Gameplay in exclusivitate si pareri despre Assassin’s Creed Valhalla!
Zici ca baietii astia de la Ubisoft s-au prins ca nu ma uit la Vikings si au zis: „Hai sa-i dam vikingi lu’ asta micu!” Si iac-asa m-am trezit jucand un demo de trei ore din Assassin’s Creed Valhalla! Experienta a fost superba, chiar daca jocul este inca in plin proces de dezvoltare si dupa atata amar de vreme in care am asteptat, pot iesi in fata sa va povestesc despre ce este vorba in cel mai nou joc din seria deja celebra a producatorului francez.
Trebuie sa mentionez inca de pe acum cateva lucruri. In primul rand, nu am cum sa ma leg de poveste prea mult deoarece am fost aruncat undeva pe la jumatatea jocului. In plus, anumite aspecte legate de gameplay sunt inca in lucru, asadar lucrurile s-ar putea modifica pana in momentul lansarii.
Vikingii sunt bine-veniti, insa ucid seria Assassin’s Creed. Iar asta cred ca e ok!
Cand am vazut pentru prima oara imagini din Assassin’s Creed Valhalla, am sarit la concluzii. Am crezut ca vor transforma vikingii inalti si musculosi in niste luptatori plapanzi care se bazeaza pe stealth. In plus, parea ca o sa vedem lupte cu nordici manuitori de lame ascunse. Am crezut eu multe. Jocul a venit insa ca un mare topor peste a mea moaca cand am vazut cat de visceral si dur a devenit Assassin’s Creed. Asta duce insa la o indepartare si mai mare de serie, iar unde Origins si Odyssey inca mai mergeau in contextul povestii originale, Valhalla pare ca s-a urcat pe long boat-ul viking si s-a dus departe.
Acesta nu este insa un lucru neaparat rau. Inca nu stim ce se intampla pe parcursul povestii, insa sunt de parere ca o schimbare la fata nu e deloc negativa in cazul asta. Ultimele doua jocuri din serie au fost primite bine de gameri, chiar daca nu mai erau atat de ancorate in toata povestea cu Marul Edenului si Templierii. La fel ca si precedentele doua titluri, Assassin’s Creed Valhalla ramane fidel directiei RPG pe care a luat-o seria. Poti sa iti imbunatatesti in continuare armele si armura, poti sa colectionezi si sa vinzi obiecte, ori sa iti evoluezi personajul folosind un skill tree foarte (FOARTE) complex.
Pe partea de gameplay, o sa vorbesc momentan despre ce aduc noii protagonisti ai jocului. Vikingii nu sunt neaparat cunoscuti pentru campaniile de cucerire stealth pe care le-au desfasurat. Mai de graba ii asociezi cu imaginea unui camp de lupta plin de cadavre si topoare peste tot. Iar in Assassin’s Creed Valhalla fix asta se va intampla. Jocul te transforma intr-un nordic barbos si iti da un topor si un scut de lemn. De aici, e alegerea ta ce vrei sa folosesti. Ai topoare mai mari decat tine, ai arme dure precum un fel de lant cu doua ghiulele in capat si furci si alte topoare si … ati inteles 🙂 M-a luat putin valul. Imi place ca abordarea stealth a ramas inca o varianta, insa nu este una atat de importanta ca si in jocurile precedente ale seriei. Nu iti zice nimeni sa mergi pe burta si sa iti tii gura… nu frate, astia iti dau topor!
Gameplay-ul este fluid si foarte brutal!
Cred ca lucrul care mi-a ramas cel mai bine intiparit in minte dupa sesiunea de demo a jocului a fost sistemul nou de lupte. Ubisoft a reusit sa gaseasca un balans bun intre fluiditatea personajelor si brutalitatea specifica luptatorilor nordici. Astfel, vei arunca cu topoare in adversari, ii vei placa in mijlocul campului de lupta si ocazional, vei da trigger unei miscari de final brutale, precum decapitarea din GIF-ul de la inceputul articolului. Chiar daca in demo s-au mai simtit cateva mici probleme, daca versiunea finala a lui Assassin’s Creed Valhalla va fi ceea ce cred eu ca va fi, restul jocului deja va deveni irelevant.
Spun asta si datorita sistemului de raid. Iti poti chema baietii barbosi, luati barca, cantati un cantec haiducesc si matrasiti o legiune de luptatori care sunt de partea antagonistului din joc. Asta am iubit la Valhalla; contrastul asta dintre momente feerice si scene brutale. Vizual imi aminteste de The Witcher 3 intr-un sens bun, cu padurile care nu par niciodata goale, campurile inflorite si satele medievale.
Desigur, nu va ganditi ca vikingii astia au venit in Anglia ca sa faca scandal si sa pangareasca satele locuite de oameni linistiti. Povestea ne prezinta niste vikingi care incearca sa protejeze fix acei oameni linistiti si sa co-existe alaturi de ei. Intre timp, ceva s-a intamplat (nu stim inca ce) si trupe ale unui alt rege au inceput sa terorizeze linistea. De aici, clanul corbilor (Raven Clan) intervine si pare ca aceasta ar fi legatura cu asasinii. Povestea are ceva substanta si chiar daca pare cam previzibila pe alocuri, prezinta si plot twist-uri; cel putin unul l-am vazut si in demo.
Lumea pare foarte vie, iar mini-game-urile par sa fie o tema recurenta in jocurile pe care Ubisoft le va lansa in 2020. Ai concursuri de baut bere, tir cu arcul, side-quest-uri pentru sateni si o multime de alte distrageri care iti vor lungi si mai mult perioada petrecuta in Assassin’s Creed Valhalla. Doar de as fi avut cateva ore de gameplay in plus; dar cred ca mi-as fi stricat placerea de a-l juca cand apare.
Copilul rebel
Asta pare sa fie Assassin’s Creed Valhalla in seria din care face parte. Pastreaza numele de familie, insa nu se aseamana chiar atat de mult. La port si grai, poate, mai ales ca grafica este similara cu jocul precedent iar unele elemente se pastreaza. In schimb, gameplay-ul a fost modificat masiv de aceasta data gratie protagonistilor nordici pe care este pus accentul. Daca demo-ul asta mi-a aratat ceva, este ca vreau mai mult. Vreau sa lupt in continuare, vreau sa arunc cu topoare si abia astept sa-mi infig sulita in prima copie de review atunci cand va fi gata jocul ca sa pot sa scriu rapid despre el, dupa care sa dispar cateva zile cat il termin. Pana atunci, o sa va invit sa urmariti si video-ul cu gameplay pe care l-am incarcat pe PlayGround si sa aruncati o privire si la Watch Dogs: Legion, intrucat Ubisoft a considerat ca am fost baiat cuminte si merit nu unul, ci doua cadouri in miez de vara.