PC&Consoles

Asus ROG Strix GL702VT Review – Subtire, performant si mai ales aratos

ROG de la Asus este unul dintre cele mai recunoscute brand-uri dedicate gaming-ului din lume, asta ca sa nu discutam despre succesul pe care l-au inregistrat in Romania, atat laptop-urile, cat si alte produse din serie.

Noi l-am numi mic si-al dracu. Voi l-ati numi un latop extrem de aratos. Si nu ca nu v-am da dreptate, dar monstrul asta, cu toate ca nu cantareste mai mult de 3 kilograme, ascunde sub capota ceva elemente interesante, asta pe langa hardware-ul adaugat de Asus. Intai sa vedem ce fel de sistem avem. Specificatii, racire, porturi, placa video, elementele dupa care se ghideaza orice gamer in secunda in care se gandeste sa faca un upgrade la rasnita.

In cazul de fata discutam de un sistem motorizat fie cu un i7 6700HQ sau un i5 6300HQ, varianta care a ajuns la noi in teste avand doar un amarat de Skylake i7, cu un chipset HM170, 32 de GB de RAM, un SSD de 128 pentru sistem si un alt hard de 5200 rpm pentru date si alte informatii. Un alt element care trebuie notat este ca unitatea de test care a sosit la noi este echipata cu un GTX GTX970M, Asus urmand ca pe viitor sa echipeze aceste modele de laptop cu noile serii de placi Nvidia 1060 si 1070 pe viitor.

Bun, acum ca am scapat de specificatiile tehnice, hai sa discutam despre porturile pe care Strix GL702VT  le detine. Un alt criteriu prin care multi isi aleg laptopul de razboi. In cazul de fata avem 3 porturi USB 3.0, un port USB 3.1 Type C, un jack pentru casti, un mini display port, un Thunderbolt port si un HDMI. In concluzie nu iese din tiparele fratilor sai mai mari, ba chiar include si un Thunderbolt port, ceea ce ii da un plus in fata competitiei.

Atunci cand iti cumperi un laptop ROG, cumperi un sistem in care ai certitudinea ca poti sa surubaresti, aceasta serie de laptopuri lasand utilizatorul sa schimbe modulele de RAM sau Hard-urile. Acest mic beneficiu face viata utilizatorului bolnav de surubareala un adevarat deliciu, componentele putand sa fie accesate doar printr-o simpla desurubare si ridicare a unui capac. Un avantaj pe care multe alte laptopuri, de gaming tinem sa amintim, nu prea il mai includ.

Hai sa incepem cu ceea ce ne intereseaza pe toti la un laptop de gaming! Performanta! Cum se comporta un Strix GL702VT in jocuri sau un aplicatii de productivitate precum editare video? Puterea de calcul si racirea! De ce racirea? Pentru ca un sistem performant, are tendinta sa se incalzeasca, iar un laptop pe care faci clatite sau omleta de dimineata nu este in topul prioritatilor cumparatorilor. Pentru asta iti cumperi o plita! NU?!

Asus ROG Strix GL702VT

Noi l-am stresat destul de urat, la drept vorbind, ruland simultan si teste de stres precum Furmark, dar si jocuri, doar sa vedem cam cat de tapan este sistemul de racire. Iar rezultatul a fost surprinzator, mai ales pentru un laptop care are o inaltime de doar 24.7 mm. Abia daca a ajuns la 88 de grade, in general valorile invartindu-se intre 72 si 76 de grade, ceea ce pentru un laptop este mai mult decat decent. De notat, un alt element important, este faptul ca anumite parti ale carcasei, precum anumite zone ale tastatrii si locatia unde se afla hard-urile sunt cele mai „calde”. Acestea sunt singurele care se incing, in schimb, palmrestul si restul carcasei ramanand destul de reci.

Asus in acest caz a facut un compromis destul de interesant credem noi, alegand sa pastreze laptopul silentios, folosind doar ventilatoare de 14 mm, nu foarte rapide, dar indeajuns cat sa tina laptopul rece si sa nu faca galagie in camera. Plus ca mai exista inca un fan boost, inca un mic ventilator de 7 mm.

Dupa cum am spus,  ROG Strix GL702VT vine dotat in aceasta configuratie cu un GTX 970M, 32 GB DDR4 2133 MHz SDRAM si un ecran UHD. Noi l-am pus in teste si l-am stresat pana la loc comanda! A mancat saracul Strix la GTA V, Tomb Raider, CS GO, Witcher 3 si Overwatch pana cand nu am mai putut!

