ReviewsPCTECH

ASUS se maimuțărește cu noul Vivobook S 15 OLED BAPE (review)

Gamingul și tehnologia nu au fost mereu domeniile cool din 2023, iar pe la începuturi, oamenii asociați cu subiectele astea au fost priviți diferit de societate; niște outsideri, tocilari, grași… știți stereotipul. Doar că treaba asta nu mai este adevărată, și sincer, nu prea a fost niciodată, deși stigma populară rămâne aproape neschimbată. Dar tehnologia este cool, și-acum că ne înconjoară și nu mai este ceva opțional în societatea modernă, din ce în ce mai mulți oameni „cool„, să le zicem așa, au început să iasă în față ca fani.

Vorbim despre atleți, gen Erling Haaland sau Antoine Griezmann, despre artiști precum Snoop Dogg sau Henry Cavill și pot continua mult și bine. Dar în toate astea, parcă lipsea ceva – și nu, aici nu mă refer la șosetele de gaming și alte nebunii din astea, ci mai de grabă cultura asta de clout, de a fi șmecher cu lucrurile tale, dar nu trebuie să te rezumi doar la țoale, încălțări și bijuterii. Și chiar dacă m-așteptam să văd laptopul Nike de mult-mult timp, pare că niciun brand din ăsta popular nu și-a încercat norocul.

Tehnologia poate fi și neiertătoare, iar o greșeală care pare mică la prima vedere, poate avea ramificații foarte adânci. Așa că mulți producători au fost descurajați să îmbrățișeze domeniul. Doar de ar fi avut o punte de trecere, o firmă tech care înțelege evoluția societății moderne și încearcă să rupă lanțul de prejudecăți asociate cu oamenii care se învârt în sfera asta. Vorbesc, desigur, despre ASUS. Și știu, urmează să aruncați cu roșii stricate că „Vai, iar vorbesc ăștia doar despre ASUS.„, dar realitatea este că până acum, nu am mai văzut niciun producător atât de dedicat inovației în tehnologie… bine, poate Apple, dar acolo vorbim despre o abordare cu totul diferită a situației și este o poveste pentru altă dată.

Dar haideți să revenim la ASUS. Dacă vă mai amintiți, am vorbit acum ceva vreme despre un ROG Flow X13 creat în colaborare cu ACRONYM. Era așa, o tabletă de gaming pentru fanii toalelor exclusiviste. A lovit un public, dar nimic fenomenal… la fel și colaborarea cu Alan Walker; concepte mișto, dar cu un target limitat. Dar cum a treia e cu noroc, cei de la ASUS au hotărât să-și unească forțele cu un brand ceva mai popular, BAPE, ori A Bathing Ape, care vorbește cu mai mulți oameni, dar în mod special cu tinerii. Știți voi, ăștia de stau pe social media și au început să lucreze și-au bani de spart pe chestii de le văd pe-acolo. Și uite-așa a luat naștere Vivobook S 15 BAPE, un laptop util, mai accesibil la bani și în pas cu moda.

ASUS VivoBook S 15 OLED BAPE Edition

Construcție și design

Nici măcar nu trebuie să-l scoți din cutie ca să înțelegi că ai de-a face cu o ediție specială. De cum deschizi ambalajul camo, pe lângă laptop o să găsești și-o mare figurină BAPE. Se scoate laptopul și sub el găsim un compartiment secret. Aici se-ascunde un mouse ASUS Marshmallow wireless, personalizat BAPE, care mai vine și cu un capac de schimb cu tematica cutiei. Tot pe-aici găsim și încărcătorul de mici dimensiuni, dar și un plic în care ai niște stickere BAPE și un soi de skin pentru tastatură. Nu știu cine are răbdarea să lipească fiecare abțibild d-ăsta individual, dar unii vor aprecia. Iar asta nu este tot, pentru că în cutia ceva mai mare și mai maro din care am scos cutia laptopului am mai găsit și-o geantă de călătorie, BAPE, desigur, care e destul de șmecheră. Avem compartiment pentru laptop, normal, dar și spațiu pentru mouse, o tastatură mică poate, baterii, accesorii, agendă, pixuri… cam ce-ai avea nevoie la muncă sau în vreo deplasare.

Per total, așa se prezintă pachetul laptopului. Mi se pare o mișcare mișto din partea ASUS pentru că este și fan service pentru cei care apreciază brandul BAPE și care sunt oricum targetul principal, dar este și un laptop care ne-arată că nu toți producătorii trebuie să se ia atât de în serios cu fiecare lansare. Produsele ASUS sunt amuzante, doar uitați-vă la ROG Phone, ROG Ally sau nebuniile alea de Flow X13 cu RTX 4090 portabil. Sunt toate excelente? Nu neapărat, dar și brandul știe asta. Contează că sunt interesante, într-o industrie care pare că s-a cam plictisit de ea – telefoanele arată la fel, laptopurile pe-acolo, nici măcar PC-urile nu mai au jankinessul vremurilor trecute…

Dar destul cu pălăvrăgeala că mai avem de vorbit și de-un laptop aici, nu de un maimuțoi și-o gentuță. Pentru că, vedeți voi, ASUS Vivobook BAPE este un exemplar foarte arătos și destul de forțos. Construcția este finuță, minimalistă, iar laptopul este subțirel și ușor. Capacul este ornat cu niște desene glossy, peste un fundal mat. Nu știu cât de bine o să arate pe cameră, dar credeți-mă pe cuvânt: pe viu te cam lasă cu gura mască. Și ajută și jewel-ul ăsta de pe capac, care-i un soi de sticker care zice că ești șmecher.

