PC&ConsolesGamesGamingPCReviewsTech&IT

ASUS ROG Falchion RX Low Profile, funcționalitate vs. frumusețe? (review)

Tastatură de gaming inspirată de o sabie medievală

Proaspăt lansată la CES 2024, unde a luat și un premiu în categoria perifericelor, ASUS ROG Falchion RX Low Profile este o tastatură mecanică compactă, elegantă și aproape silențioasă. Numele ei include o muțime de detalii despre seria din care face parte, tipul tastelor, sursa de inspirație și înălțimea redusă, dar sunt destule alte caracteristici interesante de descoperit.

Doar scoțând-o din cutie, la prima vedere îmi amintește de tastaturile Apple slim, chiar dacă acelea au cursa tastelor chiar mai scurtă și de unele de pe laptopuri premium. Probând tastele, înainte de a o conecta la PC, pentru o clipă mă întorc în timp la mașina de scris de pe vremuri, dar acolo tastarea era mult mai adâncă și mai răsunătoare, la propriu. Mai degrabă materialele sunt cele care mă duc cu gândul la mașina de dactilografiat.

ASUS ROG Falchion RX Low Profile este o tastatură alb-argintie, mică, din materiale premium, cu un miros plăcut de curat și medicamente. Vine cu un capac de protecție la transport aplicat pe partea dorsală și doar dacă-l dai jos până poți folosi piciorușele liliputane.Tastatură ASUS ROG Falchion RX Low Profile aprinsăAm început acest review pe o tastatură completă gri închis, mai lungă cu 10 cm și mai lată cu vreo 3, care are toate butoanele și arată serioasă, profesională. Am luat dongle-ul din tastatura ASUS, l-am băgat în PC, am pornit tastatura după ce am cercetat butoanele o vreme și am început să scriu.

Dar înainte să-și povestesc experiența mea cu ea să discutăm puțin mai detaliat despre ASUS ROG Falchion RX Low Profile. E o tasatură wireless din seria ROG, deci de gaming, numele Falchion vine de la la o sabie europeană curbată cu un singur tăiș, referință la aura ei războinică. Deși e dublu wireless, prin Bluetooth sau dongle pe 2.4GHz, există și posibilitatea s-o conectezi prin fir, pe USB. Ca dimensiuni, Falchion are 306 lățime și 110 adâncime, iar înălțimea de două degete, adică de 26.5 mm, o face potrivită pentru călătorii. Practic îi lipsește NumPad-ul și tastele clasice pentru funcții.

Falchion folosește switch-uri optice prelubrifiate cu profil redus, de tip RX Red. Am făcut puțină cercetare legată de această prelubrifiere pentru că mi-am pus întrebarea, ce se întâmplă când se usucă acest lichid? Și în teorie rezistă undeva între 6 și 10 ani, dar să nu mă înjuri dacă se termină după doi, e imposibil de testat / prevăzut așa ceva.Am întors ASUS ROG Falchion RX Low Profile pe toate părțile și se văd switch-urile Red lineare cu profil scăzut. Acestea reduc cursa tastelor la 2,8 mm pentru o experiență mai rapidă atât pentru jocuri, cât și pentru utilizare generală. Tastele necesită o apăsare de doar 1 mm pentru a reacționa și o forță de 45 g. Tastele ROG UV-Coated ABS folosesc un strat de acoperire dură UV, asta înseamnă că sunt protejate suplimentar de uzura cauzată de utilizare.

Tastatura se simte solidă, având un design compact și rezistent, realizat în principal din plastic, cu o placă superioară metalică și detalii bine conturate. Nu se lasă dacă apeși tastele mai tare în zona centrală și cred că mai mult decât să sară câteva taste nu s-ar întâmpla mare lucru la un șoc de intensitate medie. Adică e safe să-i tragi una la nervi, dar nu la fel de sigură dacă o arunci în pereți sau pe jos.

Tastatura este disponibilă și într-o variantă cu comutatoare RX Low Profile Blue care oferă o senzație diferită în utilizare. Are feedback tactil mai ridicat, este mai zgomotoasă și mai potrivită pentru scris.