In aceasta varianta dotata cu 970M numarul de cadre este destul de sporadic, obtinand in general 60 de cadre in majoritatea jocurilor rulate in 1080p. In secunda in care am facut trecerea la UHD, atunci rezolutia 4K a cam inceput sa dea batai de cap placi video. Cu alte cuvinte, Asus ROG Strix GL702VT este o unealta extrem de buna pentru cei care nu doresc gaming in 4K mobil, dar totusi se asteapta ca laptopul lor sa detina un ecran de inalta rezolutie. Poti la fel de bine sa joci CS GO de exemplu in 4K fara probleme, chiar si Shadow of Mordor sau ultimul NFS daca nu ai pretentia ca totul sa ruleze la ultra sau high. Medium High este tinta ta in 4K la acest laptop.

De ce asta? Raspunsul este simplu! Un chip G-Sync! Monitorul de pe Strix GL702VT vine dotat cu aceasta tehnologie, astfel elimina load-ul de pe GPU atunci cand activezi V-Sync-ul, care acum nu mai trebuie activat din optiuni, evitandu-se astfel acele „ruperi” de ecran enervant in timpul sesiunilor de gaming.  Practic acest cip G-Sync iti sincronizeaza direct monitorul la joc si ajungi sa ai o experienta mai smooth cu 30fps decat ai avea cu 60 de cadre pe secunda. Bine, asta este discutabil de la individ.

Un alt lucru pe care trebuie sa il atingem sunt trackpad-ul si tastatura. Doua elemente care pot distruge sau ridica pe culmile gloriei un portabil de gaming. Suntem in general destul mofturosi la capitolul periferice si mai ales la forma si felul in care tastam pe un laptop. Si cand spunem suntem, ne referim la noi, la gameri. In cazul de fata, Asus au ales sa imbunatateasca tastatura clasica gasita pe seria ROG, adăugând mici accente de culoare portocalie pentru a evidentia faptul ca discutam de un laptop „de fite”.

Layout-ul s-a schimbat un pic, cei obisnuiti cu sagetile separate de restul tastaturii vor avea o surpriza neplacuta. Asus a compactat in acest caz tastatura, butoanele fiind spatiate aproape la fel ca pe restul modelelor, doar ca in acest caz au ales ca sagetile sa intre in rand cu restul butoanelor, astfel nu mai sunt „definitivate” si „distantate” de restul tastelor, asa cum era in cazul fratilor sai mai mici sau mai mari.

Nu este o problema majora. Mai mult un moft, dar sunt multi utilizatori care folosesc aceste taste si o sa dureze ceva pana o sa te obinuiesti cu pozitonarea lor. Pe de alta parte, daca ai avut pana acum laptopuri compacte, trecerea s-ar putea sa fie una fericita. Cat despre taste, Asus se lauda ca pe acest model au implementat tehnologie Anti-Ghosting care este capabila sa inregistreze pana la 30 de taste simultan, fara sa innece laptopul. Experienta este si ea extrem de placuta. Am avut laptopul in grija doua saptamani si in tot acest timp nu am atins din greseala trackpad-ul, fiind extrem de bine pozitionat si nici nu s-a intamplat sa gresim o tasta, doua elemente extrem de imporntate la un laptop spunem noi.

In concluzie, noi spunem ca merita toti banii. Nu vine cu pretentii de 4K de exceptie, cu toate ca iti ofera acest beneficiu, putand sa rulezi Witcher la detalii mari in 1080p fara probleme. Sunt putin lucrurui care ne-au suparat la el, precum durata bateriei de doar 2 ore jumatate, dar pe de alta parte puterea de calcul ridicata necesita niste sacrificii.

Este un laptop ideal pentru cei care au un PC puternic acasa, dar prefera sa se mai si joace pe la amici. Zona recomanda Asus ROG Strix GL702VT.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

8 comentarii

  1. Nu . In primu rand pentru support , si comunitate. In Al doilea rand Amplifier stiu ca il au si altii dar ofera ceva mai bun perform comparat cu alte branduri, Baterie lumini ,design, ceva mai easy hardware modding, garantia premium

  2. :)) daca zici tu , ultimu Rog care l-am avut mi murit bateria , aia de la support ma luau la misto dupa 2 luni l am avut inapoi ma mai tinut iara bateria vreo 3 luni si o crapat , pt refund am stat iara vreo 30 de zile, deci supportu e de cacat pana acuma in viziunea mea, Design da e frumos dar nu e durabil, hardware modding inafara de HDD (max 2)/GPU (sli/crossfire optimizat? Nu au auzit de aia)/RAM, nu poti schimba, Garantie premium(daca stii ce e aia) nu au astia de la asus decat standard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button