Tema de pe capac se continuă și la interior, mai exact pe touchpad. Tastatura în sine nu este diferită comparativ cu celelalte Vivobook-uri, însă pentru ceea ce este, nu am plângeri. Se simte binișor, chiar dacă tastele tind să fie cam mushy, iar oragnizarea este ergonomică, astfel n-am avut nevoie de o perioadă de acomodare înainte de a mă apuca să scriu materialul ăsta. Da, e scris direct pe laptop.

ASUS VivoBook S 15 OLED BAPE Edition

Ecran și specificații

Așa, ce mai avem? Ăăă, ecranu’. Daaa, aici e mișto că treaba stă cam așa. Vivobook BAPE cam are un ecran de 15″ OLED la 120Hz. „Ce-ai zis mă???” Exact! Ecran OLED la 120Hz, și vezi rezoluție: 2880 x 1620. Da, a trebuit să deschid setările de Display că nu am reținut-o. Cred că e prima dată în viața mea când dau de rezoluția 1620p, dar na, trăiești și-nveți. Și știți ce? E mișto dat naibii. Primul lucru pe care-l observi la el este formatul – chair dacă ASUS ne-a tot răsfățat cu 16:10, de data asta avem un 16:9. Doar că e un panou 2.8K OLED. Adică știi sigur că rupe ca și culori, iar acoperirea de 100% a gamei DCI-P3 confirmă asta. Ah, mai e și validat Pantone. Mai este și certificat VESA DisplayHDR, cu un peak brightness de 600 de nits – HDR600 adică, tare! Și peste toate astea verși rata de refresh de 120 de hertzi și te-ai ales cu un panou care arată bine, e frumos colorat și se mișcă formidabil pe net, în documente și chiar și-n jocuri mai light, că na’, specificațiile sunt cumințele.

Începem tare, cu procesorul: Intel Core i9-13900H cu certificarea Intel Evo. Treaba stă cam așa. Intel a introdus chestia asta cu Evo, ca un badge of approval. Știți voi, un fel de „trust me bro” pe banii tăi. Dar s-a dovedit că laptopurile care au primit stickerul ăsta, chiar sunt destul de șmechere. Gen Vivobook BAPE ăsta de față: avem procesorul mai sus amintit, combinat cu o soluție grafică Intel Iris Xe. Astea două lucrează împreună pentru o experiență cât mai smooth și tre’ să recunosc, parcă nici PC-ul cu Ryzen 9 7950X nu e atât de uns ca ăsta.

Tot certificarea asta Evo ne asigură de faptul că laptopul ăsta are Thunderbolt 4 și Wi-Fi 6. Și aici vin și alte chestii mișto. Toate Evo-urile trebuie să fie ușoare, astfel majoritatea sunt la un kilogram jumate’ sau mai jos, toate trebuie să aibă bateria forță și, important, să îți permită să ai apeluri video la calitate înaltă prin intermediul camerei frontale. Iar în toate aceste scenarii, Vivobook BAPE excelează.

Aici mai ajută și cei 16GB de RAM LPDDR5, dar și stocarea: un SSD NVMe PCIe 4.0 de 1TB. Conectivitatea este formată din mai sus amintitul Wi-Fi 6, plus Bluetooth, alături de Thunderbolt 4 USB-C cu suport pentru viteze de transfer foarte mari, un USB 3.2 Gen1 Type-A, încă un USB 2.0, HDMI 1.4, jack și alimentare. Să nu mai zic că toate astea au încăput într-un șasiu subțire, construit din materiale sănătoase, cu capac metalic și o greutate de numai 1.7 kilograme. Forță!

Cum stăm pe baterie? Păi… avem o bucată cu capacitate de 75Wh care s-a descurcat chiar bine în teste. Nu am omorât-o cu benchmark-uri nebune și alte nebunii d-astea, însă am testat-o în practică. Pe net, pe seriale, un Photoshop și ce mai folosesc zi de zi, cam faci un program de muncă pe el. Acum că o fi de 6 ore sau 8, depinde de cât de mult lenevesc. Dar laptopul a dus, cu mențiunea că nu prea s-a ținut luminozitatea la maxim. Câteodată, 600 de nits sunt mulți pentru muncă, așa că media a fost pe la 70% luminozitate. Și se încarcă și repede, făcând vreo 60% în 49 de minute. Deci vreo oră și ceva pentru full – nu e rău deloc pentru cât duce.

