MOREPCReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

ASUS RT-AX92U 2 Pack: unde-s doi, puterea crește! ASUS AiMesh AX6100 WiFi System, primul mesh în standardul 802.11ax. (Review)

Vă povesteam acum jumătate de an de o bestie, ROG Rapture GT-AX11000, pe care-l numeam atunci spărgătorul de gheață, pentru că era un router care spărgea barierele impuse de standardele mai vechi 802.11a/b/g/n și ac. A fost primul router pe care-l testam noi, la Zona, având integrat noul standard 802.11ax și iată, astăzi mai avem o premieră: primul kit AiMesh cu Wi-Fi 6: RT-AX92U a ajuns în redacția noastră. Haideți să vedem cum se prezintă noile routere.

Construcție / design

ASUS AiMesh AX6100 Wi-Fi System este primul sistem de tip mesh din lume ce integrează standardul next-gen Wi-Fi 6 (802.11ax), pentru a oferi wi-fi în toate colțurile căminului vostru. 

Asta înseamnă că aveam așteptări ridicate despre acest kit încă de când a fost anunțat, cu puțin înainte de Computex, având în vedere că sunt un fan al routerelor de calitate.

Când am văzut cutia, prima mea întrebare a fost: sunt două acolo? Sigur? Ca o paranteză, toate routerele ASUS care mi-au trecut prin mână în ultimii ani au un lucru în comun: sunt gigantice, masive, impresionante. 

Când am desfăcut cutia, am izbucnit în râs: aveam în față doi pitici. Literalmente. 15,5 x 15,5 x 5,3 cm sunt dimensiunile fiecărui model liliputan și o greutate de 650g.

David versus Goliat: in stanga, RT-AC5300, in dreapta, kit-ul AiMesh analizat astazi, RT-AX92U
David versus Goliat: in stanga, RT-AC5300, in dreapta, kit-ul AiMesh analizat astazi, RT-AX92U

Dar să nu vă inducă în eroare dimensiunile celor doi frați! Înăuntru au inimă de leu! Mai exact, un procesor pe 64 biți, dual core, Broadcom BCM4906 la 1,8GHz, și care, cu ajutorul celor 512 MB DDR3 se asigură că routerul va rula așa cum trebuie interfața ASUSWRT. Vorbim totuși de o interfață destul de stufoasă, complexă, dar în același timp intuitivă, prietenoasă și cu cei ce nu au mai avut un router ASUS.

Ceea ce este lăudabil pentru un sistem de tip Mesh că fiecare unitate din kit are dotări de top: patru porturi LAN Gigabit, port WAN, un port USB 3.1 și unul 2.0. 

Antenele nu sunt detașabile, ele se pliază în schimb facil, se ”lipesc” de corpul routerului pentru ca acesta să fie ușor de transportat / manevrat. Pe lângă cele patru antene externe, routerele au în interior încă două antene. Un alt aspect important este că se pot monta pe perete / tavan.

Specificații hardware

Cele două routere RT-AX92U sunt tri-band, o bandă pe frecvența clasică de 2,4GHz și două pe 5GHz. Evident, numele routerului semnifică lățimea de bandă maximă teoretică, care se obține așa: se adună cei 400 Mbps oferiți de canalul de 2,4GHz, cu cei 867 Mbps de pe canalul .ac de 5GHz și cei 4804 Mbps maximum teoretic oferit de canalul de 5GHz ce utiliziează standardul ax. Evident, într-un mediu AC (până să domine produsele ax multă apă va mai curge pe Dunăre în jos) viteaza celui ce-al treilea canal va fi tot de 867 Mbps.

În schimb, între cele două routere viteza de transfer este cea oferită de standradul 802.11ax, chiar și dacă nu aveți încă dispozitive ax. Asta înseamnă viteze mari de acum, sistemul AiMesh este pregătit deja pentru viitor.

Instalare

Instalarea este foarte simplă și rapidă.

