ASUS CES 2024 – laptop cu două ecrane, PC de gaming minion și soluția pentru un cable management ideal

ASUS este unul dintre producătorii mari care și-au expus cele mai mișto și cele mai interesante produse noi la ediția de anul ăsta a CES. Și cum deja am vorbit despre nume precum Samsung și Lenovo, azi urmează să discutăm despre producătorul taiwanez. Și începem cu probabil cel mai „wow” produs de la stand.
ASUS Zenbook DUO
Am vorbit într-un clip precedent despre un laptop de la Lenovo cu două monitoare, iar acum a venit rândul să vedem ce are ASUS de spus în acest segment. ZenBook Duo este un nume pe care l-am mai văzut în trecut, atunci când producătorul a integrat un ecran secundar mai mic pe lângă display-ul principal, dar abordarea de anul ăsta este diferită. De ce?
Păi în locul acelui ecran secundar mic se află unul full-size, mult mai practic și mai folositor. Mai exact, ambele panouri au specificații identice: sunt niște OLED-uri superbe, au rezoluție 3K, rată de refresh la 120Hz și vin cu un aspect ratio gândit pentru productivitate de 16:10. Și fix chestia asta îmi spune că industria încearcă să creeze adevărate desktop replacements în toată puterea cuvântului, nu doar laptop-uri puternice.
Și asta e de bine, pentru că sunt convins că majoritatea oamenilor care editează foto sau video pe un desktop spre exemplu folosesc două monitoare. E mai practic din toate punctele de vedere, iar singura metodă să obții același grad de flexibilitate cu un laptop era să îl conectezi la un al doilea monitor secundar, lucru care înfrânge scopul inițial și șterge orice urmă de portabilitate.
Când vine vorba de celelalte specificații nu am nimic de raportat: ASUS ZenBook Duo va veni cu un procesor Intel Core Ultra 9, cu tot cu surlele și trâmbițele AI de care chip-urile noi de la Intel dispun, alături de până la 32GB RAM și până la 2TB de stocare foarte rapidă PCIe 4.0. O să discutăm mai multe despre acest produs când vom avea ocazia să ne jucăm cu el în cadrul unui review.
ROG NUC
Dar un laptop cu două ecrane nu a fost singurul lucru interesant pe care compania l-a arătat la CES, nici pe departe. În schimb, am avut plăcerea să vedem primul ROG NUC, un mini-PC de gaming super potent, dar care este înghesuit într-o carcasă extrem de mică. Vorbim despre un procesor cu 16 nuclee și placă video dedicată… într-o cutie pe care o poți ține în palmă! Anunțul vine după ce Intel a dezvăluit că va înceta producția de sisteme NUC first-party după mai bine de 10 ani, bazându-se în schimb pe companii și integratori precum ASUS.
Pentru cei neinițiați, NUC vine de la Next Unit of Compute și se referă la o linie de PC-uri desktop ultra-portabile și kituri barebone, astea din urmă însemnând că va trebui să instalezi tu after the fact niște RAM și un SSD. Acest mini PC, inițial cu numele de cod Scorpion Canyon, vine cu opțiunea de procesoare Intel Core Ultra 7 sau 9 și GPU-uri NVIDIA RTX 4060 sau 4070, permițând patru ieșiri simultane de afișare 4K.
Întregul sistem este proiectat pentru viteză și multitasking datorită arhitecturii hibride de performanță care știe să facă un artificiu ingenios. Mai precis, sistemul poate să gestioneze nucleele procesorului în așa fel încât să pună la treabă nucleele pentru eficiență care stau degeaba și atunci când vine vorba de sarcini intensive. ASUS promite un design al șasiului cu adevărat toolless care permite utilizatorilor să facă upgrade-uri și să completeze sarcini de întreținere în mai puțin de 10 minute cu maxim de ușurință.
În ceea ce privește conectivitatea, ROG NUC beneficiază de un port HDMI 2.1, două DisplayPort 1.4, un singur port Thunderbolt 4 pe USB-C și două USB 3.2 Gen 2 Type-A. De asemenea, suportă WiFi 6E pentru internet wireless și are inclusiv un port LAN de 2.5Gbps util în multe situații, dacă banda îți permite. ASUS spune totodată că noul NUC și vine cu aplicația ROG Armory Crate integrată pentru a gestiona parametrii sistemului și iluminarea RGB, că doar nu ar fi un sistem de gaming fără luminițe.
