zenbook 14X OLED nu este un laptop ieftin. Dar pentru ceea ce oferă, cred că se bate în categoria laptopurilor „de muncă” premium cu modele precum MacBook de la Apple și Yoga de la Lenovo. Și odată comparat cu acestea, prețul este fix cam pe unde ar trebui să fie. În acest moment, puteți cumpăra acest laptop direct de pe site-ul ASUS la prețul de 6.549 de lei și veți primi aceeași configurație, dar cu un ecran 4K. Iar dacă Intel nu este pe placul vostru, seria Zenbook a cărui cod de identificare începe cu UM în loc de UX oferă configurații cu procesoare AMD Ryzen, așa că există câte un laptop pentru fiecare tip de utilizator.
PRO
- Configurație puternică cu memorie și stocare foarte performante;
- Ecranul OLED cu rată de refresh la 90Hz și touch-screen;
- Construcția este solidă și arătoasă;
- Touchpad-ul este foarte mare și util;
- Sistemul de răcire menține configurația rece și silențioasă.
CONTRA
- Finisajul foarte arătos atrage multe amprente;
- Tastatura se simte ca un compromis;
- Sunetul este împrăștiat.