
Săptămâna trecută a fost cu sărbătoare: NVIDIA și AMD au lansat primele plăci mid-range din noile generații, doar că ce-am așteptat cu sufletul la gură, s-a dovedit a fi un fail imens. Și mai tragic este că amândoi au dat-o de gard, deci nu doar unii au fost nefericiți în combinația asta. Dar lasă producătorii, că sărăcuții de ei, de bine de rău, vând de nu-i mai satură Dumnezeu. Cum rămâne cu noi, fraierii care trebuie să scoată brusc vreo 500 de euro în loc de 200 pentru o placă din seria xx60 de la NVIDIA?
Păi nu rămâne, ești sarak, nu te joci, nu? Sau mergi pe AMD care au dat drumul la o placă de 300 de dolari americani, a cărei preț, convertit în euro a urcat la 320-330, iar mai apoi a fost scăzut la 270 sau ceva de genul ăsta. Iar astea s-au întâmplat în primele 24 de ore de existență, deci semnele nu sunt chiar bune. Și nici prețul actual nu e mare lucru, pentru că este o placă relativ slabă care indiferent de preț, este lipsită de cel mai mare ajutor pe care-l putea primi de la producător: FSR 3. Și cum AMD tot întârzie să-și prezinte noua creație în variantă finală, apoi Dumnezeu cu mila, eu nu mai recomand Radeoane.
Dar ce-o fi oare de făcut în cazuri precum ăsta? Că doar nu renunți la ideea de a-ți face PC ca să te joci pe telefon. Un răspuns logic ar fi o consolă de gaming, nu? Doar că nu toți dintre noi folosim PC-ul doar pentru asta, iar în cazuri din ce în ce mai dese, acesta a devenit o unealtă de lucru de-acasă.
Ce ne mai rămâne este laptopul, poate evoluția cea mai interesantă din domeniul hardware, care a văzut atât de multe îmbunătățiri în ultimii ani că mi-e și greu să țin pasul cu toate. Și ce erau până deunăzi niște calculatoare foarte underpowered, dar portabile, au devenit adevărate stații de lucru de ghiozdan. Pare că limita este cerul pentru laptopuri în momentul ăsta, dar stați făr’ de grijă, că azi nu discutăm despre avioane.
Pentru materialul de față am decis că cea mai bună abordare ar fi să vorbesc nu despre un laptop anume, ci despre o întreagă familie. Așa că am pus mâna pe ASUS TUF Gaming 2023. Și știu că ies an de an, dar nu a fost generație de TUF din ăsta pe care ASUS să n-o îmbunătățească măcar marginal față de anul precedent, așa că și în cazul de față vorbim mai de grabă de un refresh. Și cu această adiție în familia de laptopuri, cred că e un moment bun să urmărim ceea ce va deveni un best-seller în perioada reducerilor de toamnă-iarnă.
Laptop sau PC?
Să vedem cum stă treaba. În momentul de față, o RTX 4060 Ti este vreo 2.400 de lei. Un preț decent la prima vedere, până iei în considerare și faptul că RTX 3060 Ti de acu’ doi ani este p-acolo ca performanță și-o poți avea second hand pe la 1.400 de lei. Și de aici am putea lansa o discuție interminabilă despre punctele tari și alea slabe pe care le vei întâmpina dacă vei alege să cumperi second hand. Doar că nu prea e subiectul meu și nici nu stăpânesc atât de bine domeniul ăsta al SH-urilor ca să pot să mă dau rotund.
În schimb, aleg să mă concentrez pe ce se poate cumpăra din magazin. Până la urmă, ultimele lansări sunt și alea care aduc cele mai tari îmbunătățiri. Și dacă e să ne raportăm strict la plăcile video RTX, aș prefera oricând un laptop cu RTX 4000, decât o placă similar de puternică din generația RTX 3000 pe desktop. Iar asta se datorează suportului pentru DLSS 3, pentru Frame Generation, pentru optimizarea mai bună la nivel de software și pentru eficiența care pare să crească de la o lansare la alta.