Și într-un final, ultimul punct al certificării Evo, camera! Și dacă credeați că pe Vivobook e bună, dacă aia de pe Zehyrus e cartof, v-ați înșelat. Situația se repetă, dar poate sunt eu prea elitist din cauza camerelor de prin birou, sau ASUS, și Intel în cazul de față, nu s-au prins încă cum ar trebui să arate o cameră frontală decentă. În lumină forță, să zicem că e ok, deși face noise ca vaca, însă în condiții de iluminare slabă, nici mama niților nu te scapă de efectul de portret făcut cu acuarela pe pânză.

Performanță

Nu o să mă prefac că procesorul de pe laptopul ăsta este vreo petardă, așa că vreau să îi dedic câteva cuvinte mai între patru ochi așa. Într-un format atât de mic, sunt extrem de curios ce se întâmplă când bagi un procesor de 82W. Păi se întâmplă throttle, și încă destul de masiv. Am testat Intel Core i9-13900H-ul în Cinebench R23 cu un HWiNFO64 în fundal ca să văd cum stă treaba. Rezultatele, îmi cam destramă așteptările, dar cred că era evident că ceva se pierde în numele aspectului și a greutății reduse. Iar i9-le de aici stă în suta de grade deranjant de mult, ceea ce ii afectează și performanța.

Când prinde niște avânt, stă bine, frecvența maximă pe care am înregistrat-o fiind de 5.4GHz, ceea ce e mult și bine. Dar nu va sta acolo prea des, în special pe căldurile astea. Și haideți să vă explic impactul asupra performanței prin niște cifre, că tot e la modă să dai rezultate. Și cum ăsta e cel mai comun, am mers cu R23-ul de la Cinebench, unde Vivobook S 15 BAPE cu al său Core i9-13900H a obținut 15376 de puncte în testul multicore. Un rezultat bun la prima vedere, până-l compari cu scorul obținut de același procesor pe un laptop mai masiv: peste 18.000. Asta se datorează faptului că procesorul trebuie să-și dea gât singur ca să nu se supraîncălzească și să ducă la închiderea de urgență a sistemului.

ASUS VivoBook S 15 OLED BAPE Edition

Treaba stă cam la fel și în testul single-core, unde laptopul de astăzi a scos 1696 puncte, în timp ce un astfel de procesor poate obține și spre 1900 de puncte. Chestia aici este că pe Vivobook BAPE s-a ales o configurație de până la 82W, doar că pe alte modele cu raciri mai serioase, procesorul ăsta trage până la 115W, de aici și diferențele. Da’ măcar de bine de rău, își atinge frecvența de 5.4GHz în Boost, ceea ce este o victorie pentru ASUS, mai ales ținând cont de formatul laptopului.

Mai multe maimuțe

Chiar dacă nu excelează la capitolul performanță, laptopul ăsta nici măcar nu are nevoie cu adevărat de asta. Are tot ce-i trebuie unui user, să zicem, mid-high, care vrea să stea pe net, să vorbească pe apel video, să mai editeze o poză sau un clip și eventual să mai rupă din când în când un CSGO sau Valorant cu băieții. Apropo, dacă te joci chestii eSports, o să ai 100+ FPS cam în orice, deci ecranul de 120Hz are destul de mult sens aici. Dar hai să lăsăm tocilărelile de-o parte și să fim cool, pentru că mai sunt chestii BAPE aici.

Prima pe care o s-o vezi este animația de la Windows. De fiecare dată când pornești noul Vivobook BAPE, o să fii întâmpinat de o animație cu maimuța mascotă. Iar odată ce te-ai logat în Windows 11 Pro, care vine pre-instalat, o să fii întâmpinat de un wallpaper care duce mai departe tema de pe cutie. Vreo câteva click-uri mai târziu, m-am prins că poți să și animezi wallpaper-ul, iar acum nu știu ce naiba am făcut că-mi apar numai maimuțe pe ecran când mă plimb cu mouse-ul pe el.

ASUS VivoBook S 15 OLED BAPE Edition

Trebuie însă să mă și plâng nițel, pentru că dacă mai primesc odată notificarea cu McAfee Antivirus jur că mușc din laptop. Asta, alături de MyAsus, aplicație care ar trebui să te ajute, dar este extrem de confuză și îți bagă atâtea pop-up-uri pe gât încât mai-mai că mă așteptam și la o reclamă la Glovo sau ceva. Dacă ASUS ar scăpa de atât de mult bloatware și nșpe softuri cu conturi separate, consider că experiența de utilizare ar fi ceva mai bună pentru utilizator. Thanks, but no thanks, chiar nu-mi pasă de cupoanele exclusive pentru membri – nici mie, nici majorității oamenilor.

Și cam ăsta ar fi Vivobook S 15 OLED BAPE Edition. Când a venit nu i-am dat prea multe șanse, mai ales că nu e de gaming sau ceva de genul, dar să fiu sincer, m-a cam cucerit. Are ceva aparte, o identitate pe care nu o găsești la alte laptopuri și asta îl face special. Plus că este o ediție limitată, ceea ce adaugă la valoare și va vorbi direct cu generația asta purtătoare de hanorace colorate, devenind astfel și un obiect fashion. Iar când combini tot ce oferă pachetul laptopului, cu tot cu mașinăria în sine, cred că avem un exemplu clar despre cum ar trebui făcute colaborările cu branduri populare în industria tech.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button