ASUS VivoBook S15 (S530UN): Laptop colorat, tineresc, accesibil. Și fără Windows (Endless OS)!

Pentru noi, jurnaliști și entuziaști, seriile de vârf mereu sunt prima opțiune, când vine vorba despre ce ne-am dori să testăm, să experimentăm, să vă povestim. Să visăm. Și așa se face că familia ZenBook a fost mereu seria care a fost în lumina reflectoarelor, iar seria VivoBook a trebuit să se mulțumească de o atenție mai mică, o prezență din umbră, nemeritată, chiar dacă, culmea, ea este cea care se adresează majorității utilizatorilor finali.

ASUS VivoBook oferă o gamă impresionantă de notebook-uri. Atât de bogată, încât am numărat peste 100 de modele diferite ce poartă numele de Vivobook, și asta doar pe un singur site de top din România.
Probabil ați auzit bancul cu un client, într-un bar: ”O cola, vă rog”, la care barmanul: ”De care: normală, Light, Zero? Clientul, vădit bulversat: dați-mi un Pepsi”.
Pentru a nu păți precum clientul de mai sus, o să trec foarte repede în revistă principalele caracteristici ale gamei și mai exact, diferențiatorii celor patru subcategorii:
1. VivoBook (”simplu”): gama cea mai bogată, cu o plajă de la puțin peste 1000 Lei și până 4000 Lei, în funcție de configurații. Cele mai multe de 15”, arareori apare și un model de 14”. Acestea au deobicei peste 1,9-2Kg și peste 2cm grosime, depășind foarte ușor, la limită, pragul ”cerut” de Intel pentru a se califica la titulatura de ultrabook-uri. Placa video este de cele mai multe ori Intel HD620, NVIDIA MX110 sau MX130. La modelele noi am observat că a apărut și modelul imediat superior de placă grafică separată, MX150.
2. VivoBook Flip: cel mai ușor de identificat. Alături de gama ZenBook Flip, este gama 2-1 de convertibile a celor de la ASUS. cu o balama de 360 grade, puteți trece foarte rapid din modul laptop în modul tabletă.
3. VivoBook S este gama de ultrabook-uri. Bijuteriile subțiri, ușoare, destinate generației tinere, mereu în mișcare. Având o plajă de prețuri cuprins între 2500-5000 Lei, în funcție de dotări, caracteristica principală comună familiei S este carcasa mai subțire, construcție ”mai” (dacă-mi permiteți) premium – de exemplu, apare aluminiul pe capac (în majoritatea cazurilor), la modelele de 15” greutatea este de sub 1,8kg, grosimea este și ea sub 20mm. Și aici apar cele mai multe modele colorate, deși nu este neapărat o caracteristică exclusivistă a gamei ultra-subțiri. Pe lângă modelele de 15” regăsim atât modele de 14” cât și mai portabilele laptop-uri de 13”. Acestea din urmă sunt cu adevărat ultraportabile, 1,2kg, 1,8cm grosime, adevărate bijuterii.
4. Vivobook PRO. Așa cum ați ghicit, numele îi trădează specificațiile – vârful de gamă al seriei, este laptop-ul multimedia ideal al gamei. Cu o gamă mai restrânsă de modele, între 4000-5000 Lei, diagonale de 15 și 17”, modele sunt îmbrăcate în haine de sărbătoare – șasiu de aluminiu, grosime de doar 19,2mm, 1,99Kg, placă video mai puternică – GTX 1050, și ce este foarte important, avem răcire duală, față de răcirea ”banală” cu un singur ventilator în toate celelalte 3 game amintite aici. În plus, gama PRO se evidențiază prin ecranul incredibil, de 100% SRGB și 72% NTSC, FullHD sau 4K. Cu mult peste cei 70% SRGB, 50% NTSC oferiți de panourile seriei S.
ASUS VivoBook S15 (S530UN) primele impresii – Laptop colorat, tineresc.

După cum spuneam și în paragraful anterior, noua gamă VivoBook S vine în combinații de culori foarte tinerești, cool. Și nume bombastice, pe măsură: modelul testat de noi, Star Grey, apoi ”hauriul” Icicle Gold, surprinzătorul Firmament Green cu o extra textură ca de stofă pe zona de restpad, Silver Blue cu accente de galben, foarte haioase și la final, mult prea tradiționalul și seriosul Gun Metal.

Construcție, design
Ecranul FullHD, IPS are o luminozitate undeva între bun și bunicel, mai inginerește între 200-250cd/m2 – ceea ce se traduce prin bine în interior și slab dacă veți lucra afară, mai ales în soare veți vedea puțin spre foarte puțin. Culoriile redate sunt medii – cu alte cuvinte, un panou IPS total obișnuit, nimic deosebit. Spațiul de culoare (70% SRGB) nu se poate apropia de cel întâlnit pe ecrane din clasa Zenbook, și undeva este și de înțeles, trebuia să existe diferențiatori clari între cele doue game (în afară de șasiul complet din aluminiu la Zenbook).

Datorită marginilor foarte subțiri (aprox 7mm + 1mm rama roșie), raportul ecran/carcasă este de 86%, unul foarte modern și apreciat de mine. După cum am mai spus, spatele ecranului, capacul este din aluminiu, brushed, ce-i conferă eleganță laptop-ului. Linia roșie din jurul chenarului ecranului se continuă și pe partea inferioară a șasiului, un contrast care mi-a plăcut foarte mult. Și că tot vorbim de partea inferioară a șasiului, acesta este din plastic, ce imită foarte mult aluminiul.

