Tech&ITPCTECH

ASUS cheamă în service 10.000 de plăci de bază Z690 care se încing și se topesc

Seria de procesoare Intel 12th Gen a fost lansată acum aproape un an, iar una dintre cele mai tari plăci de bază disponibile pe piață a avut încă de la bun început câteva probleme. Este vorba despre ROG Maximus Z690 Hero, iar astăzi, la șapte luni după ce un video pe YouTube a scos în evidență problema plăcii, cei de la ASUS au decis să cheme modelele afectate în service. Momentan sunt în jur de 10.000 de astfel de plăci în circulație, deci schema asta o să-i coste destul.

Problema a fost descoperită de Buildzoid, un YouTuber recunoscut pentru analizele sale foarte detaliate despre hardware. Acesta ne arată cum ASUS a montat un capacitor invers, în apropierea tranzistorilor de tip MOSFET. Capacitorul montat greșit cauzează inversarea polarității, ceea ce duce la defecțiunea MOSFET-ilor, care într-un final se încing și se ard.

Cum îți dai seama dacă placa ta ASUS este în regulă?

Conform celor de la ASUS, singurul model cu probleme este ROG Maximus Z690 Hero cu part number-ul 90MB18E0-MVAAY0. Dar în cazul în care deții o astfel de placă de bază, producătorul a pus la dispoziția clienților o pagină cu ajutorul căreia poți verifica dacă modelul tău suferă de această problemă sau nu.

ASUS ROG Maximus Z690 Hero verificare serial number

Platforma de teste de la Zona include un procesor Intel Core i9-12900KF montat fix pe această placă de bază, chestie care mi-a permis să verific dacă am o placă cu probleme sau nu. Am luat codul de pe abțibildul plasat pe slotul de 24 de pini și l-am introdus pe site-ul celor de la ASUS, iar spre fericirea noastră, modelul pe care-l avem noi nu suferă de această problemă.

Chiar dacă sună destul de grav, realitatea este ceva mai roz. Din toate cele 10.000 de plăci de bază care ar putea fi afectate de această problemă, doar 10 au ajuns în service după ce s-au ars și topit. Deci există o șansă bună ca placa ta să fie în regulă, chiar dacă e printre cele care sunt rechemate. Nu știu să vă spun dacă există un trigger care duce la defectarea plăcii, dar 10 din 10 mii nu sună chiar atât de dramatic pe cât pare la prima vedere… dacă nu îți arde casa.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button