ReviewsPC

ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM, probabil cel mai bun monitor de gaming și nu numai (review)

Adresat pretențioșilor cu buget pe măsură, ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM este mai mult decât un monitor premium pentru gaming, ci unul dintre cele mai versatile ecrane pe care le poți avea pe masa de birou, potrivit atât pentru vizionarea celor mai noi producții Netflix dar și treburi serioase cum ar fi editare foto video la nivel semi-profesional.

S-au dus vremurile când monitoarele de gaming erau prin definiție soluții de compromis, unde sacrifici rezoluție și calitatea imaginii pentru milisecunde care pot face diferența în jocuri competitive. Da, mai există și soluții de gaming ultra-rapide precum ASUS ROG Swift 500Hz, dar cum ar fi să ai un monitor care să le aibă pe toate? ROG Swift OLED PG32UCDM este fix acel produs la care mă refer, un monitor cu rezoluție 4K și 240Hz, care pe deasupra mai dispune de certificare DCI-P3 și procesare pe 10biți pentru culori impecabile, 0.03ms timp de răspuns, negru perfect și rată de contrast specifică tehnologiei OLED.

ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM

La suprafață, PG32UCDM pare un monitor tipic din seria ASUS ROG, cu multe luminițe și cam plasticos pe alocuri. Dar nu lăsa aparențele să te înșele, dincolo de gimmic-uri menite să trezească interesul clientelei tradiționale de gaming, avem de-a face cu un monitor bine construit și deloc spartan în privința accesorizării.

Bine „pitiți” în spatele ecranului, găsim nu mai puțin de doi conectori HDMI 2.1, un DisplayPort 1.4, plus USB-C pentru conectarea directă a unui smartphone sau laptop compatibil DisplayPort 1.2.

Monitorul suportă și PiP (picture-in-picture) și include un switch KWM, așa că nu e nici o problemă în a te juca cu mai multe surse video simultan. Și dacă tot veni vorba de gadgeturi, află că acest monitor suportă alimentare Power Delivery de 90W, suficient pentru a ține în viață chiar și un laptop serios de gaming. Iar arsenalul continuă cu alte trei porturi USB-A, care acceptă conectarea dispozitivelor la viteze USB 3.2 Gen 1 (5Gbps).

ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM

Dar cum poate un biet monitor duce atâtea device-uri conectate simultan? Păi cu un power-brick cât toate zilele, cei de la ASUS venind cu acest „încălzitor de picioare” de 280W. Stați liniștiți, monitorul nu consumă atât de mult de unul singur, puterea măsurată pe watt-metru abia atingând 85W cu luminozitatea ecranului setată la maxim și puțin sub 50W în condiții de utilizare normală.

ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM

Neașteptat de greu pentru un monitor, fie el și cu ecran de 31,5”, PG32UCDM se sprijină pe un picior cu trei brațe din aluminiu turnat și un „trunchi” din plastic, cel din urmă venind cu o gaură pentru cable-management și mecanismele necesare ajustării ecranului. Iar opțiunile sunt rotire stânga-dreapta, înclinare față spate și ajustare pe înălțime.

Dacă te numeri printre „ciudații” care vor să folosească un ecran de aproape 32 de inch în modul portret află că nu se poate, deși, mecanismul suportului permite rotirea parțială a ecranului, la unghi de câteva grade și doar către stânga. Dacă ar fi să fiu cârcotaș, aș spune că inginerii ASUS au împrumutat acest suport de la un monitor cu diagonală ceva mai mică și doar au blocat funcția de rotire, când au realizat că piciorul nu se ridică suficient de sus pentru a permite o rotație completă. Iar de aici rezultă două probleme.

Prima ar fi că se poate întâmpla să rotești din greșeală ecranul, spre exemplu dacă apeși mai tare pe colțuri, și e destul de incomod să-l aduci înapoi la poziție perfect orizontală. Iar a doua problemă ține modul în care poți, sau mai degrabă nu poți, folosi acest monitor în compania unui laptop. Pur și simplu, ecranul nu se ridică suficient de sus pentru a putea lucra confortabil cu un laptop așezat în fața acestuia. Din același motiv și accesul pe nevăzute la hub-ul USB din spatele ecranului este mai incomod decât ar trebui să fie.