După ce se instalează primul router ca și Main router, se conectează la Internet, se verifică dacă are cel mai nou firmware (mereu instalați cel mai nou firmware, pentru stabilitate, viteze îmbunătățite), din interfața router-ului se caută al doilea router și se adaugă – totul durează câteva minute, intuitiv, extrem de simplu.

La lucru! Teste AiMesh vs un singur router

Datorită faptului că am rulat multe teste, sunt multe cifre de analizat, vă spun din capul locului concluzia la care am ajuns: chiar dacă apartamentul meu micuț (aprox 55m2) nu este potrivit pentru un scenariu AiMesh, sistemul din test fiind capabil să acopere și o suprafață dublă fără probleme, cei doi pitici au reușit să bată giganticul RT-AC5300 în scenariile cele mai grele: adică în zonele mai greu accesibile, în colțurile cele mai ascunse, mai îndepărtate.

Diferentele majore intre giganticul RT-AC5300 si kit-ul AiMesh apar in colturile cele mai ascunse ale apartamentului (in cazul de fata, in dormitor, in baie si pe balcon)
Diferentele majore intre giganticul RT-AC5300 si kit-ul AiMesh apar in colturile cele mai ascunse ale apartamentului (in cazul de fata, in dormitor, in baie si pe balcon)

Și dacă într-un spațiu atât de mic s-a impus noul kit AiMesh, într-un spațiu mai mare va începe să bată un singur router, oricât de mare și puternic ar fi el, cu cât apar mai multe camere, mai mulți pereți, cu atât bătăița pe care o va lua un singur router va fi mai resimțită, mai vizibilă, mai usturătoare.

Am măsurat în peste 12 punte cele două soluții - soluția single router versus soluția kit (2 buc) AiMesh. În câteva scenarii AiMesh strălucește cu adevărat.
Am măsurat în peste 12 punte cele două soluții – soluția single router versus soluția kit (2 buc) AiMesh. În câteva scenarii AiMesh strălucește cu adevărat.

Cu ajutorul aplicației Netspot am măsurat semnalul în peste 12 puncte, incllusiv în afara apartamentului, pe hol și pe balcon, și am creat o hartă a semnalului. 

Cifrele mai apropiate de axa orizontală - către zero - sunt mai bune.
Cifrele mai apropiate de axa orizontală – către zero – sunt mai bune.

Observați cum în colțurile cele mai îndepărtate, în dormitor, în baie și în balcon apar diferențe simțitoare în puterea semnalului, care se traduce prin scăderea transferului, evident.

Concluzie: doi pitici l-au bătut pe Goliat.

ASUS a demonstrat încă odată, dacă era necesar, ca și în cunoscutul proverb „unde-s doi puterea creşte”, două dispozitive bine sincronizate bat un device superior tehnic, daca intervin pereți, distanțe, colțuri. În cazul de față, routerul puternic RT-AC5300 s-a văzut învins în trei situații, până la urmă asta este avantajului sistemului Mesh – utilizatorul se va lovi mereu de scenarii când se va poziționa mai aproape de un nod al mesh-ului, decât de router-ul principal. Și atunci, în acel loc, nodul îi va garanta cea mai bună experiență Wi-Fi.

Prețul noului AiMesh nu este unul mic, trece de 2100 Lei, însă nici RT-AC5300 nu este un router tocmai ieftin, trecând chiar și acum, la mult timp de la apariția sa pe piață, de 1600 Lei. Așadar, am avut în acest comparativ 2 titani, varianta AiMesh fiind cea recomandată de noi, fiind mult mai pregătită pentru viitor, când toate dispozitivele din jurul său vor vorbi aceeași limbă, pe standardul Wi-Fi 6, sau 802.11ax, cum mai este cunoscut standardul.

Router Wi-Fi de 5 stele

Pret - 7
Performanta - 9
Interfata - 10
Protectie retea - 10
Parental Control - 10

9.2

Nota redactiei Zona

Primul router de tip mesh Wi-Fi 6. Ușor de instalat, ideal apartamentelor mari, peste 60-70m2, acopera zonele pe care nu le puteti acoperi cu un singur router, oricat de performant ar fi acesta.

Like
User Rating: 4.6 ( 2 votes)

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button