ReviewsTECHTelefoane

ASUS ROG Phone 9 Pro – cel mai puternic chip din lume în cel mai bun telefon de gaming (review)

Pasionați de putere brută pe telefon, rejoice! Astăzi e o zi tare specială, iar asta deoarece avem în premieră la Zona noul ROG Phone 9 Pro, cel mai puternic telefon… ever! Și spun asta cu foarte multă certitudine pentru că ROG Phone 9 Pro este primul telefon care ne trece pragul echipat cu nou-nouțul Snapdragon 8 Elite, care este din acest moment cel mai puternic chipset pentru telefon din lume, și la o distanță considerabilă de locul II.

E o nebunie ce au reușit cei de la Qualcomm să facă, într-o lume în care, în ultimii zece ani, procesoarele pentru telefon Apple au fost și cu o generație întreagă în fața celorlalți când vine vorba de performanță. No more, iar noul Snapdragon 8 Elite este dovada clară că râvnita coroană de rege în materie de putere brută nu mai este în grădina Apple, ci a fost furată de-a dreptul de Qualcomm.

ASUS ROG Phone 9

Dar ROG Phone 9 Pro nu este doar atât, și vine cu alte îmbunătățiri și funcții extra față de modelul precedent care fac din acest telefon cel mai puternic și mai potrivit pentru gaming din lume. Astea fiind zise, rămâmeți cu mine pe mai departe ca să aflăm dacă merită sau nu să îți cumperi un ROG Phone 9 Pro.

Design și construcție

Dar înainte să ajungem la discuția despre chipset, pe care sunt convins că mulți dintre voi o așteaptă cu sufletul la gură, permiteți-mi să vă mai țin puțin în suspans cât discutăm despre design și construcție, două aspecte care, la prima vedere cel puțin, nu s-au schimbat prea mult față de generația trecută. Noul model are more or less aceleași dimensiuni și formă, e făcut din cam aceleași materiale, adică e un sandviș de sticlă cu aluminiu între iar modulul de camere de pe spate este extrem de similar.

ASUS ROG Phone 9

De anul trecut se păstrează și display-ul AniMe Matrix de pe spate, dar numărul LED-urilor aproape se dublează, de la 341 la 648. Asta se traduce într-o rezoluție mult mai bună a imaginilor, deci poți face mai încă și mai multe chestii pe el. Pe lângă tot felul de animații, care erau prezente și în trecut, acum poți adăuga GIF-uri custom, și suportă inclusiv și afișare de text în mai multe limbi. Asta e deosebit de util atunci când ai telefonul cu fața în jos pe masă și te sună cineva, deoarece ecranul AniMe Matrix poate afișa numele contactului.

De asemenea, tot cu ajutorul acelui display poți vedea rapid și alte informații despre telefonul tău, cum ar fi nivelul bateriei, ora curentă și dacă ai sau nu notificări necitite. Poți totodată să te joci jocuri pe acel display, și asta nu-i o glumă. Space Invaders, Snake, Pong și încă câteva joculețe simple dar drăguțe sunt disponibile acum, la lansare.

ASUS ROG Phone 9

Nu este o funcție game-changing, dar până una alta este cam singurul model de pe piață cu un asemenea gimmick. Iar dacă îți plac lucrurile de genul, care oferă personalitate dispozitivului tău, atunci o să adori noul display AniMe Matrix de pe ROG Phone 9 Pro. Prin comparație, modelul fără Pro în coadă are un număr mult mai mic de LED-uri, vreo 85 la număr în loc de peste 600, deci capabilitățile sunt ceva mai limitate pe versiunea mai ieftină.

Regele a murit, trăiască regele!

Acum hai să intrăm în discuția care contează cu adevărat, și anume chipset-ul. Și am să spun de la început faptul că am abordat subiectul ăsta cu o oarecare îndoială. În lunile și săptămânile de dinaintea lansării noului Snapdragon 8 Elite am văzut nenumărate articole și postări pe Twitter (încă refuz să îi spun X), în care se vehicula că noul chip va fi cu aproape 50% mai rapid decât generația trecută, și cum va rupe totul în materie de performanță brută, eficiență și AI.

