ReviewsPCTECH

ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI este una dintre cele mai complete plăci de bază pentru Ryzen 7000 (hands-on)

Am asistat recent la cea de-a doua lansare de procesoare din familia AMD Ryzen 7000 și acum putem spune cu adevărat că avem în fața noastră o formulă completă. Un super flagship sub forma lui Ryzen 9 7950X, modele foarte interesante cu raport calitate/preț foarte bun precum Ryzen 5 7600 și memorie DDR5 din ce în ce mai accesibilă care să le însoțească. Singura piedică pe care o mai au potențialii clienți rămâne placă de bază. Chiar dacă a apărut B660, chipset-ul dedicat segmentului mid-range, cei care vor soluții high-end trebuie să meargă pe X670E.

Prețurile sunt însă mari, așa că bătălia dintre producători nu se mai poartă în numere și prețuri, ci în calitatea produselor. Printre cei mai apreciați producători de plăci de bază îi avem pe cei de la ASUS. Dacă ești gamer sigur știi de Republic of Gamers, dacă ești un utilizator avansat știi produsele din seria WS a producătorului, iar dacă ești creator de conținut cu siguranță ai auzit de ProArt.

Astăzi vreau să vorbim fix despre o placă de bază din această familie de produse, pe numele complet ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI. Aceasta înglobează toate tehnologiile de ultimă generație de pe piață într-un pachet extrem de versatil și complet aproape din orice punct de vedere. Avem PCIe 5.0, sloturi de RAM DDR5, două porturi USB4 cu rate de transfer de până la 40Gbps, porturi Ethernet de 2.5GB și 10GB plus WiFi 6E, un etaj de alimentare format din 16+2 faze și o suită software extrem de bine pusă la punct.

ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI

ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI – Specificații

Când spun că placa asta de bază este dotată cu aproximativ tot ce ți-ai putea dori, chiar vorbesc serios. Dar pentru a înțelege magnitudinea fișei tehnice, am stat să o trec într-un tabel pe care vi l-am lăsat mai jos. Aruncați o privire, după care trecem împreună prin el pe repede înainte.

Socket CPU AM5 pentru procesoare AMD Ryzen 7000
Chipset AMD X670
Suport memorie

4x DIMM, Max. 128GB, până la DDR5 6400+

Dual-Channel, suport AMD Extended Profiles for Overclocking (EXPO)

OptiMem II

Conexiuni video

1x HDMI

2x USB4 cu suport USB Type-C display output

Sloturi de expansiune

Procesoarele AMD Ryzen 7000

2x PCIe 5.0 x16

Chipset-ul AMD X670

1x PCIe 4.0 x16

Stocare

2x slot M.2 PCIe 5.0 x4

2x slot M.2 PCIe 4.0 x4

4x SATA 6Gbps

Internet

1x Marvell AQtion 10Gb

1x Intel 2.5Gb

ASUS LANGuard

Wireless & Bluetooth

2×2 WiFi 6E (802.11 a/b/g/n/ac/ax)

Bluetooth 5.2

USB

USB-uri backplate

2x USB4 (Intel JHL8540) Type-C

1x USB 3.2 Gen 2×2 Type-C

7x USB 3.2 Gen 2 Type-A

1x USB 2.0 Type-A

USB-uri frontale

1x USB 3.2 Gen 2×2 Type-C

1x header USB 3.2 Gen 1 Type-A

3x header USB 2.0

Audio Realtek S1220A 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC
Porturi I/O backplate

2x USB 4 Type-C

1x USB 3.2 Gen 2×2 Type-C

7x USB 3.2 Gen 2 Type-A

1x USB 2.0 Type-A

1x DisplayPort

1x HDMI

1x modul Wi-Fi

1x Marvell 10Gb Ethernet

1x Intel 2.5Gb Ethernet

3x jack audio

1x buton BIOS FlashBack

Conectori I/O interni

1x 4-pin CPU Fan

1x 4-pin CPU OPT Fan

1x 4-pin AIO Pump

5x 4-pin Chasis Fan

1x 24-pin Main Power

2x 8-pin +12V Power

1x 6-pin PCIe

4x M.2 (Key M)

4x SATA 6Gbps

1x conector USB 3.2 Gen 2×2 Type-C

1x header USB 3.2 Gen 1

3x header USB 2.0

3x header Addresable RGB Gen 2

1x header Aura RGB

1x header Clear CMOS

1x header COM Port

1x jumper CPU Over Voltage

1x header Front Panel Audio (AAFP)

1x header 20-pin System Panel

1x header Thermal Sensor

BIOS 256Mb Flash ROM, UEFI AMI BIOS
Accesorii

1x cablu DisplayPort

4x cablu SATA 6Gbps

1x antene ASUS WiFi

1x Q-connector

1x pachet M.2 Q-Latch

2x pachet cauciuc pentru M.2

1x pachet cauciuc pentru backplate M.2

1x pachet șuruburi pentru SSD-uri M.2

1x ruletă ProArt

Documentația aferentă

Format ATX (305 x 244mm)