Între capacul laptop-ului și baza laptop-ului găsim același sistem ErgoLift ca și pe gama ZenBook, sistem ce ridică laptop-ul cu 3,5 grade în momentul deschiderii sale. Da, laptop-ul devine mai instabil pe masă – dacă trageți de el – față de momentele în care stă închis și toate cele patru piciorușe din cauciuc fac contact cu masa. Însă, în timp ce am lucrat pe acest laptop, în timpul tastării, nu mi-a fugit nici măcar un milimetru (piciorușele micuțe de pe capac și-au făcut decent datoria).

Tastatura mi-a plăcut. Destul de mult, sincer să fiu. Am observat că pe la mijlocul tastaturii dacă apăsam mai puternic pe taste, carcasa flexa un pic, dar acest lucru nu se poate resimți la un tastat normal :).
În rest, am apreciat tastele iluminate, cursa decentă a tastelor, de aprox 1-1,2mm. M-am obișnuit foarte repede cu tastatura și am apreciat viteza cu care am tastat, fiind una dintre cele mai rapide cu care m-am întâlnit anul acesta.

Bateria
42Wh, 3 celule…cel mai probabil, sub sistemul de operare Microsoft Windows aveam o autonomie mai decentă, dar sub Endless OS, bateria nu prea a fost endless…dacă-mi permiteți o glumiță – și s-a terminat destul de repede, chiar și cu ecranul dat la jumătate, browsing-ul pe Internet și editarea acestui articol nu m-a trecut de 2 ore.
Performanțe – sub Endless OS (Intel Core i7 8550U + NVIDIA GeForce MX150)
Procesorul Intel Core i7 8550U și placa grafică NVIDIA GeForce MX150 cu 2GB GDDR5 VRAM, SSD-ul de 256GB, cei 8 GB DDR4 2400MHz asigură performanțe mai mult decât bune pentru task-urile pentru care este dedicat acest laptop: multimedia / browsing. Editare video este și ea posibilă, atâta timp cât conștientizăm limitările procesorului: deși are patru nuclee fizice / 8 fire de execuție, cu frecvențe între 1,8GHz și 4GHz, totuși vorbim de un i7 cu 15W TDP, configurabil în sus până la 25W.

Fiind pentru prima oară când m-am întâlnit cu Endless OS, am zis hai să văd ce aplicații găsesc prin App Center-ul dedicat și spre surpriza mea, sunt câteva interesante. Și dând peste Steam, am zis că trebuie să încerc și acest scenariu.
Din cele vreo 30 de jocuri pe care le am în Steam pe Windows, Steam mi-a recunoscut peste 10 cu suport pentru Linux, și uite așa am jucat Left 4 Dead, cu toate setările pe maxim, fără cea mai mică problemă. Deci ultraportabilul elegant este bun și la jocuri cu grafică mai nepretențioasă, chiar și în Endless OS.

Oricum, săptămâna fără Windows a fost una destul de dificilă, pentru mine – mi-au lipsit suitele de test, aplicațiile pe care le avem sub Windows. Dar pentru un utilizator final care se uită la filme, ascultă muzică, prelucrează fișiere (editează poze) este destul de simplu – chiar și LibraOffice a reușit să-mi înlocuiască mai familiarul Office pentru o scurtă durată de timp.
Sistemul de răcire
Laptop-ul are fantele de intake destul de mici, pe fundul laptop-ului, iar evacuarea se face prin fantele dintre partea inferioară a șasiului și ecran (pe partea stângă). Deși sistemul de răcire pare subdimensionat, este suficient pentru orice scenariu – dacă am reușit chiar să mă joc și totuși temperaturile au rămas sub control – iar restpad-ul, foarte important, a rămas rece, asta e tot ce contează. Și faptul că laptop-ul nu devine gălăgios (rămâne în plaja 30-40decibeli în toate aplicațiile rulate de noi – nu stress-test).
Conectica
4 USB-uri: unul de tip Type-C, USB 3.1 Gen 1, unul Type-A, USB 3.1 Gen 1 și două de tip USB 2.0, un card reader MicroSD și un port HDMI – pot spune că nu vă va lipsi nimic pentru perifericele voastre. Ați observat lipsa portului LAN – se poate folosi un adaptor, ori, se poate merge pe adaptorul Wireless, care este unul foarte rapid, mai jos vedeți viteza la 5m printr-un perete de router.

Concluzie – Laptop accesibil la prețul corect
La un preț de aprox 3800 Lei, VivoBook S15 S530UN este o opțiune foarte interesantă, și nu doar prin combinația câștigătoare Intel Core i7 8550U + NVIDIA GeForce MX150. Gama VivoBook S15 vine cu un design elegant, subțire, destul de ușor pentru un laptop de 15”, cu 8GB DDR4 ce poate fi extins până la 16GB, cu spațiu de stocare Dual M2 SSD 80mm + SSD clasic de 2.5”, avem un laptop perfect pentru scenarii multimedia și pentru prezent, dar și pentru viitor. Să sperăm că cei de la ASUS România vor aduce toate culorile. Pentru că VivoBook S15 are un atuu foarte puternic: este un laptop colorat, și chiar îî stă bine!