La final de zi, placa video este singura care încă se diferențiază serios de modelele pentru desktop. Na, formatul, consumul și temperaturile sunt discuții total diferite de pe o platformă pe alta. Dar în schimb, lucrurile nu stau chiar atât de rău. Să luăm ca exemplu procesoarele: când am testat pentru prima dată 12900K am zis că nimic nu se va apropia de el… nimic cu excepția Ryzen 9-lui de la AMD. Dar nici măcar nu mi-ar fi trecut prin cap că un procesor de laptop ar putea forța mâna celui pentru desktop într-o confruntare directă. Dar culmea, că 12980HK fix aia a reușit. Dar mai impresionant decât atât a fost 12700H, care a oferit cam aceeași performanță cu 12700K, vine cu un consum lejer și oferă cam tot ce îți dă și versiunea desktop… cel puțin pentru gaming și sarcini simple.
După care avem memoria, care și asta la rândul ei a cam devenit o apă și-un pământ, singura diferență fiind formatul. În PC bagi o baghetă întreagă, într-un laptop înghesui jumătate din dimensiune, dar la aceeași capacitate. Asta limitează puțin frecvențele, dar cu un suport de până la 5.200MT/s eu zic că e destul pentru un dispozitiv portabil, care se vrea cât mai stabil.
SSD-ul e tot una, tastaturile și touchpad-urile au evoluat frumos și calitatea a crescut indiferent de segmentul de piață. Ecranele sunt și ele din ce în ce mai bune și pe măsură ce le punem cap la cap realizăm că un laptop, nu este fundamental diferit de un PC. Nu și-acum, în 2023-ul în care un astfel de dispozitiv este și mai des întâlnit decât un PC clasic, și-n plus pare că evoluează și mai repede în timp ce prețurile rămân cam aceleași grație competiției imense.
Aici cred că se-ascunde și marele secret al laptopurilor, ori principalul motiv pentru care prețurile au rămas tot pe-acolo de câțiva ani: nu doar ASUS face laptopuri, ci ai MSI, ai Lenovo, ACER, Gigabyte și n alți producători. Și chiar dacă hardware-ul este tot AMD, Intel și NVIDIA la interior, producătorii de laptopuri nu cumpără aceste componente la prețul pieței. Nu cred că se ține cont nici de situația cu stocurile, nici de scumpirile nesimțite ale producătorilor de hardware – se ține mai de grabă cont de volumele vândute, iar când toți integratorii trag de prețuri în jos ca să rămână competitivi, este și normal să vedem diferențele astea.
ASUS TUF Gaming, generația 2023
Ok, acum c-am lămurit-o pe asta cu prețul, mă voi opri. Nu vreau să m-apuc să fac din review-ul ăsta un alt ghid despre cum să-ți alegi un laptop; din ăsta avem deja pe PlayGround. Astăzi vreau să mă concentrez pe noutățile introduse de generația 2023 a familiei de laptopuri TUF Gaming. Tradițional, laptopurile astea au fost văzute ca soluții accesibile, dar situația s-a mai schimbat între timp.
În felul ăsta, în 2023 poți să îți cumperi un laptop cu Intel Core i9-13900H, iar ca soluție grafică poți urca până la RTX 4070. Adică configurația de top este într-adevăr puternică și echilibrată, iar asta este o constantă prin toată seria. Nu doar că ASUS a ales să facă trecerea la Intel 13th Gen, dar s-a gândit și la cei cu buget mai mic astfel au păstrat chiar și pe line-up-ul din 2023 niște procesoare din generația precedentă de la Intel. Astfel poți să-ți cumperi un TUF Gaming de ultimă generație cu procesor Intel Core i5-12500H și memorie DDR4. Chiar dacă depășite după spusele producătorilor, componentele de anii trecuți încă au ceva viață în ele și se vor dovedi eficiente și utile chiar și peste doi-trei ani de-acum. Nu toată lumea are nevoie de cel mai tare procesor, și cu-atât mai puțin de DDR5-uri și alte nebunii rezervate pasionaților și bogaților.
În timpul ăsta, placa video este ceva mai ușor de ales pentru că ai trei variante mari și late: RTX 4050, 4060 și 4070. Evident, cea mai puternică este aia cu terminația mai mare, iar RTX 4050 n-am apucat încă să testez… dar cu 6GB de VRAM pe un bus de numai 96 de biți are sens să mai zic ceva?! Știți povestea cu 4060 Ti pentru desktop. Doar că odată ajunsă într-un laptop, o placă video nu mai are valoare – este parte dintr-un întreg, iar acest întreg se devalorizează pe repede înainte. Deci ce costă astăzi 6.000, e o șansă ca într-o luna să fie la reducere la 5.500 sau mai jos. Așa că nu ai mult de așteptat dacă vrei ultima tehnologie, dar la un preț mai bun. Și zic eu că în două-trei luni de-acum, adică spre toamnă, deja modelele cu RTX 4050 sau chiar și 4060 vor fi sub mia de euro.