În plus, compania se laudă că ăsta este doar începutul. ASUS promite mai multe mini PC-uri asemănătoare în viitorul apropiat, spunând că această lansare „prevestește o nouă eră pentru gaming-ul pe NUC.” Nu există încă informații despre preț sau disponibilitate pentru cel mai nou PC minion de la ASUS, dar ne putem aștepta la mai multe detalii în viitorul apropiat.
Ecosistemul BTF (Back to the Future)
Rămânem pe tărâmul jocurilor cu o găselniță mișto care are potențialul să schimbe modul cum îți construiești un PC. Ce vreau să spun este că ASUS au arătat trei modele noi de plăci video, mai exact un RTX 4070 Super, un RTX 4070Ti Super și un 4090, care vin cu un conector extra pe lângă cel PCI-E pentru power. Da, ați auzit bine, cu tehnologia asta denumită „High-Power Connector” poți alimenta placa video fără să fie nevoie să tragi prin carcasă cabluri inestetice!
Și chestia asta mi se pare foarte tare, și un potențial game changer pentru fanaticii cu OCD care nu suportă dezordinea. Sistemul funcționează destul de simplu: noul conector intră într-un slot special în placa de bază, slot care este alimentat de cabluri prin spatele sistemului. Partea cea mai mișto este că acest conector poate livra până la 600W de putere, și ținând cont că un 4090 stock nu ia mai mult de 450W, e suficient pentru orice placă video disponibilă în acest moment pe piață.
Când vor fi plăcile astea disponibile? Well, ASUS spun că 4090-ul va ieși pe piață cândva în primul trimestru al acestui an, în timp ce RTX 4070 Super va fi disponibil la raft în martie. Deci, merită așteptarea dacă ești acum în căutare de o placă video nouă? Singurul răspuns corect este că depinde de tine dacă preferi să mai aștepți pentru un sistem mai curat din punct de vedere estetic sau nu. În orice caz, mă aștept ca plăcile video care funcționează așa să coste o idee mai mult decât versiunile obișnuite, la care se mai adaugă și costul mai mare pentru o placă de bază compatibilă.
Dar dacă ești în căutarea sistemului perfect, fără compromisuri estetice, nu prea există o variantă mai bună din acest punct de vedere. În plus, se mai adaugă și liniștea sufletească atunci când vine vorba de problemele pe care conectorul obișnuit de power le-a avut pe 4090, știți poveștile alea cu plasticul care se topea și strica iremediabil plăci video.
ASUS AirVision M1
Dar ASUS e un producător care nu se sfiește să își asume riscuri și să intre cu bocancii înainte în categorii complet noi de produse, și fix despre așa ceva vom vorbi în continuare. Pe lângă plăci video, laptopuri, periferice și alte lucruri uzuale, compania a prezentat și prima lor pereche de ochelari de realitate augumentată, similar cu ce vor Apple să facă cu Vision Pro.
Acești ochelari inteligenți au un display Micro OLED de 1080p cu un câmp vizual vertical de 57 de grade, proiectând o experiență similară cu vizionarea unui imens televizor de 200 de inch de la trei metri distanță. Partea cea mai bună este că ochelarii AirVision M1 se pot conecta printr-un cablu USB-C la ROG Ally spre exemplu, deci te poți juca în voie fără ca altcineva să vadă ce faci. Tot în același fel poți conecta orice PC în așa fel încât să ai după tine oricând un monitor imens, numai bun pentru lucru.
Vin cu o rezoluție FullHD ceea ce e în regulă ținând cont de dimensiunile mici, iar cu o strălucire maximă de 1.100 de niți ASUS spun că ar trebui să fie perfect utilizabili inclusiv afară, în lumina zilei. Brațul stâng al ochelarilor are un touchpad care poate ajusta luminozitatea sau activa modul 3D. AirVision M1 are, de asemenea, microfoane cu anulare a zgomotului și difuzoare încorporate pentru consumul imersiv de conținut. Cât de bune sunt acele difuzoare și cât de mult sunet ajunge și la cei din jur nu știm, dar o să aflăm atunci când vom primi ochelarii în teste.
Când se va întâmpla asta? Ei bine, nu știm exact, dar măcar avem certitudinea că acest produs îndrăzneț va vedea lumina zilei. Și chiar dacă nu avem o dată exactă de lansare și nici un preț, compania spune că dacă totul merge conform planului ne putem aștepta să vedem ochelarii la raft undeva în Q3 2024. Cât despre preț, dacă e să e uităm la competiție și la faptul că brand-uri precum TCL și XReal oferă ceva similar pentru în jur de 400 de dolari, nu mă aștept ca varianta de la ASUS să coste substanțial mai mult. Dar vom trăi și vom vedea.