Ce mai lipsește acestui monitor cu ecran incredibil? Un set de difuzoare, dotare nicicum obligatorie la monitoarele pentru gaming, dar utilă în acele momente când vrei să asculți ceva fără să trebuiască să-ți pui căștile pe urechi. Este discutabil dacă cei de la ASUS nu le-ar fi putut strecura în cutia care adăpostește și restul electronicii monitorului, dar avem în schimb două tipuri de ieșiri audio: una analogică de tip jack pentru conectarea unui set de căști, plus ieșire optică SPDIF, dotare tot mai rară chiar și la plăcile de bază, darămite la monitoare PC. Totuși, există și ar putea fi utilă pentru atașarea unui soundbar fără ca fidelitatea audio să aibă de suferit din pricina conexiunii analogice.

Dar haideți să vorbim puțin și despre piesa de rezistență, acest impresionant ecran QD-OLED de care am ajuns să fiu convins că nu e doar pentru gaming. Păi să vedem din specificații: acoperire 99% a spațiului de culoare DCI-P3, procesarea culorilor pe 10 biți pentru reducerea efectului de color-banding, certificare HDR10, contrast 1,500,000:1, pre-calibrare de fabrică pentru acuratețea culorilor și lista poate continua. Pe partea de gaming avem obișnuitele G-SYNK, GamePlus, Low Blue Light, Shadow Boost și Extreme Low Motion Blur. Ba există și un mod Nigh Vision care îți colorează ecranul în verde.

Ceva mai greu de sesizat sunt însă optimizările de finețe, ASUS echipând monitorul ROG Swift OLED PG32UCDM cu un sistem de răcire aș spune impresionant, o folie de grafen aplicată pe spatele ecranului OLED ajutând cu distribuirea uniformă a căldurii și disiparea acesteia.

Drept rezultat, luminozitatea maximă poate urca mai sus decât la produsele competiției și rămâne acolo mai mult timp. Și n-ai nevoie de instrumente de măsură pentru a sesiza că acest monitor trecut pe etichetă cu 450cd/㎡ luminozitate maximă și 250cd/㎡ luminozitate tipică are unul dintre cele mai luminoase ecrane OLED din industrie, setarea nivelului de 100% fiind obositoare în orice situație care nu presupune vizionarea filme encodate HDR sau gaming în hărți de joc foarte întunecoase. Astfel, 50% luminozitatea este probabil suficient pentru daily-use, dar poți reduce liniștit și la 15% pentru web browsing si editare text.

Și că tot veni vorba de editare text, ecranul QD-OLED vine cu o matrice de pixeli optimizată pentru evitarea efectului de ”color fringing”, limitare destul de importantă a primelor generații de monitoare OLED, care făcea ca textul și alte elemente grafice fine să apară cu margini colorate, în funcție de cum se așezau acestea sub matricea de pixeli a monitorului.

Însă ecranul lui PG32UCDM se comportă mai degrabă ca un LCD obișnuit, de ajutor fiind și densitatea de pixeli relativ mare a ecranului 4K, care ajută cu ascunderea imperfecțiunilor.

ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM

Și dacă tot suntem la discuții despre editare text și web browsing, merge să o „arzi” cu OLED-ul din zori și până în seară cu documente Word și tab-uri Chrome? Știți deja la ce mă refer: riscul de burn-in, călcâiul lui ahile al tehnologiei OLED.

Ei bine cei de la ASUS au implementat câteva protecții. Unele acționează în mod aproape invizibil, dar altele sunt de a dreptul sâcâitoare. Spre exemplu există o funcție screen saver care reduce automat luminozitatea imaginii atunci când nu mișcă nimic pe ecran (ex. ai plecat și ai lăsat o grămadă de tab-uri cu imagini statice numai bune de „ars” în matricea OLED), ba există și o funcție proximity sensor care poate face asta mai elegant, tăind luminozitatea ecranului imediat ce te ridici de pe scaun. Mai există și o funcție auto-logo brightness, care detectează și întunecă selectiv imaginea în jurul elementelor high-contrast, cum ar fi HUD-ul jocului preferat.

