
Dacă Huawei tot putea continua să funcționeze fără Google, Qualcomm sau Intel, a sosit astăzi o veste ce ar putea prevesti sfârșitul companiei de telecomunicații. Până și ARM anunță că a încetat să mai colaboreze cu Huawei.
Conform declarației oficiale a companiei, ARM se va conforma cerințelor guvernului SUA, chiar dacă în sine nu este o companie americană. ARM își are sediul în Marea Britanie, iar proprietarul său este SoftBank Group, din Japonia. Însă o parte din tehnologia procesoarelor sale este proiectată în SUA, ceea ce duce la impunerea acelorași restricții asupra colaborării sale cu compania chinezească.
Huawei a emis și o declarație oficială referitoare la acest incident:
Suntem siguri că această situație regretabilă poate fi rezolvată, iar prioritatea noastră rămâne să continuăm să livrăm tehnologie și produse de primă clasă pentru clienți noștri din toată lumea.
Această interdicție este cu mult mai gravă decât toate celelalte, fiindcă o mare parte din tehnologia pe care o produce Huawei are la bază o licență pentru folosirea arhitecturii ARM. Fără acces la această arhitectură, compania nu va mai avea cum să producă procesoare la divizia sa HiSilicon, ce realizează chipset-urile Kirin regăsite în cam toate telefoanele Huawei. Dezvoltarea unei arhitecturi proprii, ce nu necesită licențiere de orice fel, nu este o muncă ușoară, sau care se poate face rapid. Desigur, există arhitecturi Open Source, dar viteza acestora tinde să nu fie tocmai la nivelul soluțiilor brevetate, iar adaptarea lor pentru propriile nevoi va dura foarte mult timp. Așa că fie Huawei va trebui să investească foarte mult într-o inițiativă de a crea un procesor Open Source, sau unul brevetat bazat pe o arhitectură Open Source, fie va trebui să spere că interdicția nu va dura, fie va trebui să accepte posibilitatea că va trebui să își înceteze activitatea.
În doua dintre aceste trei situații, viitorul nu arată bine pentru Huawei.