Oricum ar fi, cred că segmentul ăsta de produs are potențial. Nu consider că așa ceva are un appeal de masă și că toată lumea va vrea cu orice preț să aibă așa ceva în viețile lor, cum a fost cu primul iPhone spre exemplu, dar pentru gamerii și profesioniștii în mișcare s-ar putea dovedi cea mai bună variantă pentru o experiență big-screen oriunde s-ar afla.
ROG Phone 8
Nu putem discuta despre produsele prezente la standul ASUS de la CES fără să vorbim despre cel mai nou ROG Phone, telefonul dedicat jocurilor. În acest an, compania a decis să facă din ROG Phone un telefon mai elegant și mai practic atunci când vine vorba de activitățile de zi cu zi, o mișcare deșteaptă zic eu. Noul model este mai subțire, mai mic și vine cu un design mult mai cuminte prin comparație cu variantele precedente.
Dar asta nu înseamnă că noul ROG Phone 8 și-a pierdut zvâcul, nici pe departe. Sub capotă vei găsi un chipset Snapdragon 8 Gen 3, vârful de gamă actual, iar grație sistemului de răcire implementat care este mai robust și mai eficient ca niciodată, telefonul ăsta este cel mai rapid și mai puternic telefon Android din câte există, period! Ecranul este la fel de superb ca oricând, rulează la un refresh rate mare de 165Hz și are o strălucire maximă de 2.500 de niți.
Cea mai bună veste pentru împătimiții de fotografie este că ASUS au revizuit complet sistemul de camere de pe spate, tocmai pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme ale modelelor precedente, care nu făceau poze grozave. Nici noul model nu se bate de la egal la egal cu un iPhone 15 Pro Max sau cu Galaxy S24 Ultra la capitolul fotografie, dar este cu siguranță un pas mare în direcția cea bună.
Nu voi mai intra în mai multe detalii despre ROG Phone 8 în acest material, dat fiind faptul că avem deja un review amplu pe canal. Deci, dacă vrei să afli mai multe despre tăticul telefoanelor de gaming, după ce termini acest material poți găsi recenzia noastră video completă chiar aici.
Premiere în tărâmul monitoarelor OLED de gaming
Alte două produse care mi-au atras atenția au fost noile monitoare OLED ROG Swift, unul mai interesant decât celălalt. Primul este un monitor de gaming OLED curbat ultra-wide cu o rezoluție de 3440 x 1440 pixeli, o diagonală de 39 de inch, la 240 Hz și cu o curbură 800R. În plus, ROG Swift OLED PG32UCDP este primul monitor de gaming dual-mode din lume, cu o funcție Frame Rate Boost care le permite utilizatorilor să treacă de la 4K la 240 Hz până la FHD la 480 Hz în orice moment. Și aici îmi permit să îi trag puțin de urechi pe ASUS.
Vezi tu, a fost mare vâlvă pe internet în legătură cu felul în care compania marketează acest produs. Pe cutie este scris că acest monitor este capabil de o rezoluție maximă de 4K și o rată de refresh de 480Hz, ceea ce nu e neapărat greșit dar este cumva derutant pentru cineva care nu se pricepe atât de bine. Ce vreau să spun este că un necunoscător va crede, pe bună dreptate de altfel, că monitorul ăsta e capabil de 4K și 480Hz în același timp, când în realitate lucrurile stau diferit, așa cum am vorbit mai devreme. Noua gamă e completată de ROG Swift OLED PG27AQDP, cel mai rapid monitor de gaming OLED 2K de 27 de inch, cu o rată de refresh la 480 Hz.
Echipate cu tehnologia ROG OLED de generația a treia, cu cea mai recentă tehnologie META și cu tehnologia ELMB, noile ecrane Swift aduc o îmbunătățire de 30% a vârfului de luminozitate și o îmbunătățire de 20% a unghiului de vizualizare, fiind o îmbunătățire serioasă față de predecesorii lor. Radiatorul personalizat nu numai că reduce temperaturile de funcționare, dar protejează și împotriva burn-in-ului, asigurând longevitatea ecranului OLED.