Dar din păcate măsurile de protecție nu se opresc aici, monitorul reamintindu-ți la fiecare 8 ore că trebuie să rulezi funcția Pixel Cleaning, pentru protejarea și regenerarea ecranului OLED. Bine-bine, dar la fiecare opt ore și de ce prin afișarea unui dialog pe ecran, care să-ți distragă atenția de la filmul, jocul sau orice ai face la momentul respectiv?

Și dacă dai curs solicitării descoperi imediat că trebuie să iei tu o pauză de la ce făceai, în timp ce monitorul își face.. treaba lui timp de minute bune, cam șase la număr. Și probabil că ar trebui să fim recunoscători celor de la ASUS că permit dezactivarea permanentă a acestui reminder fără ca garanția de 3 ani să aibă de suferit. Dar cumva, tot e pe riscul tău să-ți asumi ce se poate întâmpla după ieșirea din garanție.

Ce putem spune cu certitudine este că monitoarele OLED au evoluat mult în ultimii ani, iar PG32UCDM este un exemplu de-a dreptul impresionant.

Cum se comportă ROG Swift OLED PG32UCDM în gaming și filme

Mai ales dacă ai treci de la un monitor LCD, primul lucru pe care îl remarci când începi să folosești acest OLED este cât de bune sunt unghiurile de vizibilitate. Indiferent că privești imaginea mai de sus, de jos sau din lateral, experiența vizuală cu PG32UCDM rămâne practic neschimbată. Fără pierderi de contrast, fără denaturarea culorilor, fără scăderea luminozității. Doar pe o imagine perfect albă se vede puțin efect de green-tinting dacă te uiți de la unghiuri extreme și cam atât.

Acestea fiind spuse, ecranul are hibele lui. Spre exemplu, filtrul semi-glossy, care deși a primit un tratament antireflexie rezonabil de bun, tot nu poate preveni transformarea ecranului în oglindă atunci când folosești monitorul într-o încăpere bine iluminată. Sigur, poți compensa asta dând mai sus luminozitatea imaginii, dar tot nu e ideal.

Spuneam mai devreme că monitorul vine cu certificare DCI-P3. Ei bine, out-of-the box am găsit ecranul setat în modul Wide Gamut și nu prea era bine, imaginea având un aspect suprasaturat, cam ca la folosirea modului Vivid pe telefoanele Samsung. Sigur, unora le place, dar eu prefer să am o imagine cu aspect cât mai natural. Umblând puțin prin setările monitorului am găsit profilul sRGB, care oferă calibrarea cea mai potrivită pentru folosirea cu un PC. Dar cu un QD-OLED atât de bun, parcă mi-ar plăcea să am măcar un pic de efect color-pop, așa m-am oprit la profilul DCI-P3.

ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM

Începând cu vizionarea de filme, PG32UCDM nu este cu nimic mai prejos decât un televizor OLED premium, ecranul cu o diagonală de 31.5 inch și rezoluție 4K remarcându-se prin nivelul impresionant al detaliilor și claritatea impecabilă pe care o poți obține de la distanțe de vizionare potrivite pentru folosirea unui PC.

Poate că ai remarcat cum un TV cu diagonală mare, fie el și 4K, tot îți dă o imagine pixelată dacă privești prea de aproape. Nu și aici. În plus, luminozitatea nativă foarte ridicată a acestui monitor face diferența când vine vorba de filme HDR, contrastul impecabil între porțiunile bine iluminate și zonele umbrite din cadru ajutând la obținerea acelui efect de fereastră către o altă lume, pe care doar cele mai bune săli de cinema îl pot recrea.