Alături de procesoarele Ryzen 7000, cei de la AMD au introdus și o platformă complet nouă care vine, desigur, cu un socket nou. Așa că primul lucru care ne sare în ochi este socket-ul AM5 cu format LGA; adică cu pinii pe placă de bază, comparativ cu AM4 care venea cu pinii pe procesor. Sincer, îmi plăcea mai mult formatul vechi întrucât era mult mai sigur și nu riscai să distrugi pinii microscopici de pe placă. Conform celor de la AMD a fost însă o schimbare necesară, așa că nu pot să mă plâng.

Ce aduce cu el acest socket este suport pentru chestii pe care nu le-am mai văzut pe platformele AMD până acum. Vorbim despre PCIe 5.0, noul standard care oferă mai multe linii de lucru pe care să le poți împărți între placa video, stocare și eventualele plăci de expansiune. Pe lângă asta avem și DDR5, noul standard de memorie care a început să devină din ce în ce mai accesibil. Nu aduce îmbunătățiri masive comparativ cu DDR4, însă este abia la început de drum și pe măsură ce se va maturiza, sunt sigur că producătorii vor începe să scoată untul din el și vom vedea adevăratele salturi între generații.

ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI

Ceea ce iese în evidență la ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI este însă oferta de porturi pe care le pune la dispoziția utilizatorului. Doar pe backplate-ul plăcii avem nu mai puțin de 11 porturi USB de toate felurile, două plăci de rețea de 2.5 și 10Gb, ieșiri video, WiFi și placa audio. Mai găsim și intern headere pentru USB Type-C și USB 3.2 frontale, posibilitatea de a conecta o mulțime de ventilatoare și surse de iluminare RGB. Practic ai câte ceva pentru orice chestie pe care ai vrea s-o conectezi.

Pregătită pentru cele mai puternice configurații

ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI se mândrește și cu un design de alimentare foarte solid. Folosește doar componente de calitate mare pentru a asigura stabilitatea sistemului atunci când alegi un procesor foarte puternic precum AMD Ryzen 9 7950X. În plus îi livrează destulă energie încât să fie stabil și în condiții de overclock sau atunci când activezi funcția Precision Boost Overdrive.

Pe partea de memorie RAM avem patru sloturi cu configurație dual-channel care suportă un maxim de 128GB. Frecvențele suportate urcă până la 6.400MT/s, astfel poți să îți iei încă de pe acum un kit de memorie RAM extrem de puternic. Bine, toate astea nu înseamnă nimic dacă nu ai și posibilitatea de a răci componentele. Cei de la ASUS știu asta, astfel au lucrat de zor la sistemul AI Cooling II. Acesta se folosește de senzorii de temperatură de pe placa de bază pentru a determina viteza ventilatoarelor și își face singur ajustările în funcție de temperatură.

ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI

Toate aceste alegeri făcute de ASUS urcă costul unei astfel de plăci de bază destul de mult, însă cei care își caută o soluție extrem de stabilă pe care să se bazeze 24/7, fix asta caută. Iar ASUS se laudă cu fiabilitate 24/7, temperaturi foarte mici și rezistență și în scenarii grele de lucru.

O placă de bază high-end care nu face niciun compromis

Nu cred că am avut vreodată un PC la care să fac rabat la placa de bază. De fiecare dată am plătit chiar și mai mult decât ar fi trebuit pe componenta asta, dar mereu am fost de părere că o placă de bază solidă îmi va asigura stabilitatea sistemului; iar până acum s-a dovedit c-am avut dreptate. Așa că din perspectiva mea ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI este o lansare extrem de tare și merită din plin cei aproximativ 3.000 de LEI pe care trebuie să-i scoți din buzunar.

ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI

Ai cam tot ce-ți trebuie pentru a construi un workstation extrem de puternic și aș folosi-o fără să clipesc pentru una dintre configurațiile de editare video din biroul Zona. În schimb nu pot să nu recunosc faptul că este un produs destul de nișat, iar publicul pe care-l vizează este mic. Spre exemplu dacă vrei să-ți faci un PC de gaming, nu prea cred că o placă de bază ProArt te avantajează, produsele TUF Gaming sau Republic of Gamers fiind mult mai pretate sistemelor de gaming.

Exclusivitatea asta, ca s-o numesc așa, mi se pare unul dintre punctele tari ale acestei plăci de bază. ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI se adresează profesioniștilor care își câștigă pâinea pe urma PC-ului pe care lucrează, așa că prețul nu contează chiar atât de mult. Iar pentru ceea ce este, cred că nu există nimic care să constituie un punct slab la pachetul ăsta.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button