Cu un vârf de luminozitate de 1300 de niți și compatibilitate DisplayHDR True Black 400, ambele modele din gama ROG Swift OLED promit o experiență de gaming impecabilă. Un timp de răspuns remarcabil de 0,03 ms, cu o compatibilitate AMD FreeSync Premium Pro, facilitează imagini fluide, fără tearing, cu latență redusă. Tehnologia Extreme Low Motion Blur (ELMB) permite mișcări și mai clare în jocurile cu ritm alert.
ROG Swift OLED PG39WCDM, deci varianta mai mare, vine cu Smart KVM încorporat care permite utilizatorilor să controleze perfect două dispozitive cu o singură tastatură și un singur mouse, iar conectivitatea USB 3.2 permite transferurile rapide de fișiere. Opțiunile de conectivitate includ DisplayPort, HDMI (în varianta 2.1) și USB-C cu Power Delivery de 90W făcând din ROG Swift OLED un hub versatil pentru configurațiile de jocuri. Monitorul include kitul ROG VESA pentru montare ușoară pe perete sau separatoare de birou. Cu o curbură a panoului de 800R, ROG Swift OLED se impune ca fiind cel mai curbat monitor disponibil.
Periferice
Nu ar fi o listă completă a produselor noi de la ASUS dacă nu am vorbi despre periferice noi de gaming, deci hai să facem fix asta. Și începem cu microfonul ROG Carnyx, care a fost creat special pentru înregistrări la calitate de studio, dispunând de o capsulă condensatoare mare de 25 mm, rată de eșantionare de 192 kHz / 24 biți pentru un sunet detaliat și un model de captare polar cardioid pentru înregistrări solo.
Filtrul său de trecere înaltă, filtrul pop încorporat și suportul metalic anti-șoc premium garantează un sunet clar și fluid – chiar și în sesiunile intense de jocuri cu zgomote de fundal enervante, cum ar fi tastarea, clicurile sau strigătele. Cu ajutorul butonului de control multifuncțional intuitiv, al butonului de mute cu o singură atingere și cu iluminarea Aura Sync RGB, Carnyx este partenerul perfect pentru streameri și creatori de conținut.
Un alt produs care va fi apreciat de toți cei care preferă un mouse ușor și precis este ROG Keris II Ace, cea mai recentă adiție la gama Ace Esports Lineup. Cântărind doar 54 de grame și cu o formă ergonomică proiectată pentru perioade lungi de joacă, acest mouse este ideal pentru pasionații de titluri FPS competitive.
Senzorul optic ROG AimPoint Pro și switch-urile rezistente la 100 de milioane de apăsări promit o performanță bună atât când vine vorba de precizie cât și de durabilitate. ROG Polling Rate Booster este un dispozitiv autonom care suportă rate de interogare wireless de până la 4000 Hz și rate prin cablu de până la 8000 Hz, minimizând întârzierea cursorului pentru a se asigura că acțiunile din joc sunt exact așa cum au fost planificate.
Apoi intră în discuție și noua tastatură ROG Falchion RX Low-Profile, model premiat pentru inovație în cadrul ediției de anul acesta a CES. Noutatea sunt switch-urile mecanice noi slim, disponibile atât în variantă albastră, deci clicky, cât și în format Red perfect pentru gaming. Cu un design compact și un aspect minimalist, plus caracteristici unice precum un panou tactil multifuncțional, tehnologia wireless ROG SpeedNova și receptorul ROG Omni Receiver, această tastatură nu doar că este extrem de practică, dar este și foarte arătoasă.
Laptopuri
Ultima dar cu siguranță nu cea din urmă categorie sunt laptop-urile, dispozitive de care lineup-ul ASUS pe 2024 nu duce lipsă. Noile modele de gaming ROG Zephyrus G14 și G16 sunt chiar interesante și vin cu un set de caracteristici deosebite. Carcasa reproiectată din aluminiu premium, disponibilă în culorile Eclipse Gray și Platinum White, este atât ușoară, cât și durabilă – G14 măsoară doar 1,59 cm grosime și cântărește 1,5 kg, în timp ce G16, cu o grosime de 1,49 cm, cântărește doar 1,85 kg.
Pe carcasă există o bară LED Slash Lighting, care continuă și îmbunătățește opțiunile de personalizare populare ale generației anterioare. De asemenea, acestea sunt primele laptopuri care dispun de panouri OLED ROG Nebula Display. Zephyrus G14 vine cu un ecran 3K la 120 Hz, iar Zephyrus G16 cu un ecran 2,5K la 240 Hz. Ambele dispun de un raport de aspect 16:10 și certificare VESA DisplayHDR True Black 500, deci conținutul HDR se va vedea impecabil.