Trecând la jocuri, am descoperit repede că această combinație între rezoluție 4K și refresh la 240 Hz este un vis irealizabil cu cele mai multe jocuri pentru PC. Oricât ai încerca să găsești echilibrul ideal între nivelul detaliilor și framerate, prea puține jocuri pot rula constant în 4K/240 fps. Dar soluția există și se numește G-SYNK (Variable Refresh Rate în setările monitorului). O activezi și problema e ca și rezolvată, imaginea rămânând perfect fluidă chiar și la zona de 60 fps.

Păi și cum vine asta, e 240Hz un „gimmic”? Da și nu. Dacă ești gamer competitiv, ai un PC de top și vrei să ai cea mai fluidă experiență vizuală cu putință, opțiunea 240Hz există pentru tine și e gata de folosit. Vrei să te bucuri de gaming 4K într-un joc AAA, dând toate setările la „blană”, atunci activezi G-SYNK și nu-ți bați capul cu maximizarea framerate-ului. În ambele situații, tot te vei bucura de timpul de răspuns imbatabil al ecranului OLED. ASUS spune de 0.03 ms la tranzițiile GtG (gray-to-gray). Nu știu cat e de fapt, dar pot spune că efectul de blur este practic insesizabil la acest monitor.

Ce alte funcții mai sunt pentru gaming

Un ecran rapid este esențial pentru gaming, dar aici vorbim de un monitor ASUS ROG, iar funcțiile-extra sunt sarea și piperul.

Spre exemplu, dacă te numeri printre performance-freaks, află că poți pune un FPS counter pe ecran direct din setările monitorului. Ba chiar și un performance-graph, care să-ți arate fluctuațiile de framerate. Tot în meniul GamePlus mai găsești opțiunea Crosshair, rămânând doar să alegi tipul de reticul pe care vrei să-l folosești în shooter-ul preferat. Iar asta nu e tot, mai e și opțiunea care îți pune un Sniper Scope virtual pe ecran, ajutându-te să ochești inamicii de la mare depărtare. Sniper Night Vision este în esență același lucru, dar cu un filtru de lumină verde aplicat, simulând vederea Night Vision. Mai exisă și opțiune Timer și Stopwatch pentru acele situații când vrei să cronometrezi sesiunea de gaming.

ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM

Funcția Display Alignment este ceva util pentru configurațiile multi-monitor, ajutându te să aliniezi imaginea pentru compensarea diferențelor de geometrie.

Pe lista opțiunilor de încercat mai intră și cele de la secțiunea GameVisual. Aici avem profile cu setări predefinite pentru imagine, gata de folosit la redarea conținutului potrivit.

ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM

Întâlnită și la alte modele de monitoare, opțiunea Shaddow Boost poate fi utilă atunci când vrei să scoți în evidență detaliile din porțiunile întunecate din lumea de joc, prețul unui nivel de negru ușor compromis.

Bine de știut, mai toate setările listate în meniul de configurare al monitorului pot fi accesate și cu aplicația Asus DisplayWidget Center, aceasta fiind de fapt modalitatea cea mai comodă de personalizare.

Asus DisplayWidget Center PG32UCDM

Concluzii

Este noul ROG Swift OLED PG32UCDM cel mai bun monitor de gaming? Cam da. Și aș îndrăzni să spun că e și cel mai bun monitor pentru daily-use. Pur și simplu nu i-am găsit niciun scenariu de utilizare la care să pot spune că „dincolo era mai bine”. Filmele arată incredibil de bine, ba poți să faci și ceva editare foto fără să-ți fie teamă că monitorul de gaming ar putea avea o calibrare nepotrivită a culorilor și contrastului.

ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM

Dar vedeți voi, toate astea vin cu un preț, și nu e deloc mic: 7899 lei la PC Garage. De atâta bănet îți poți lua un laptop de gaming bunicel. Dar pentru cine-și permite să dea peste 10000 de lei pe un RTX 4090, placa video de care ai avea nevoie pentru a folosi la întregul potențial un asemenea monitor, PG32UCDM este doar o alegere logică. Până la urmă, de ce te-ai mulțumi cu mai puțin?

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button