Well, să vezi și să nu crezi, noul Snapdragon 8 Elite chiar e mare șmecherie, și sporurile de performanță față de Snapdragon 8 Gen 3 sunt de-a dreptul incredibile. Ca să înțelegeți ce vreau să spun, hai să vorbim numere. ASUS Zenfone 11 Ultra, echipat cu 8 Gen 3, a scos în testul Geekbench 6 2.305 puncte in Single-Core și 7.141 puncte în Multi-Core, valori foarte respectabile, dar tot în urma iPhone 16 Pro Max, care se laudă cu peste 8.000 de puncte în Multi-Core.

ASUS ROG Phone 9

Ei bine, Snapdragon 8 Elite reușește un amețitor scor de 10.203 puncte în Multi-Core! Da, ați auzit bine, bariera de 10.000 de puncte a fost în mod oficial doborâtă, iar asta nu e deloc puțin lucru. Nu-mi aduc aminte ultima dată când am văzut salturi de performanță între generații atât de mari, și este de-a dreptul impresionantă puterea brută a noului chip. Și să nu credeți că situația în Single-Core stă mai prost, nici pe departe. De la 2.305 pe 8 Gen 3 la 3.214 pe 8 Elite, adică o diferență de plus-minus 50% în favoarea lui ROG Phone 9 Pro.

De menționat este faptul că rezultatele astea au fost obținute folosind modul „X” al telefonului, adică un profil care crește puțin frecvența CPU-ului și a GPU-ului în numele performanței absolute.

ASUS ROG Phone 9

Astfel, acum putem spune în sfârșit că ROG Phone 9 Pro este cel mai rapid telefon din lume, nu cel mai rapid telefon din ecosistemul Android, așa cum am descris modelele precedente. Pentru că Apple chiar au avut un avantaj semnificativ la acest capitol preț de ani buni, dar uite că niciun rege nu domnește pentru totdeauna, iar Snapdragon 8 Elite este un triumf de care cei de la Qualcomm ar trebui să fie mândri.

În utilizarea normală, telefonul ăsta pur și simplu fluieră prin orice task ai arunca asupra lui, și nu există vreun scenariu obișnuit care să îi pună probleme sau care să îl facă să transpire. Aplicațiile se deschid instantaneu, iar cei 24GB RAM cu care este echipat dispozitivul primit de noi fac multitasking-ul ceva nu doar posibil, ci și foarte rapid și eficient. Stocarea absolut gargantuană de 1TB este suficientă pentru oricine, indiferent de cât de hardcore ești, dar e bine de știut că ROG Phone 9 Pro este disponibil și într-o configurație o idee mai rezonabilă, cu „doar” 16GB RAM și „doar” 512GB stocare.

Dar testul Geekbench are în vedere doar CPU-ul, iar ROG Phone este un telefon dedicat pentru gaming, o zonă unde placa grafică contează încă și mai mult decât procesorul în sine. Și înainte să trecem la jocuri, hai să vedem cum se prezintă noul chipset în testul 3DMark WildLife Extreme. Și la fel ca mai devreme, am fost dat pe spate de rezultate. Cu un scor de aproape 6.000 de puncte, 5.922 ca să fiu precis, ROG Phone 9 Pro este telefonul cu cel mai rapid GPU din lume. Pentru context, S24 Ultra cu 8 Gen 3 scoate 4.400 de puncte, semnificativ mai puțin.

ASUS ROG Phone 9

Asta se traduce într-o experiență în gaming care nu poate fi egalată de alt model de pe piață, și am să spun clar și răspicat că dacă principala ta activitate pe telefon este joaca, nu mai sta pe gânduri și ia-ți un ROG Phone 9 Pro.