Revenim la ASUS TUF Gaming-urile noastre cele de toate zilele și continuăm cu specificațiile. Memoria RAM variază de la DDR4-3200 până la DDR5-4800 cu capacități de la 8GB până la 32GB. Suportul maxim oferit de placă de bază este de 64GB cu viteze de până la 5200MT/s. Configurația asta este destul de basic, dar este un trade-off bun pentru a obține un preț mai mic. Și același lucru este valabil și pe partea de stocare, unde ASUS nu a mers cu creme de la creme, dar a ales niște SSD-uri PCIe 4.0 care ating până la 5000 MB/s și vin în trei variante: 512GB, 1TB și 2TB.
Pe partea de conectivitate avem o configurație demnă de 2023 și nu cred că există ceva evident care să lipsească de aici. Avem Thunderbolt 4 la 40Gbps, un USB-C 3.2 Gen2 cu suport pentru DisplayPort 1.4 pentru placa video dedicată. Asta e mișto că dacă ai legat la el un monitor compatibil, poți folosi și tehnologia G-Sync pe acesta. Mai avem două porturi USB-A 3.2 Gen1 ceva mai lente, un HDMI 2.1, un jack combo pentru căști cu microfon și un port Ethernet de 1G. Tot pe laterale găsim și un Kensington Lock, dar ăla e mai puțin important pentru utilizatorul de rând.
Conectivitatea fără fir este și ea actuală, cu suport pentru Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.2. Astea din urmă sunt niște aspecte importante pe care unii nu prea le iau de bune. Dar odată ce-ai legat un laptop Wi-Fi 6 la un router compatibil cu această frecvență, vei ajunge de părere că vechile conexiuni par nițel primitive în comparație. Partea și mai bună este că abia acum încep să se ieftinească și să devină populare routerele cu Wi-Fi 6, deci ești în pas cu moda, că să zic așa.
Din propria experiență, laptopurile ASUS TUF Gaming au prestat bine pe partea de baterie. Țin minte că am folosit un model ceva mai vechi preț de vreo două luni și în timpul ăla, media de viață a bateriei a fost cam de-o zi de muncă. Bine, muncă însemnând Wordpress, documente și un YouTube, dar majoritatea facem asta pe PC, deci e o idee bună de plecare. În cazul configurației de astăzi vorbim despre o baterie de 90Wh, o capacitate aproape de maximul admis de lege, care îți interzice să cari în avion o baterie mai mare de 99Wh din motive de securitate.
Nu-s multe laptopuri de gaming care pot să ducă atât, mai ales că pe măsură ce crește performanța, bateria este afectată. Dar în configurația asta, utilizat așa cum v-am povestit, ROG TUF Gaming 2023, indiferent de model, va duce ziua de muncă. Nu e nimic ieșit din comun și sunt multe laptopuri care fac asta, dar merită o mențiune pentru că aduce un plus de valoare pachetului ca întreg.
Și am ajuns la ultima parte, și chiar una dintre cele mai importante: ecranul. Dacă este ceva ce-am detestat mereu la laptopurile entry și mid-range este calitatea ecranului. Adesea veneau cu panouri TN-grade cu acoperire vreo 45-55% NTSC și aia era. Se vedeau ca naiba, dar erau 144Hz la rezoluție 1080p. Numai că prețurile ecranelor au continuat să pice, iar astăzi avem o oferta care sună cam așa:
ASUS TUF Gaming F15:
- IPS, QHD, 165Hz, 100% DCI-P3, 3ms, 300 nits, G-Sync
- IPS-Level, FHD, 144Hz, 100% sRGB, 250 nits, G-Sync
ASUS TUF Gaming F17:
- IPS, QHD, 240Hz, 100% DCI-P3, 3ms, 300 nits, G-Sync
- IPS-Level, FHD, 144Hz, 100% sRGB, 250 nits, G-Sync
Adică noile TUF-uri de gaming lasă ecranele gunoi-grade în urmă și oferă niște panouri chiar atractive. Indiferent că vorbim despre diagonală de 15 sau cea de 17 inch, dotarea mai accesibilă vine cu un panou IPS-Level, deci probabil VA, cu rezoluție FullHD la 144Hz cu acoperire 100% al spectrului de culoare sRGB. Ăsta e un upgrade imens de la vechile ecrane, însă cealaltă opțiune sună și mai bine decât atât.