Pe spate, în partea dreaptă, tastatura are două slidere, unul pentru PC sau MAC și unul pentru tipul de conexiune. Tot acolo este și portul USB-C alături de un port USB-A în care vine dongle-ul. În partea stângă este un panou tactil care îți permite să ajustezi volumul, să redai sau să întrerupi muzica și să faci alte lucruri. Acesta este un element de design unic, pe care nu l-am mai întâlnit la nici o tastatură până acum. Deasupra tastaturii este un mic ”ecran-oglindă” pe care scrie REPUBLIC OF GAMERS și care se asortează cu nuanțele și iluminarea tastaturii.

Pachetul conține tastatura cu dongle-ul wireless USB-A integrat, un cablu USB-A la USB-C, ghid de pornire rapidă, garanție și câteva abțibilduri cu tematică ASUS ROG. Atenție că acel cablu nu este la vedere, este sub fundul fals al cutiei și la prima vedere pare că lipsește.

Experiența de utilizare a ASUS ROG Falchion RX Low Profile

Abia acum începe spectacolul adevărat, când o utilizezi. Nu e vorba numai de surpriza iluminării în degrade, ci și de simplitate, de cursivitatea cu care scrii pe ea. Naturalețea cu care curg degetele pe ea este extraordinară. Recunosc că sunt surprins de cât de fină e interacțiunea și e mai ușor de înțeles de ce a fost premiată pentru design.Îmi place că deși e mecanică e relativ silențioasă, că se poate modifica luminozitatea din taste (Fn în combinație cu săgetă sus sau jos) sau o poți opri dacă te deranjează. Tot acolo, din săgețile laterale se pot schimba nuanțele / culorile tastaturii. Recunosc că nu am observat la prima vedere că tastele numerice au și funcțiile integrate, m-am lăsat cu scaunul pe spate și le-am văzut trecute pe muchie, dintr-o poziție oblică. Sunt acolo și e bine, le poți folosi în combinație cu tasta Fn, poziționată în dreapta jos între Alt și Ctrl.

În schimb mă încurcă poziția tastei Del, preferam să fie prima din dreapta sus, pentru că o folosesc mai mult decât pe cea Ins(ert). Spațiul mic dintre taste predispune la greșeli, adică în loc de A am apăsat deseori Caps sau în loc de virgulă pe M, dar presupun că te adaptezi în timp. Un aspect la care nu m-aș fi gândit dacă nu s-ar fi făcut atât de mult tam-tam în ianuarie este tasta Copilot, care nu apare pe ASUS ROG Falchion RX Low Profile. Este aceasta un defect? Personal nu mă deranjează, dar fiecare utilizator sau potențial cumpărător judecă pentru el.

Pentru personalizare trebuie să instalezi Armoury Crate & Aura Creator și să te înarmezi cu răbdare pentru că durează ceva, iar aplicația e relativ complicată. Am încercat să evit cumva să bag un cont, dar n-am reușit și de fiecare dată când încercam să intru în panoul de control al tastaturii mă punea să fac update, puteam să aleg între Check for Updates sau Update Now. Am creat contul și apoi mi-a cerut să înregistrez produsul și tot așa, numai la ce îmi trebuia mie nu am ajuns.

Mai târziu m-am și jucat pe ea, un Counter-Strike 2 și CyberPunk 2077 și nu am sesizat vreo diferență la timpul de răspuns față de tastatura mea cu fir. În schimb am avut aceleași mici probleme folosind WASD, adică uneori am schimbat greșit direcția. Sigur că se simte altfel față de senzația oferită de tastele cu cursă mai lungă, dar în ansamblu mi se pare mai ușor de folosit în gaming decât la scris.

Concluzie

Asus ROG Falchion RX Low Profile este o tastatură de gaming cu profil scăzut, atrăgătoare, care se distinge prin comutatoarele RX red lubrifiate și o construcție compactă, într-o combinație alb-argintiu. Deși nu e tocmai ieftină, la cei 170 de dolari în SUA, este considerată una dintre cele mai interesante lansări recente în categoria sa. Totuși, mi se pare că ASUS a sacrificat din funcționalitate pentru amprenta mică și aspectul elegant.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button