PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

ARM intenționează să bată Intel Core i5 pe desktop

Într-un anunț publicat recent, Arm a dezvăluit planurile de viitor pentru producția procesoarelor până în 2020. Noile chip-uri de tip „laptop” produse de ARM au scopul de a bate procesoarele Intel Core i5-U.

Arm și producătorii de chip-uri Arm, cum este Qualcomm, au luat în vizor în ultimii ani piața laptopurilor. Din acest motiv, am început să vedem recent nu doar Chromebook-urile cu chip-uri Arm, dar și laptopuri cu Windows 10.

Începând cu anul acesta și până în 2020, vom vedea trei procesoare de laptop-uri de la Arm. Primul, pe care Arm deja l-a anunțat anterior și ar trebui să fie lansat în acest an, este un procesor construit pe tehnologie de 7nm, intitulat Cortex-A76. Acesta promite o îmbunătățire a performanței cu 35% față de generația anterioară, Cortex-A75, împreună cu performanța de patru ori mai mare pe partea de machine learning.

Pentru anul 2019, Arm are planificat procesorul „Deimos”, iar în 2020 ar trebui să vedem „Hercules” pe procese de 7nm și 5nm. Toate cele trei chip-uri utilizează tehnologia DynamiQ, care va înlocui big.LITTLE.

Arm nu se sfiește să-și afirme scopul final cu aceste procesoare, si anume să bată linia Intel Core i5 U, folosind în același timp și o putere mult mai mică. Conform testelor lui Arm, Cortex-A76 se așteaptă deja să fie pe același nivel cu procesorul Intel Core i5-7300U, care utilizează mai puțin de 5W de putere, comparativ cu 15W pentru 7300U.

Arm mai spune că performanța și eficiența acestor chip-uri au progresat într-un ritm mai rapid decât media din industrie. La lansarea lui Cortex-A76, Arm a susținut o creștere medie a performanței de 20% de la an la an în ultimii ani. Compania de asemenea afirmă că chip-urile care urmează după Cortex-A76 vor înregistra un câștig de performanță de aproximativ 15% pe an.

Arm a mai arătat și modul în care procesorul său Hercules 2020 ar trebui să aibă de 2,5 ori performanța calculată a modelului Cortex A73 din 2016. O mare parte din acest câștig de performanță ar trebui să fie de la trecerea de la procesul de la 16nm la procesul de 5nm, dar Arm încă promite îmbunătățiri de calcul mult mai mari comparativ cu restul industriei.

Deși procesoarele Arm ar putea avea potențialul de a atinge paritatea cu procesoarele mainstream Intel pentru laptopuri, acest lucru nu este singurul obstacol de care Arm se va lovi pe piața laptopurilor. Arm și producătorii de cipuri partenere vor trebui totuși să convingă consumatorii că laptopurile cu Windows 10 sau Chromebook-urile alimentate de Arm vor fi la fel de bune pe partea de software ca cele cu procesoare Intel sau AMD.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button