ASUS ROG Swift PG348Q Review – Un monitor IPS 4K Ultra-Wide curbat de gaming cu GSync
Inainte sa incepem cu acest review, trebuie sa raspundem la o intrebare cat se poate de pertinenta: „Merita sa achizitionezi un monitor ultra-wide?”. Raspunsul nostru este cat se poate de simplu: un DA raspicat.
https://www.youtube.com/watch?v=D8vcVcb7uwI
Avantajele unui monitor ultra-wide sunt cat se poate de evidente. Pe langa faptul ca este visul umed al oricarui individ care foloseste programe de editare video sau foto, discutam de un panou IPS, care are unghiuri de vizualizare mult mai mare, in comparatie cu un monitor traditional. Adaugam la asta faptul ca ASUS ROG Swift PG348Q este un monitor curbat si avem o reteta pentru a satisface si cel mai exigent cumparator.
ASUS ROG Swift PG348Q este o bestie si va arata impunator pe orice birou. Lucru datorat in mare parte aspectului acestuia, design-ului futurist si luminitelor, toate in ton cu gama ROG, din care Swift face parte. Griul metalic se imbina perfect cu un megru mat, iar marginile monitorului, rama in sine, este extrem de subtire. Asa cum ii sade bine unui monitor modern. Asus insistand sa combine aluminiul si plasticul intr-o maniera unica, oferind un aspect general pe care gamerii il vor adora.
Suntem de parere ca orice discutie despre monitoarele de gaming din categoria varf de gama, ASUS ROG Swift PG348Q trebuie inclus printre exemplele de: „Asa DA!”. 34 de inci flexibili pe un monitor ultra-wide nu au aratat atat de bine. Panoul curbat ofera acel simt cinematic adevarat, si nu… nu vorbim aici de 30 de fps-uri, ci de un display IPS capabil sa redea pana la 100 de cadre, ASUS ROG Swift PG348Q avand printre putinele panouri IPS capabile sa redea mai mult de 60 de cadre intr-o secunda. Astfel, avand in cazul de fata o bestie care nu se va duce pana la 120 hz, dar se va opri umil… la 100. Ceea ce pentru un panou de acest tip, este echivalentul unei mine de aur, fiind recomandat atat pentru productivitate, cat si pentru gaming. Mai ales pentru gaming. Iar pentru a accesa modul de 100 de Hz, tot ceea ce trebuie sa faci este sa apesi pe tasta turbo din spatele monitorului. Facand astfel schimbarea frame-rate-ului o actiune independenta de alte setari software.
Si daca va spunem ca acest monitor beneficiaza si de tehnologie Nvidia GSyng? In cazul in care nu stie cineva ce este aceasta tehnolgie, in termeni simpli, nu mai trebuie sa activezi V-Sync-ul cand te joci, pentru ca monitorul face de la sine asta, scazand stresul pe placa video. Mai adaugam aici si alte doua tehnologii, GamePlus si GameVisual, care practic sunt niste setari din fabrica, care iti calibreaza monitorul in functie de jocul pe care il joci. Astfel,d aca esti un pasionat de shootere sau jocuri cu masini, monitiorul se poate calibra tot accesand meniul lui ASUS ROG Swift PG348Q. Meniu care este extrem de intutitv, avand in vedere ca Asus au implementat un joystick pentru a naviga meniul, in defavoarea randurilor de butoane traditionale. Este un setup pe care ne-ar placea sa il vedem si pe alta monitoare, facand accesarea meniului mult mai usoara. GamePlus pe de alta parte iti poate pune pe ecran fie cronometru, fie un contor de FPS-uri sau… de ce nu… tinta armei.
Asus s-au gandit la toate cu acest monitor. Chiar si la vederea dumneavoastra, curbura face fiecare punct echidistant de globul ocular, oferind astfel un confort sporit dupa ore si ore de joc. Si tindem sa ii credem, avand in vedere ca am incercat cateva titluri pe acest monitor, iar rezultatul este cu mult peste ceea ce ne-am astaptat. Sentimentul de imersiune este intr-adevar de necontestat, iar lungimea monitorului ofera privitorului o experienta cinematica, multumita formatului 21:9, adica format de cinema.
In concluzie, avem un monitor care iti ofere cu 35% mai mult spatiu de vizualizare, tehnologi menite sa iti menajeze placa video si un sentiment cinematic unic, din cauza ecranului curbat. Asus ROG Swift are foarte putine puncte negative, iar cele care le-am putut indentifica, chiar nu tin de partea tehnologica a monitorului. Cu alte cuvinte: „Este posibil sa coste o avere, dar merita fiecare banut!”.