Telefoane

Astazi s-a lansat prima casca VR din Romania, Eboda Avatar!

Astazi s-a lansat prima casca VR din Romania, Eboda Avatar! Mda… E o stire! Am vazut-o, am filmat-o (vedeti clipul de mai sus, in care avem si detalii chiar de la Alex Dragoiu CEO Eboda), am pus intrebari si… o avem deja in teste, deci in curand vom publica un articol detasat, la rece cu privire la acest gadget. Eboda Avatar este asadar prima casca pentru realitate virtuala (VR) disponibila in Romania si, mai mult decat atat, este un produs gandit si pus in vanzare de o companie romaneasca. Si evident, produs in China. Trecand peste aceasta scurta nota introductiva, sa intram in „cestiune”: Cum este? Raspuns: Misto!

La lansare casca avea incorporat un Samsung Galaxy Note 4, care evident nu vine la pachet cu dispozitivul 🙂 Alegerea nu este intamplatoare: ecranul Quad HD al acestui terminal si procesorul octacore care „rupe” l-au facut o alegere fireasca pentru o obtine efectul maxim pe dispozitivul VR. Cele cateva demo-uri de la lansare au fost suficiente si edificatoare pentru a-ti face o idee despre ce efect se poate obtine, iar efectul este unul neasteptat de interesant. Da, imaginea stereoscopica 360 arata… foarte bine! Asta inseamna ca dispozitivul este bine „masurat” si construit iar lentilele isi fac datoria asa cum trebuie.

Ulterior, am fugit cu device-ul „in dinti” la studio ca sa-l cercetam mai indeaproape si recunosc ca nu am fost dezamagiti. Am mai „strecurat” in el un LG G3 (deci tot un Quad HD) care s-a descurcat excelent iar imaginea a aratat pe masura, apoi un Evolio X6 (ecran Full HD si procesor octacore) si culmea, parca imaginea era chiar un pic mai fluida si nesacadata (oarecum previzibil, dat fiind ca numarul de pixeli de procesat era mai mic), un HTC Desire 816 cu ecran HD (fara probleme) si un Galaxy Note 2 care de asemenea a facut fata la un nivel acceptabil. Este un gadget pe care l-as califica drept haios si interesant, si care iti starneste gustul pentru acest trend. Un fel de teaser cu privire la ce are de oferit realitatea virtuala.

Cateva mici obiectii insa, care ar trebui sa ne dea de gandit: cu doar o saptamana in urma unul dintre oamenii cheie de la Oculus spunea ca nu este indicat pentru viitorul acestor dispozitive ca producatorii sa se grabeasca si sa lanseze pe piata device-uri insuficient finisate. Si stia el ce spune! Un exemplu edificator in acest sens cred eu ca este cel al ceasurilor inteligente. Unii producatori s-au grabit cu doar cativa ani in urma sa le lanseze schioape, mioape, inutile, functionale doar partial, pentru a iesi cu ele pe piata inaintea concurentei si ca rezultat… au compromis intregul segment! Oamenii au devenit reticenti, iar acum ceea ce parea a fi „the next big thing” este privit cu suspiciune, cu „las’ ca mai asteptam”, sau mai grav cu „Ce-mi trebuie mie asa ceva?!”.

O alta problema este cea de care s-a lovit „fad-ul” 3D, omniprezent de prin 2007-2008 si pana prin 2011, cand totul trebuia sa fie 3D: televizorul, telefonul, si vorba lu’ Ene pana si oglinda din baia matusii Petunia tot 3D trebuia sa fie. Doar ca ochelarii aia odiosi nu au avut parte de suportul utilizatorilor in ciuda atitudinii „proactive” a corporatiilor si a milioanelor de dolari varsati in promovare (pe apa Sambetei). Oamenii n-au vrut si pace acei ochelari care te faceau sa arati… aiurea, stand cu familia la televizor. La treaba asta s-a mai adaugat si lipsa continutului, chestie care ar putea sa loveasca tare de tot si in cazul VR. Daca producatorii de content (aplicatii, jocuri, video) nu se intrebuinteaza serios sa produca continut masiv pentru aceste platforme VR, sunt sortite si ele esecului. Nu poti sa te uiti mereu la aceleasi teasere stangace!

Povestea cu 3D-ul mai arata ceva ce ar trebui sa-i ingrijoreze pe producatorii acestor noi platforme: 3D-ul pentru jocuri era disponibil si la indemana pentru gameri cu vreo cativa ani inaintea „modei” mentionate mai sus si… degeaba! Gamerii nu imbratisasera „noua directie” desi o aveau sub nas de ceva vreme, in ciuda faptului ca acest grup are reputatia de a fi compus din „early adopters”! Acesta ar fi trebuit sa fie un semnal de alarma pentru industrie, dar pe care a preferat sa-l ignore.

Revenind la dispozitivul lansat astazi, acesta costa 299 de lei si este disponibil pe site-ul Eboda si in magazinele Orange si Carrefour. Mi se pare un pic cam scump pentru o bucata de plastic si doua sticle, dar probabil ca pretul sau va mai cobora in viitorul apropiat. Si unde mai pui ca iti trebe’ si „smarfonu” care trebuie sa aiba performante decente. Dar gata cu carcoteala! Bravo Eboda si felicitari pentru acest pas indraznet! Asteptam parerile dar mai ales intrebarile voastre pe Facebook!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Google are o aplicatie care iti arata cum sa faci asta dintr-o cutie de carton si doua capace.

  2. Pretul de fabricatie pentru un produs identic comandat din china este de 8-16 dolari. La ce comanda mare a facut eboda eu zic ca au platit maxim 10 dolari pe unitate. Din ce revine diferenta de pret ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button