Concepută pentru gameri, creatori și designeri, seria Zephyrus include modelul G14 cu procesor AMD Ryzen 9 8940H și modelul G16 cu procesor Intel Core Ultra 9 de până la 185H. Ambele laptopuri sunt echipate cu GPU NVIDIA GeForce RTX și dispun de o varietate de soluții puternice de răcire ROG Intelligent Cooling pentru performanță optimă.
Laptopurile ROG Strix SCAR 16 și SCAR 18 sunt „the big boys” în materie de jocuri cu funcții de ultimă generație. Bazate pe procesorul Intel Core i9 14900HX și un GPU până la NVIDIA GeForce RTX 4090 pentru laptop, acestea oferă performanțe extrem de bune în orice scenariu. Designul termic, inclusiv metalul lichid Conductonaut Extreme de pe CPU și GPU, cu tehnologie Tri-Fan și orificii de ventilație full-surround, asigură o răcire optimă.
Ecranele ROG Nebula HDR Mini LED 2.5K la 240Hz – inclusiv primul panou ROG Mini LED de 18 inch – au un raport ecran/corp de până la 90%, iar împreună cu sistemul audio Dolby Atmos cu patru difuzoare, laptopurile sunt un aliat de nădejde atât în jocuri cât și atunci când intră în discuție vizionatul de filme sau seriale. De asemenea, noile laptopuri au o tastatură modelată după preferințele gamerilor, Thunderbolt 4, LAN de 2,5 Gbps, WiFi 6E și o baterie de 90 Wh cu încărcare USB-C de 100 W. Carcasa metalică prezintă logo-ul arhicunoscut RGB ROG și un nou design ROG slash.
ROG Strix G16 și G18 vin cu procesorul Intel Core i9 14900HX și un GPU până la NVIDIA GeForce RTX 4080 pentru laptop. Pentru răcirea procesorului și a plăcii video, ASUS au folosit același liquid metal ca pe modelele de top, deci performanțele și temperaturile ar trebui sa fie exemplare. Seria Strix G se laudă cu panourile ROG Nebula de 16 și 18 inch 2.5K la 240Hz, cu Dolby Vision HDR. Bateria cu o capacitate de 90 Wh suportă încărcare rapidă de 100 W prin USB-C.
Dar lumea nu este doar despre gaming, iar ASUS au prezentat și o mulțime de laptopuri gândite pentru acasă și birou. Compania mizează în totalitate pe ecranele OLED anul acesta, integrând panouri Lumina OLED de 3K, 120Hz în aproape fiecare model de laptop pe care îl vinde. Combinate cu noile procesoare Intel Meteor Lake și Hawk Point (adică seria Ryzen 8000) de la AMD, laptopurile de productivitate ASUS sunt noi atât la interior, cât și la exterior.
Intel și AMD au integrat ambele acceleratoare AI dedicate în cele mai noi CPU-uri ale lor (o unitate de procesare neurală, sau NPU), dar cea mai mare noutate aici ar putea fi că Intel a ajuns în sfârșit la nivelul AMD în ceea ce privește grafica integrată. Noile chip-uri grafice din procesoarele de ultimă generație de la Intel par să fie mult mai puternice decât orice am văzut în trecut, pesemne că tehnologiile companiei dezvoltate pentru plăcile video dedicate Arc sunt implementate și în alte categorii de produse.
Gama Vivobook S OLED a fost actualizată, iar acum opțiunile de 14, 15 și 16 inch pot fi configurate cu un ecran OLED de până la 3.2K, 120Hz, 32GB de RAM LPDDR5X (față de 16GB pe modelele anterioare), până la un Intel Core Ultra 9 sau AMD Ryzen 9 8945HS și un șasiu ușor mai subțire și mai ușor în general.
Vorbind de subțire și ușor, ASUS Zenbook S 13 OLED a primit și el o actualizare Meteor Lake și un nou ecran OLED de 3K (deși Asus nu a menționat rata de refresh) și acum cântărește doar 1 kilogram și are doar 1 centimetru grosime. Zenbook 14 OLED a primit un „regim” similar (coborând la 1.2kg și 14.9mm grosime), un ecran OLED de 3K 120Hz și noi opțiuni de procesoare AMD sau Intel. Bineînțeles, vom discuta mai multe despre fiecare dintre produsele prezentate azi în cadrul review-urilor detaliate.