Avantajul de performanță brută este atât de mare încât vei obține fps-uri mai bune indiferent de titlul pe care îl alegi, iar telefonul nu a avut nici cea mai mică problemă în a rula Call of Duty Warzone Mobile la setări maxime, fără urmă de lag, stutter sau blocaj de orice fel. Experiența a fost fără cusur, iar în combinație cu câteva artificii AI introduse de ASUS pentru gameri, joaca pe telefon nu a fost niciodată atât de atractivă.

ASUS ROG Phone 9

Am fost impresionat și de temperaturi, care s-au menținut în limite decente chiar și în timpul celor mai lungi și intense sesiuni de gaming. ASUS se laudă cu un sistem de răcire îmbunătățit, care scade cu câteva grade temperaturile în load față de modelul de anul trecut, iar din testele noastre pot spune că diferența nu e imensă, vorbim totuși de câteva grade Celsius, dar mi s-a părut simțitor mai rece la atingere, chiar dacă nu cu mult.

Dacă activezi modul „X” pentru jocuri, atunci mercurul din termometru crește, dar grație cooler-ului inclus în pachet cu versiunea „Pro Edition” a telefonului, temperaturile nu mai sunt o problemă. În plus, acest cooler adaugă și niște butoane extra, care pot fi configurate după bunul plac în aplicația Armory Crate.

ASUS ROG Phone 9

Display de zile mari

Dar ce-ar fi atâta putere brută fără un ecran care să profite la maxim de ea? Din fericire, așa cum ne-au obișnuit, ASUS nu au făcut rabat la display, iar panoul AMOLED de aproape 6,8 inch este o bijuterie. Cu un HBM de 1.600 de niți și un peak de 2.500, display-ul de aici este suficient de luminos pentru a putea fi folosit în orice scenariu, iar culorile, contrastul și timpii de răspuns sunt specifice unui OLED, adică senzaționale. Rata de refresh este și ea pe măsura hardware-ului, de 120Hz în meniuri și de până la 185Hz în jocuri.

În combinație cu difuzoarele puternice și surprinzător de clare din dotare, ROG Phone 9 Pro nu este doar mașinăria supremă de gaming, ci este și un dispozitiv perfect pentru consum multimedia. Filmele și serialele se văd impecabil și se aud prezent, vocile actorilor sunt bine definite iar exploziile din filmele de acțiune au punch și sunt bine definite. În plus, bătrânul jack de căști este prezent, un plus mare pentru gamerii care vor o latență cât mai mică atunci când vine vorba de audio.

ASUS ROG Phone 9

AI cât cuprinde

Nu mai este o surpriză faptul că un telefon abia lansat la final de 2024 vine cu o grămadă de funcții AI, iar ROG Phone 9 Pro nu este o excepție. Pe lângă artificiile obișnuite, pe care le-am mai văzut în trecut, cum ar fi abilitatea de a sumariza mail-uri și mesaje, translate în timp real și așa mai departe, ROG Phone 9 Pro vine și cu bunătăți pe parte de gaming, așa cum era de așteptat.

Nu sunt cel mai avid gamer pe telefon, trebuie să recunosc, dar chiar și așa nu pot nega faptul că ASUS au înțeles ce vor gamerii și au oferit fix asta. Spre exemplu, în jocuri precum Genshin Impact poți face ca personajul tău să meargă automat, poți colecta iteme de pe jos automat și poți inclusiv să dai skip mai rapid conversațiilor plictisitoare între personaje.

ASUS ROG Phone 9

Ba mai mult, în titluri precum League of Legends Wild Rift și Mobile Legends Bang-Bang poți uita de grija deblocării abilităților, pentru că AI-ul din telefon poate face asta în locul tău.

