AMD este pe val, nu mai e niciun secret pentru nimeni. Procesoarele de vârf precum Ryzen 7 3700x, 3800x sau Ryzen 9 3900x sunt aproape de negăsit, am ajuns în situația fără precedent ca pe site-urile de specialitate comentariile la aceste procesoare să semene cu comentariile la video-urile urcate pe Youtube, de tipul binecunoscutelor ”Primul!”. Da, doamnelor și domnilor, nu vin ele cu containerele, dar se vând aproape sub tejghea, dacă pot spune, dispărând în ceață la fel de repede cum apar. Precum țigările BT pe vremurile de mult apuse.
Ei bine, fie că vă place sau nu, în upgrade-ul pe care urmează să-l faceți e posibil să aveți nevoie și de o placă de bază nouă.
Nu, nu înseamnă că dacă încă aveți o placă de bază cu chipset X470, de exemplu înaintașul modelului Hero pe care vi-l supun atenției astăzi, și anume ROG Crosshair VII Hero, noile procesoare nu vor funcționa. Din contră. Toți producătorii au anunțat din timp că au dezvoltat BIOS-uri care să recunoască corect noile generații de procesoare. Chiar și plăcile de bază cu chipset-uri mai modeste știu noile procesoare, precum B450, B350 și o să râdeți, dar chiar și mai modestul și mai ”amărâtul” chipset A320 va lega noi prietenii cu procesoarele Ryzen 3000, evident, cel mai bine ar fi să consultați lista de compatibilități să vedeți dacă echipa de R&D și programatorii au avut timp și dorința de a actualiza BIOS-urile și pentru toată gama mai veche.
Și atunci, de ne n-am orienta către noile plăci de bază cu chipset-ul X570?
Magistrala PCI Express 4.0 – mai rapidă
General vorbind, voi aminti în primul rând magistrala PCI Express 4.0 care dublează lățimea de bandă e magistralei anterioare, PCI Express 3.0. X570 este singurul chipset în acest moment care se poate mândri cu viteze spectaculoase, ce-i drept, în afară de vitezele obținute de noile SSD-uri (peste 5GB/s), încă mai avem de așteptat să vedem și alte componente să descătușeze forțe brute nebănuite. Nu, noile plăci video AMD nu pot gâtui încă nici vechea magistrală PCIe 3.0, darămite noua PCIe 4.0.
Un alt avantaj însă este că pe lângă cele 24 de benzi PCIe 4.0 oferite de noile procesoare Ryzen, plăcile de bază vor mai avea la dispoziție încă 16 benzi oferite de chipset-ul fierbinte X570. Și când spun fierbinte, nu mă refer la termenul de ”hot” în sensul de foarte nou, ci literalmente, un cip mare consumator, cu un TDP de 11W, mai mult decât dublu față de TDP-ul chipset-ului X470.
Acum înțelegeți de ce ne-am întors în timp, la vremurile când chipset-urile aveau ventilatoare din acelea micuțe, enervante, gălăgioase….
VRM mai bun
Față de plăcile cu X470, noile plăci de bază bazate pe X570 sunt mult mai puternice, la capitolul VRM. (Voltage Regulator Module).
De exemplu, concret, ROG Hero VII avea 12 faze (bine, corect fiind spus, 5+1, dublate) iar Crosshair VIII Hero are 16 faze (sau mai bine zis, design 7+1, fără dublori, în schimb s-a optat pentru dublarea inductorilor per fază).
Un management al memoriilor mai bun
Noile plăci de bază high-end, precum și modelele de față suportă frecvențe de lucru mult mai ridicate cu memoriile. De exemplu, vechiul CH VII suporta frecvența maximă de 3600 MHz, pre când noul model urcă până la 4800 MHz!
Oricum, din teste se pot concluziona că cele mai bune performanțe (în jocuri, căci jocurile ne interesează aici) se obțin cu memorii la 3600 MHz (sau 3733 MHz, 3800 MHz), cu latențe bune, strânse, în jurul valorii de CL16.
