PCȘtiri ITTECH

Asus propune un concept pentru placa de bază a viitorului

Plăcile de bază nu prea s-au schimbat de câteva decenii. Sigur, au formate diferite, cum ar fi ATX, mATX, min-ITX și oricare ar fi dimensiunea curentă a E-ATX, dar toate au în mare parte aceleași concepte de bază. Iar la Computex, Asus a declarat că asta ar trebui să se schimbe. Așa că a propus o alternativă.

Compania a dezvăluit Prime Utopia, un concept pentru o placă de bază ce nu prea se conformează standardelor curente, încercând să aducă o serie de îmbunătățiri interesante, sau măcar un design menit să atragă privirea. Printre îmbunătățirile aduse de această nouă placă de bază se numără lucruri precum amplasarea conexiunilor PCI-Express pe spate, pentru a crea o zonă de separație între plăcile video aprig generatoare de căldură și procesorul la fel de dornic să crească temperatura aerului din apropierea sa.

Pe lângă amplasarea mai neortodoxă a componentelor, acest concept de placă de bază vine cu un ecran tactil OLED de 7 inch în care este afișat în permanență BIOS-ul, cu toată telemetria pe care ați vrea să o vedeți. Dar mai important și mai atractiv este conceptul pe care îl are pentru componenta de conectivitate. Aceasta este modulară. Dacă vreți mai multe porturi USB 4.0 (sau ce standard ar putea exista în viitorul fictiv în care acest concept chiar va exista), puteți opta să scoateți porturile PS/2. Dacă vreți să faceți upgrade de la ethernet de 2.5Gb (da, am ajuns deja la asta) la 10Gb, probabil veți avea această posibilitate.

Cu siguranță nu veți vedea pe piață Prime Utopia prea curând, din moment ce acest gen de concepte tind să nu aibă prea multe speranțe să fie transformate în produse efective. Totuși, este măcar frumos.

[Hexus]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button