Totul funcționează bazat pe niște algoritmi inteligenți care decid care abilitate e mai importantă și cel mai eficient mod de a face progres. Dar asta m-a făcut să mă gândesc la faptul că astfel de adiții ar putea dilua experiența de joc, și e ca și cum ai elimina alegerea skill-urilor dintr-un RPG. Sigur, vei avea cel mai puternic personaj posibil, dar așa se elimină un strat de adâncime pe care mulți gameri îl apreciază, și nu știu dacă asta e varianta cea mai bună, cu toate că sunt sigur că mulți gameri vor opta pentru asta pe ROG Phone 9 Pro, în special în titluri competitive unde fiecare avantaj în fața oponenților contează.

ASUS ROG Phone 9

Baterie și alte aspecte importante

Înainte să trecem la discuția despre camere, vreau să trecem în revistă și celelalte aspecte notabile ale lui ROG Phone 9 Pro, începând cu bateria. Noul telefon are un acumulator mare, de 5.800mAh, iar în combinație cu chip-ul surprinzător de eficient, te poți aștepta la o autonomie grozavă. Dacă nu forjezi telefonul în jocuri, părerea mea e că două zile complete de autonomie nu sunt ieșite din discuție, ceea ce nu e rău deloc.

Desigur, autonomia în jocuri scade dramatic în funcție de ce titlu rulezi. Dacă e ceva foarte intens gen Genshin Impact sau Call of Duty pe perioade foarte lungi în modul „X” pentru performanță maximă indiferent de consum, pregătește și o priză în apropiere. Dacă, în schimb, te joci titluri mai casual care nu trag atât de tare de chipset, pe lângă activități de bază cum ar fi social media sau consumul de filme și seriale, te poți aștepta la o zi întreagă fără prea mari probleme.

ASUS ROG Phone 9

Am apreciat faptul că ASUS continuă să includă adaptorul pentru priză de 65W pentru încărcare rapidă. Recunosc că mi-ar fi plăcut să văd o viteză mai mare luând în considerare acumulatorul mai generos, dar nici așa nu-i un capăt de țară. Încărcarea wireless la 15W nu lipsește nici ea, deși la fel ca în cazul încărcării pe fir, simt că se putea mai bine.

Telefonul rulează, firește, Android 15, cea mai recentă versiune a sistemului de operare a celor de la Google. Vestea mai puțin bună este că ROG Phone 9 Pro va primi doar doi ani de actualizări majore de Android și cinci ani de update-uri de securitate. Și în timp ce nu-mi fac griji în privința securității telefonului, cei doar doi ani de update-uri pentru Android sunt prea puțini pentru un telefon care costă atât de mult. Cât costă vă voi spune ceva mai la vale.

ASUS ROG Phone 9

Între timp, implementarea de Android a celor de la ASUS nu e rea, dar nici grozavă. M-am lovit de mici bug-uri și glitch-uri pe ici-colo, nimic major. Nu am dat peste erori fatale grave, dar e clar că mai e puțin de lucru pe parte de stabilitate și fiabilitate. Iar Armoury Crate, așa cum ne-am obișnuit, este în continuare o verigă slabă în ecosistemul ASUS.

Are o interfață alambicată și destul de greu de urmat, câteodată setările făcute de mine nu s-au salvat și per total sper ca producătorul să acorde o atenție sporită acestui capitol. Pentru că as it stands, experiența software este unul dintre principalele minusuri ale telefonului, probleme care pot fi remediate cu ușurință în cadrul unui update de soft. Dar până atunci, putem doar spera la mai bine.

ASUS ROG Phone 9

Pe parte de conectică stăm bine, cu suport deplin pentru Wi-Fi 7, cel mai recent și mai rapid standard din industrie, alături de Bluetooth 5.4.

Camere

Ajungem așadar la discuția despre camere, o zonă unde telefoanele de gaming din trecut nu au impresionat, și nici noul ROG Phone 9 Pro nu este o excepție. Highlight-ul arsenalului fotografic este, fără dar și poate, senzorul principal Sony Lytia 700 de 50MP, care scoate niște imagini foarte bune în lumină potrivită. Nivelul de detaliu este foarte bun, specific unui senzor mare, gama dinamică este mai largă ca anul trecut iar culorile sunt cât de cât naturale.

