PC

Review Asus ROG PG248Q – Tot ce vrei de la un monitor de gaming!

Asus VG248QE a fost unul dintre primele modele de monitoare destinate gaming-ului cu o rata de refresh de 144Hz, oferind cumparatorilor o optiune de pret accesibila si performante extrem de bune. Totusi, asta s-a intamplat acum 3 ani, iar Asus nu au stat cu mainile in buzunar, intre timp aparand Asus ROG PG248Q! Copilul de suflet al lui Asus VG248QE, care pe langa cei 180Hz, vine si cu Nvidia G-Sync si rata variabila de refresh. Dar este o evolutie substantiala? Ramane sa vedem:

La prima vedere, Asus ROG PG248Q vine cu un panou TN de 24″ produs de catre AU Optronics, care dupa cum am spus suporta refresh rate de 180Hz. Mai mult, ai 1ms timp de raspuns Grey to Grey, rezolutie 1080p, 350 cd/m² luminozitate si cantareste 6.6KG. Pe langa chip-ul de G-SYNC.

Presupunand ca nu am fi stiut ce e in cutie, odata despachetat am fost siguri de provenienta monitorului, seria ROG avand o serie de linii de design destul de distincte. Are multe elemente estetice imprumutate de la PG278Q. Totusi, se poate observa o reducere a ramei, la o marime de 13mm in partea superioara, iar in cea inferioara de 14mm.

Cativa mm in minus uneori fac diferenta, totusi acest model nu vine cu luminite extra, din pacate, asa ca fara logo ROG iluminat.

Exista o luminita, mai exact la baza piciorului, dar aceasta nu foloseste doar la design ci pentru un considerent practic, aceasta lumina indicand activitatea monitorului.

Astfel, daca lumina este alba, monitorul este in functiune. Rosu aprins intermitent este standby, rosu inchis pentru momentele in care ai activat G-SYNC-ul, galben pentru ULMB  (Ultra Low Motion Blur) si verde pentru 3D Vision. Este un plus notabil, mai ales ca ajuta vizual utilizatorul, motiv pentru care ii aplaudam pe cei de la Asus.

Ne-a mai placut aranjamentul butoanelor din spate si accesul usor la meniu, seria ROG dispunand in mare parte de aceste controale, Asus ROG PG248Q nefacand exceptie. Meniul, cu toate ca extrem de familiar pentru posesorii de monitoare ROG, este gandit de la baza pentru a intruni necesitatile unui gamer. Astfel, cam tot ceea ce iti trece prin cap o sa gasesti aici, de la cursoare pe ecran pana la FPS Counter, plus o serie de setari pentru a ridica calitatea grafica sau definitia culorilor. Toate astea la doar cateva atingeri de buton distanta.

Un lucru pe care l-am observat este ca atunci cand urci refresh rate-ul, contrastul static scade pe masura ce FPS-ul este ridicat, astfel dintr-un contrast de 1000:1 avem 982: 1 initial, iar raportul de contrast scade pe masura ce urci numarul de cadre pe secunda. Asa ca, la un refresh rate de 160Hz avem un 845/849:1, la 170hz avem 633:1, pentru 180hz avem 639:1.

In mod ciudat, aceste fluctuatii de raport de contrast nu afecteaza imaginea, culorile aratand bine, fara acel efect de culori spalacite sau gamma variabila. Noi sfatuim activarea setarii din meniu a optiunii Adaptive Contrast Control, care s-ar putea sa rezolve multe dintre problemele de contrast pe care un eventual utilizator le-ar intampina.

In concluzie, cand vine vorba de optiuni pe care Asus ROG PG248Q le ofera, lucrurile sunt extrem de bine gandite, oferind o imagine mai mult decat buna… iar asta nu este tot

Asus PG248Q a reusit sa ne impresioneze si pe alt plan – contrastul general.

Spunem asta pentru ca l-am incercat intr-o serie de jocuri precum Battlefield 1 Beta, Counter Strike GO, Star Craft 2 si inca cateva titluri si am descoperit cateva elemente interesante.

De exemplu, negrul este negru in acest caz si nu o nuanta spalacita de gri inchis, astfel in spatiile inchise poti distinge diverse elemente fara probleme, fiind delimitate extrem de bine de catre monitor. Am vazut si un film pe acest monitor, iar experienta este si ea senzationala, mai ales ca nu se observa nici urma de reflexie pe suprafata monitorului, Asus ROG PG248Q dispunand de tehnologie anti-glare.

Pentru ca discutam de un monitor compatibil cu gama sRGB -care ofera deasemenea si o acoperire a gamei AdobeRGB de culori in proportie de 99% – acesta poate reproduce toate culorile redate, ceea ce inseamna ca in timpul jocului o sa ai parte de o imagine vie, cu o usoara caldura daca doriti, fiind ideal atat pentru vizionarea de filme, dar si pentru gaming. Probabil si pentru ca are aproape zero delay in afisarea cadrelor, mai ales la numar de FPS-uri mai mare.

De asemenea, monitorul s-a comportat bine în ceea ce privește latenta, avand aproape zero intarziere de semnal semnificativa. Monitorul are, de asemenea, G-SYNC și modul de operare asociat (dar alternativ) ULMB. Ambele caracteristici au functionat conform asteptarilor, cu G-SYNC ajutand la eliminarea „ruperilor de imagine” si intarzierilor de frame rate variabil, iar ULMB (Ultra Low Motion Blur) fiind modul de utilizare preferat în cazul în care vreti un numar de cadre constant indiferent de Hz. G-SYNC este un bonus frumos la orice monitor, iar in acest caz este o combinatie de tehnologii si software pentru a obtine o experienta extrem de placuta.

Trebuie sa adresam si o alta problema in acest review si anume rezolutia monitorului si pretul. Daca pretul de 2000 de lei nu o sa sperie un gamer avid, rezolutia 1080p s-ar putea sa schimbe niste pareri. Sigur, exista si alternative ieftine in acest sector de 1080p high FPS, dar nu ofera atatea optiuni precum PG248, multe dintre ele avand ceva probleme in afisarea de culori sau overclocking-ul in sine al monitorului pe care Asus ROG PG248 o are inclusa, putand sa cresti exponential refresh rate-ul de la 120hz, pana la 180hz.

In concluzie, Asus ROG PG248Q ofera o groaza de optiuni senzationale, dar la un pret premium, iar singurul cusur major pe care il putem gasi este absenta unui panou 4K sau macar 2K. Pe de alta parte, este si un monitor orientat catre gameri, public care plateste un bonus pentru anumite optiuni in plus.

 

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button