Avem panouri IPS “originale” ca să zic așa. Ăla de 15 țoli știe până la 165Hz și oferă acoperire 100% a spectrului DCI-P3, un timp de răspuns de numai 3ms și luminozitate de 300 de nits. Ăla mai mare, adică cel cu diagonală de 17 inch vine cu aceleași specificații, doar că este mai rapid la 240Hz rată de refresh.
Ani la rând am evitat laptopurile din motivul ăsta, mai ales pe cele accesibile, doar că în 2023 pare că nevoia de compromisuri a scăzut foarte mult pentru că tehnologii care obișnuiau să fie scumpe, s-au ieftinit masiv. De-ar fi așa și cu plăcile video… încă am voie să visez, da?
Un laptop nu poate înlocui un PC, dar…
Există însă și adevăruri universale. Cum zicea baietu’ ăsta, Einstein, că cică două lucruri sunt sigure pe lume: universul și prostia. Dar în cazul de față, zic eu că putem adăuga și-un al treilea lucru acolo, și-anume faptul că laptopurile nu vor bate PC-urile în gaming. Știu că până acum am lăudat seria ASUS TUF Gaming și pe bună dreptate – sunt niște laptopuri care reușesc să ofere mult spec-sheet la relativ puțini bani.
Recunosc și faptul că pentru muncă, ai fi cam fraier să dai bani pe un PC acolo unde merge cumpărat un simplu laptop. Dar pentru gaming… aia e altă ciorbă de pește. Din nefericire, am cam avut dreptate în ce-am zis videourile trecute când vă povesteam despre jocuri și cum au ajuns atât de nasoale recent. Chestia este că jocurile noi vor fi din ce în ce mai demanding, vor stoarce și mai tare configurațiile pe care sunt rulate, iar când tragi linie, un laptop pur și simplu nu este potrivit.
Adică da, e mai puternic decât o consolă în multe cazuri, doar că suferă de aceleași probleme ca și un PC. Bine, asta fără libertatea de upgrade infinită, fără posibilitatea de a-ți lua ecran ultrawide, sau curbat, sau ambele. Și aș putea s-o țin așa până mâine. Dar poate cel mai grav lucru pe care-l consider un deal-breaker în combinația asta cu laptopul de gaming este însuși formatul.
E super tare că-ți poți lua laptopul cu tine oriunde, necesar fiind un simplu ghiozdan, numai că evoluția hardware nu s-a împărțit miraculos în două. Ce probleme ai pe un tower, o să ai și aici, fie că vorbim despre drivere, temperaturi sau consum. Iar asta mă aduce la alt punct al discuției noastre, legat mai mult de “meritabilitatea” unui astfel de PC. Și dacă discutăm strict despre gaming, de-acasă, fără nevoie de mobilitate și cu singura constrângere fiind bugetul, un PC construit second-hand este o variantă mai deșteaptă.
Dacă ai nevoie de un laptop ușor pe care să-l iei la școală sau la birou, care să țină mult și să fie destul de puternic cât să-ți meargă un Office și-un browser, te poți orienta oricând către un ZenBook, un MacBook sau altă carte d-asta.
Și descoperi că aplicabilitatea unui laptop de gaming din categoria lui TUF Gaming nu este atât de mare, dar prețul bun și configurația echilibrată îl fac un produs ok. Bine, fac întreaga familie de laptopuri un produs ok, dacă are sens. Și în cazul în care ai un buget între 1 și 2K euro, îți cauți ceva bun la toate și nu ai multe cunoștințe în domeniu cât să-ți bați capul cu construit de calculatoare și alte tehnicități, un TUF Gaming de ultimă generație s-ar putea să îți facă cu ochiul tare de tot. Și sunt sigur că mulți gândesc așa, dovadă vânzările bune înregistrate de seria asta de vreo patru-cinci ani încoace.
Un comentariu