ASUS ROG Phone 9

ASUS au readus sistemul Gimbal de pe modelul precedent, acum încă și mai stabil. Asta înseamnă că obiectivul poate sta nemișcat atunci când adună lumină pentru o poză, o caracteristică importantă în special la pozele de noapte. În rest, pozele făcute cu lentila principală nu au mai deloc zgomot, și dacă nu ești un fotograf profesionist cu o super atenție la detalii, imaginile produse de senzorul ăsta te vor satisface.

Același lucru nu poate fi spus și despre lentila telefoto, care se pare că este aceeași ca anul trecut, de 32MP, dar care nu oferă rezultate la fel de bune. Nu știu de ce, dar pozele cu zoom 3x sunt mai zgomotoase anul ăsta decât anul trecut, semn că ASUS mai au puțin de lucrat pe parte de procesare și de denoising. Cu toate astea, pozele nu sunt teribile, cu un nivel sănătos de detalii alături de un balans de alb corect, și am apreciat faptul că tonul culorilor este similar cu cel al lentilei principale, deci pozele tale nu vor arăta de parcă au fost făcute cu telefoane diferite.

ASUS ROG Phone 9

Și lentila ultrawide de 13MP este aceeași ca pe ROG Phone 8 Pro, și este clar cea mai puțin impresionantă dintre toate. Pe lângă rezoluția mică, care se traduce într-o imagine overall mai ștearsă, și culorile sunt o idee mai șterse și mai puțin plăcute. Vei avea rezultate mai bune din toate punctele de vedere dacă te dai câțiva pași în spate și folosești obiectivul principal, dar dacă te găsești într-o situație în care asta nu e posibil, îți poți face treaba și cu lentila ultrawide.

Pe parte de video, stabilizarea gimbal ajută mult, și clipurile arată foarte bine. Telefonul suportă și înregistrare 8K dacă te pasionează asta, dar doar la 30fps. Dacă vrei un framerate mai mare, ROG Phone 9 Pro poate înregistra 4K/60fps fără bătăi de cap. Nu avem o calitate video la nivel cu cea oferită de iPhone, dar pentru un telefon de gaming nu e rău de loc.

ASUS ROG Phone 9

Concluzie

În final, prețul. Și o să o spun direct pe șleau: noul ROG Phone 9 Pro costă, în varianta „Pro Edition” primită de noi la teste, cu 24GB RAM, 1TB stocare și toate accesoriile în pachet, 7.500 de lei, ceea ce nu-i puțin deloc. O versiune de bază, cu 16GB RAM și fără accesorii va costa mai puțin, dar dacă vrei cea mai bună experiență de gaming pe mobil, nu există altă variantă mai bună decât ROG Phone 9 Pro.

Camerele din dotare puteau fi mai bune, asta-i clar, la fel și suportul software de doar două update-uri majore de Android, ceea ce e prea puțin pentru un telefon care costă atât de mult. Dar cei care cumpără un ROG Phone nu sunt interesați de asta, ci de puterea brută de sub capotă, iar aici telefonul de azi impresionează. Este fără dar și poate cel mai forțos telefon din lume, iar dacă asta e ceea ce cauți, nu mai sta pe gânduri și i-ați unul.

ASUS ROG Phone 9

Dacă nu ești așa înfocat după jocuri dar vrei totuși un nivel similar sau o idee mai mic de performanță, mai așteaptă puțin. În lunile care vor urma, tot mai multe telefoane vor veni echipate cu noul Snapdragon 8 Elite, deci vei putea găsi performanțe similare în telefoane orientate mai degrabă către uz normal, cu seturi de camere mai bune și suport software mai lung. Dar chiar și așa, ROG Phone 9 Pro rămâne o opțiune bună, cu personalitate și cu mulți cai putere sub capotă.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button