Plăcile sub lupă
ROG Crosshair VIII (Wi-Fi)
Placa high-end, din segmentul ROG. Am folosit-o pe platforma de test, când au fost testate toate procesoarele noi din noua gamă Ryzen 3000. Pe lângă VRM-ul bine construit, placa vine cu o listă impresionantă de funcții, conectori și specificații hardware. Nu știu câți vor avea nevoie de 8 header-e pentru fan-uri, însă cu siguranță header-ele de water pomp și AIO de 36W respectiv 12W vor fi apreciate de entuziaști – răcirea custom este din ce în ce mai populară zilele noastre. Evident, turația ventilatoarelor poate fi ajustată dinamic în funcție de temperatura plăcii video, sau a lichidului de răcire.
O altă noutate este la capitolul rețelistică – pe lângă clasicele interfețe gigabit și 2.5 gigabit (controller-ul Intel I211-AT respectiv Realtek 2.5G Ethernet), avem în sfârșit implementare Wi-Fi 6, asigurat de controller-ul Intel Wi-Fi 6 AX200. Iată, ușor ușor, apar device-urile care vor beneficia de avantajele tehnologiei anului, 802.11ax.
Back IO-ul este un overkill – numai puțin de 12 porturi USB, dintre care 8 sunt de tip USB 3.2 Gen 2 (cele mai rapide, cu viteze de până la 10Gbps). Menționez clasicul buton de BIOS flashback, cu care puteți rescrie, updata BIOS-ul apăsând doar pe acest buton și având BIOS-ul pe un stick, chiar și fără să aveți procesorul instalat. Deosebit de util când aveți un procesor pe care nu-l recunoaște default placa de bază.
ROG Strix X570-E Gaming
Foarte pe scurt, ROG Strix X570-E Gaming este un Hero puțin mai modest, pentru gameri – spre deosebire de Hero care este dus mai mult către entuziaști, overclockeri. A nu se înțelege că X570-E ar fi o placă slabă – din contră – cele 16 faze ale etajului de alimentare (design 6+2, să fim mai corecți), și dotările similare cu Hero VIII, mai puțin zona de Extrem Overclocking – adică lipsește arsenalul numit de inginerii ROG ”ROG Extreme OC kit” (butoanele Safe Boot, Slow Mode, LN2 Mode – pentru cei ce nu se sperie să se joace cu azot lichid și să spargă recorduri mondiale), topologia Optimem III – frecvența maximă suportată pentru memorii este puțin mai mică, de 4400 MHz – față de 4800 MHz pe Hero.
În rest avem aceleași beneficii pe partea de rețelistică – gigabit și 2.5 gigabit (controller-ul Intel I211-AT respectiv Realtek 2.5G Ethernet), rețea wireless Wi-Fi 6, asigurat de controller-ul Intel Wi-Fi 6 AX200.
În loc de concluzie: care ni se potrivește?
Dacă sunteți un entuziast, pasionat de overclocking, veți aprecia arsenalul reunit sub umbrela ”Extreme Engine Digi+” (16 x PoweIRstage IR3555 create de Infineon, de 60A fiecare, bobine MicroFine Alloy și condensatoare 10K Black Metallic) și funcțiile ”ROG Extreme OC kit” (butoanele Safe Boot, Slow Mode, LN2 Mode, etc) și nu vă va speria prețul destul de piperat al li Hero VIII (Wi-Fi).
Dacă sunteți pasionat de jocuri, doriți o placă stabilă și la fel de puternică la toate capitolele, pe aer, pentru a rula stabil cu orice procesor, indiferent că vorbim de Ryzen 7 3700x sau Ryzen 7 3800x, sau chiar vârful de gamă actual, Ryzen 9 3900X, ROG Strix X570-E Gaming este alegerea ideală – dotări de vârf, și toate acestea la un preț mult mai rezonabil.